Kidnapper fikk gå etter avhør

En mann fra Østfold som innrømmer å ha kidnappet to 20-åringer i forrige uke, ble ikke framstilt for varetektsfengsling. Politiet mente det ikke var fare for gjentagelse, og lot mannen gå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var onsdag i forrige uke at østfoldingen bortførte to menn. Han ble pågrepet fredag, la kortene på bordet og innrømmet frihetsberøvelse, og ble løslatt dagen etter. Han er ifølge politiet tidligere dømt for flere narkotikaforbrytelser, grovt tyveri, skadeverk og legemsfornærmelse, nå er han siktet for frihetsberøvelse og trusler. Politiet valgte å ikke framstille ham for varetektsfengsling, og dermed ble han løslatt dagen etter.

- Vi vurderte at det ikke var fare for bevisforspillelse eller gjentagelse. Vi synes vi hadde fått et greit bilde av det som hadde skjedd, sier lensmann Tor Ivar Midtfjell i Halden til Dagbladet.no.

Midtfjell innrømmer at politiet og påtalemyndighetene var i tvil om det var riktig å løslate østfoldingen.

- For de fornærmede kan det sikkert føles veldig ubekvemt og lite hyggelig at siktede slapp så raskt ut. Men hadde vi hatt den minste mistanke om at det kunne være fare for gjentagelse ville vi gjort annerledes, sier Midtfjell.

To ettersøkte

Den pågrepne antas å være hovedpersonen i bortføringssaken, men politiet jakter på to andre østfoldinger som skal ha vært med.

- Vi kjenner navnene deres, men deres rolle er uklar. De risikerer å bli siktet for medvirkning, men saker er ikke ferdig etterforsket ennå, sier Midtfjell.

Begge de to ettersøkte er fra Østfold. Politiet regner med at de fortsatt oppholder seg i fylket, og har bedt om hjelp til pågripelse fra omkringliggende politidistrikt.

- Når de pågripes vil de bli fraktet til Halden for avhør, sier Midtfjell.

Narkogjeld

Bortføringen skal ha sitt utgangspunkt i en femsifret narkogjeld. Ved 19.15-tida onsdag kveld dukket tre personer, angivelig med balltrær opp hos en venninne av 20-åringene, og truet guttene med seg inn i en bil. Tre kvarter seinere ringte telefonen hos den ene guttens mor. Det var sønnen som ringte og fortalte at mennene krevde en pengesum.

Dagen etter inngikk moren til den ene av de bortførte mennene en avtale om å få sønnen frigitt mot en pengebeløp. Politiet overvåket utvekslingen, men grep ikke inn etter sterk henstilling fra moren. Den andre 20-åringen klarte å stikke av fra mennene morgenen etter. Noen minutter seinere ble den angivelige hovedmannen pågrepet av politifolk fra Sarpsborg politistasjon i sin bolig ved 9-tiden fredag morgen. Pågripelsen skjedde uten dramatikk.

- Han innrømmer at dette er en bortføringssak, men benekter å ha brukt vold. Vi ser likevel alvorlig på saken. Det er snakk om alvorlige trusler, sier Midtfjell.