FRIGITT: Den danske familien Quist Johansen består av mamma Birgit Marie, pappa Jan og barna Rune (17), Hjalte (15) og Naja (13). Deres seilbåt «ING» ble kapret i Adenbukta torsdag 24. februar. Foto: Privat
FRIGITT: Den danske familien Quist Johansen består av mamma Birgit Marie, pappa Jan og barna Rune (17), Hjalte (15) og Naja (13). Deres seilbåt «ING» ble kapret i Adenbukta torsdag 24. februar. Foto: PrivatVis mer

Kidnappede dansker er satt fri

Ble kidnappet av somaliske pirater i februar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De syv danskene som ble tatt som gisler av somaliske pirater i februar i år er frigitt, melder dansk TV 2.

Den danske familien Quist Johansen består av mamma Birgit Marie, pappa Jan og barna Rune (17), Hjalte (15) og Naja (13), og deres gjester Viktor Greir og Rane Lund, skal ifølge dansk UD være brakt i sikkerhet, og ha det etter forholdene bra.

På vei hjem Deres seilbåt «ING» ble kapret i Adenbukta torsdag 24. februar. De skal nå være på vei tilbake til Danmark etter over et halvt år i fangenskap.

På tirsdag skal en av piratene som har holdt danskene, Mohamed Ahmed, ha fortalt Somalia Report at de syv danskene hadde blitt satt på en liten båt med kurs mot et skip.

Tre millioner dollar En somalisk pirat, som kaller seg Hussein, sier til Reuters at de mottok løsepenger.

- Vi mottok tre millioner i løsepenger tirsdag kveld, sa han til nyhetsbyrået. Tre millioner dollar er nesten 16 millioner danske kroner.

Ifølge Ekstra Bladet skal pengene ha blitt levert i et lite fly som ble ledsaget av et krigsskip. Det er dette krigsskipet de syv danskene skal ha blitt plukket opp av.

- Det er slektninger av familien og de to gjestene som har vært involvert i forhandlinger. Det har vært et privat sikkerhetsselskap involvert, men mer kan jeg ikke si, sier Charlotte Slente i dansk UD til Danmarks Radio, og legger til at danske myndigheter ikke har hatt noe å gjøre med med at danskene ble satt fri.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De kidnappedes familier skal kort tid etter kidnappingen ha vært i kontakt med både gislene og kidnapperene. Representanter for myndighetene i Puntland skal også ha forhandlet med piratene tidligere i år.

Jordomseiling Tidligere i år sa eksperter at de danske gislene var verdt over 40 millioner kroner.

Familien og deres to gjester var på en to år lang jordomseiling, som skulle avsluttes i hjembyen Kalunborg i august i år.

Seks sjømenn, to dansker og fire filippinere, fra fraktskipet Leopard, er fremdeles hos de somaliske kidnapperene, opplyser dansk UD.

Lokale eksperter sier til Reuters at piratene oråder som knytter sammen Afrika, Asia og Europa har mottat rundt 80 millioner dollar i løsepenger siden september i fjor.