«Kidnappede» filippinere bygger amerikanernes ambassade

Ble lurt og trodde de skulle til Dubai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De visste ikke hva de gikk til, og da det plutselig gikk opp for de filippinske bygningsarbeiderne var det for sent.

De hoppet ut av setene og ropte i panikk da det gikk opp for dem at flyet de trodde skulle bringe dem til Dubai – slik det stod på billettene – egentlig hadde kurs for det krigsherjede Bagdad. Der skulle de delta i byggingen av det som vil bli verdens største ambassade.

Først da en sikkerhetsvakt hyret av entreprenørselskapet som hadde chartret flyet, First Kuwaiti General Trading and Contracting, tok fram en maskinpistol kom situasjonen om bord på flyet under kontroll, skriver den britiske avisen The Times i dag.

- Helvete brøt løs
Rory Mayberry, en amerikansk kontraktør innen akuttmedisin, befant seg på flyet som tok av fra Kuwait med kurs for Bagdad i mars i fjor.

- Da flyet tok av og kapteinen annonserte at vi skulle til Bagdad, da brøt helvete løs. Folk begynte å rope. Det var ikke før en sikkerhetsvakt som jobbet for First Kuwait begynte å veive med en maskinpistol i luften at folk roet seg ned. De innså at de ikke hadde noe valg, sier Mayberry, ifølge The Times.

Han husker fra den dramatiske flyturen at en av passasjerene fortalte ham om hvor glad han var for den nye jobben som telemontør i De forente arabiske emirater. I stedet havnet han på en byggeplass i Bagdad, hvor han må jobbe og bo under trange og svært vanskelige forhold.

Mayberry er ikke tvil om hva som skjedde.

- De hadde ingen som helst idé om at de ble sendt for å bygge den amerikanske ambassaden i Bagdad. Jeg tror disse mennene ble kidnappet, forteller Owens, ifølge nyhetsbyrået AP.

Mayberrys beretning om de «kidnappede» filippinske bygningsarbeiderne får støtte fra John Owens, en arkitekt med erfaring fra tidligere amerikanske ambassadeprosjekter.

- Da vi fløy fra Kuwait til Bagdad, så jeg en gjeng med arbeidere som hadde billetter til Dubai. Min billett var den eneste som det stod Bagdad på, sier Owens.

- Da jeg spurte sjefen for First Kuwaiti, sa han: «Hysj, ikke si noe. Hvis kuwaitiske tollmyndigheter vet at de skal til Irak, vil de ikke la dem dra», forteller Owens.


Undersøkes av Kongressen
Den nye amerikanske ambassaden vil bli verdens største og dyreste når rundt 3000 ansatte etter planen skal flytte inn i de nye lokalene ved utgangen av året.

Det 420 mål store ambassadeområdet og den 21 etasjer høye bygningen har en prislapp på 592 millioner dollar. First Kuwaiti, som de filippinske arbeiderne jobber for, er hovedentreprenøren for byggeprosjektet.

Nå reiser en spesialutsending fra Filippinene til Midtøsten for å se nærmere på saken om de «kidnappede» arbeiderne.

Hjemme i USA har både Rory Mayberry og John Owens forklart seg for en kongresskomité om de kritikkverdige forholdene, som bygningsarbeiderne lever under i Bagdad. Owens beskriver forholdene som «forferdelige og hinsides det noen burde tolerere».

- Arbeidere fra Asia og Vest-Afrika fik betalt mellom 1400 og 1800 kroner i måneden for å jobbe 12 timer om dagen, sju dager i uka, sa Owen.

Han fortalte også at arbeiderne manglet sko og hansker, og at de ble stuet sammen i brakker. Kongressmedlem Henry Waxman som har ansvaret for høringen, sier ambassadeprosjektet er blitt knyttet til påstander om at hovedentreprenøren har brukt tvangsarbeidere til å bygge ambassaden.

First Kuwaiti nekter for å ha gjort noe galt og føler seg renvasket fra beskyldningene.

ENORM: Det enorme ambassadekomplekset er stadig under oppføring i Bagdad. En rekke bygningsarbeidere hevder de er blitt kidnappet for å arbeide på anlegget. Foto: SCANPIX
ENORM: Det enorme ambassadekomplekset er stadig under oppføring i Bagdad. En rekke bygningsarbeidere hevder de er blitt kidnappet for å arbeide på anlegget. Foto: SCANPIX Vis mer
«Kidnappede» filippinere bygger amerikanernes ambassade
ALT I ETT: Ambassadeområdet blir som en festning, og residensene vil være innenfor murene. Denne illustrasjonen viser inngangen til viseambassadørens residens.
BASSENG: Det enorme ambassadeområdet vil huse alle rekreasjonsmuligheter delegasjonen behøver.