Kidnapper tatt på senga

Thomas Drach gikk rett i fella. 37-åringen er mistenkt for kidnappingen av den tyske tobakksmillionæren Jan Philipp Reemtsma i 1996. Han lå til sengs med en elskerinne fra Uruguay, da han fikk en telefon fra en mann han kjente fra fengselet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen greide å overbevise Drach om at løsepengene han hadde mottatt for å sette Reemtsma fri, og som ble utbetalt i tyske mark, ville bli verdiløse når EU fra årsskiftet innfører sin felles valuta Euro. Han tilbød seg derfor å kjøpe en del av løsepengene fra Drach, for selv å veksle dem i Europa.

Den tidligere cellekameraten, som nå bor i Nederland, handlet i god tro. Historien om de snart verdiløse markene var blitt «plantet» på ham av privatdetektiver i Reemtsmas tjeneste. Privatdetektivene varslet samtidig nederlandsk politi om forsøket på å lure Drach.

Felt av mobilen

To dager senere ringte Drach tilbake til cellekameraten. Han brukte sin egen mobiltelefon, men politiet var forberedt på dette og greide å spore telefonsamtalen tilbake til en mobilsendestasjon i Argentina. Nærmere undersøkelser der viste at Drach bodde på et hotell i Buenos Aires.

Nederlenderne kontaktet tysk politi, og tyskerne kontaktet i sin tur den internasjonale politiorganisasjonen Interpol. Interpol varslet myndighetene i Argentina, og lørdag ble håndjernene brått smekket på en intetanende Drach da han spaserte ut av hotellet Caesar's Palace i Buenos Aires.

Mandag begynte en argentinsk domstol å behandle den tyske anmodningen om å få utlevert Drach. Tyskland og Argentina har ingen avtale om utlevering, og det er ventet at behandlingen av saken vil ta minst 45 dager, men tyske diplomater sier de tror anmodningen vil bli innvilget.

Falsk pass

Inntil videre sitter Drach i varetekt, siktet for å ha vært i besittelse av falske dokumenter: Han hadde nemlig et uekte britisk pass på seg da han ble anholdt. Den 23 år gamle kvinnen fra Uruguay som holdt ham med selskap på hotellet, ble løslatt etter avhør mandag.

Den nå 45 år gamle Jan Philip Reemtsma, som er arving til en millionformue i tobakksbransjen, ble kidnappet utenfor sitt hjem i Hamburg 25. mars 1996. Han ble holdt fanget i en kjeller utenfor Bremen i 33 døgn før han ble løslatt, og saken vakte voldsom oppsikt i Tyskland.

Han fikk gå etter at familien hans hadde betalt den største løsesum i tysk historie, på hele 30 millioner mark (nærmere 125 millioner kroner). Mandag sa han at han var glad for at den antatte kidnapperen nå er arrestert, og at han håpet at Drach snart vil bli stilt for retten i Tyskland.

(NTB-Reuters-DPA)

I FELLA: Thomas Drach er mistenkt for å stå bak den største kidnappingen i Tyskland den senere tid.