Kidnappede nordmenn byttes mot penger

To nordmenn som ble kidnappet i nigeriansk farvann i går kan bli satt fri i morgen. Et lokalsamfunn har tatt på seg ansvaret og framsatt krav.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to nordmennene jobber for rederiet Trico Supply AS og ble kidnappet i går kveld sammen med to ukrainske kollegaer.

Den ene av nordmennene er kapteinen på skipet «Northern Comrade».

– Vi har hatt folk inne i Nigeria og snakket med begge to, og de er i god behold. Vi jobber videre for å få satt dem fri, men utover det kan jeg ikke gi flere detaljer, sier administrerende direktør i Trico Supply AS, Bjørn Endresen, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Krever rettigheter

Ifølge den norske ambassadøren i Nigeria, Tore Nedrebø, er det et lokalsamfunn i delstaten Bayelsa som har sagt at de holder nordmennene fanget.

– Det pågår forhandlinger med lokalsamfunnet, og vi har godt håp om å få nordmennene frigitt innen torsdag ettermiddag, sier Nedrebø.

Han forklarer at lokalsamfunnet krever å få bli med i et avtaleverk som sikrer dem økonomisk støtte fra et Nigeriansk oljeselskap som opererer i Bayelsa. En slik avtale eksisterer mellom selskapet og andre lokalsamfunn og sikrer dem penger til utvikling.

– Det er mye penger i oljen her nede, men dette kommer sjelden de fattige lokalsamfunnene til gode. Kidnapperne føler seg forfordelt, og tar en uskyldig tredjepart til fange for å fremme kravene sine, sier Nedrebø.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

Denne gangen er det Trico Supply AS som er tredjeparten. Deres rolle er at forsyningsskipet «Northern Comrade» er leid inn av det nigerianske oljeselskapet.

Olje

De to nordmennene er i 40-årene og kommer fra Kristiansund og Ålesund. «Northern Comrade» seiler under norsk flagg og er i Nigeria for å levere forsyninger til oljeinstallasjoner på det urolige Nigerdeltaet.

Det har den siste tiden funnet sted flere kidnappinger av utenlandske arbeidere i oljeindustrien, samt angrep, ran og tyverier fra oljeinstallasjonene på Nigerdeltaet.

– Erfaringen fra tidligere liknende saker, er at den kan la seg løse i løpet av et par dager, sier Endresen i Trico Supply AS.

Til sammen er 35 utlendinger blitt kidnappet av forskjellige militante grupper hittil i år.

– Jeg ekstremt bekymret for mine folk selv om jeg har et godt håp om at dette kommer til å bli løst, sier Endresen.

(ANB)