Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kidnappere har fritt leide

Det er like lett å stjele et barn som en sjokolade i Norge. Ingen fødestuer registrerer hvem som besøker mor og barn. - Mor, far og de ansatte må passe på, sier sikkerhetssjef Per Morten Bue på Ullevål sykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemningen var spent på Ullevål sykehus i går kveld, da Dagbladet besøkte barsel B. Kidnappingen i Haugesund hadde gjort inntrykk. Sykehuset vil likevel ikke kreve legitimasjon for å komme inn på avdelingen. I Haugesund blir rutinene lagt om.

Fylkessjukehuset i Haugesund vil nå kreve legitimasjon av alle som vil besøke mor og barn. En ringerunde til norske sykehus viser at den forkledde Etne-kvinnen som kidnappet veslejenta i Haugesund, ville hatt lett spill ved de fleste store fødestuer. Verken i Bergen, Trondheim, Oslo eller Tromsø må besøkende oppgi hvem de er eller hvor de skal.

Videofilmes

Sykehusene videofilmer inngangspartiene.

Hver tolvte nordmann ser dagens lys på Ullevål sykehus. Friske mammaer og barn ligger på pasienthotellet, med eget rom og lås. Etter keisersnitt og lettere komplikasjoner ligger mor og barn imidlertid på åpen avdeling.

Via flere innganger og tre trappeløp kan besøkende ta seg inn og ut, med eller uten skumle hensikter.

- Har du bestemt deg, kan du komme inn til barna, sier overjordmor Kristi Hjelle. Hun forstår reaksjonene i Haugesund, men peker på at det rapporteres tre kidnappinger fra sykehus hvert år - i hele verden.

- Folk kan bli skutt på Majorstua, men går ikke med skuddsikker vest for det.

Dilemma

- Vi har åpne sykehus i Norge, og det går ikke alltid i hop med sikkerheten, sier Per Morten Bue. Han leder seksjon for brann og sikkerhet ved Ullevål sykehus.

- Vi kunne ha lukket både barsel og andre avdelinger, men det blir for drøyt å kreve legitimasjon. Da jeg ble født, måtte min far se meg gjennom pleksiglass. Det vil vi neppe ha tilbake.

INGEN STENGTE DØRER: -Vi har åpne sykehus i Norge, og da må foreldre og ansatte passe på, sier overjordmor Kristi Hjelle. De 5 000 småknøttene som fødes på Ullevål sykehus i år, ligger bak ulåst dør.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media