Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kidnapper heroinvrak

Totalt uforberedt blir narkomane kidnappet og ført ut i ødemarka. Her tvinges de til å drikke metadon kjøpt på det illegale markedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): Når den narkomane er nykter, får han eller hun tilbud om å gjennomføre en operasjon i Portugal hvor en naltrexone-kapsel opereres inn under huden. Kapselen gjør at den narkomane ikke oppnår rusfølelse.

«Hindrer dødsfall»

Det er avisa Nordlys som i en omfattende reportasjeserie serverer den oppsiktsvekkende historien om tromsøværingene som forsøker å redde narkomane.

I et intervju med avisa forsvarer en av kidnapperne handlingene:

-  Vi gjør jobben helsevesenet burde gjort - hindrer dødsfall: Vi gir folk muligheten til en pause fra heroinet, de utslitte pårørende et pusterom og reduserer kriminaliteten.

Nordlys har også snakket med en av de kidnappede:

-  De tok meg - heldigvis. Men jeg var ikke spesielt glad i dem de første dagene. Da de fikk meg til å tenke klart, skjønte jeg at jeg måtte gjøre noe, sier han.

Under genseren har han en kul under huden:

-  Det er mange år siden jeg har følt meg så bra som nå. Både hodet og kroppen fungerer. Jeg trengte virkelig å komme meg vekk fra heroinen, sier mannen.

For folk med penger

Kidnapperne hevder de ikke får hjulpet mange nok fordi de sliter med begrensede ressurser. Metadon på det illegale markedet er dyrt, i tillegg koster den oppfølgende behandlingen mye.

-  Vi er avhengig av at folk kan betale reise og opphold selv. Det betyr at vi må konsentrere oss om dem som har tilgang til penger, sier en av kidnapperne.

BORGERVERN: Gruppa med tromsøværinger har satt loven til side for å hjelpe Ishavsbyens narkomane. Her holder en framtidig naltrexone-pasient ei flaske med ulovlig kjøpt metadon.
OPERERES: Personen på dette bildet er kidnappet i Tromsø og avruset med metadon fra det illegale markedet. Han har selv takket ja til å få operert inn en kapsel med naltrexone i Portugal. Kapselen gjør at den narkomane ikke oppnår rusfølelse.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media