STARTET I TRONDHEIM: Politioverbetjent Geir Olav Granbo (tv)og politiadvokat Bente Bøklepp ved Sør-Trøndelag politidistrikt informerte pressen under pressekonferanse i Trondheim fredag.
Foto: Ned Alley / Scanpix
STARTET I TRONDHEIM: Politioverbetjent Geir Olav Granbo (tv)og politiadvokat Bente Bøklepp ved Sør-Trøndelag politidistrikt informerte pressen under pressekonferanse i Trondheim fredag. Foto: Ned Alley / ScanpixVis mer

Kidnapperne kontaktet offerets kollega

En norsk mann og kvinne skal ha ventet på løsepenger i Sverige da politiets innsatsstyrke slo til mot kidnappere i Litauen mandag kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du informasjon i denne saken? Ring eller send sms til journalisten på 412 15 090, eller send sms til Dagbladets tipsnummer 2400.

(Dagbladet): Sør-Trøndelag politidistrikt bekreftet på en pressekonferanse i formiddag at de regner en straffedømt nordmann i 30-åra som hovedmann i kidnappingssaken i Litauen.

Kollega slo alarm En forretningsmann fra Trondheim ble i 19-tida mandag frigjort av innsatsstyrken til litauisk politi da de bevæpnede mannskapene slo til mot et hus i Vilnius. Det skjedde bare timer etter at trondheimspolitiet hadde varslet sine kolleger i den litauiske hovedstaden om gisselsituasjonen.

- Vi fikk melding i 08-tida mandag om at en person var kidnappet i Litauen. Under en time seinere hadde vi opprettet samarbeid med politiet der, og klokka 19 gikk de til pågripelse, sier politiadvokat Bente Bøklepp ved Sør-Trøndelag politidistrikt til Dagbladet.

Hun opplyser at det var en kollega av forretningsmannen som varslet politiet. Det skjedde etter at gjerningsmennene skal ha tatt kontakt med det aktuelle trondheimsfirmaet, trolig i forbindelse med løsepengekravet på nærmere 250 000 kroner.

I går fikk Dagbladet opplyst at kidnapperne skal ha lurt trondheimsmannen til å tro at han skulle i et forretningsmøte, hvorpå han ifølge lokale medier ble ført til et hus utenfor Vilnius mot sin vilje.

- Kollegaen hadde blitt kontaktet fra Litauen etter at han ikke fikk kontakt med fornærmede. Kidnappingen skjedde trolig på søndag, sier Bøklepp.

Ventet løsepenger I politiaksjonen i Litauen ble fire personer pågrepet -  den norske 36-åringen som skal ha planlagt kidnappingen og tre litauiske menn. I Arvika i Sverige ble ei norsk kvinne og ytterligere en nordmann pågrepet.

- Deler av løsesummen skulle utbetales til disse personene, sier Bøklepp, som opplyser at de to ble løslatt etter avhør.

Hun vil ikke kommentere om det ble utbetalt penger i forbindelse med tilslaget mot gruppen.

Sterkt preget Offeret kom hjem til Norge seint i går kveld.

- Han er berget og har det bra. Men det er klart at han er sterkt preget etter dette, opplyste en kilde nær saken til Dagbladet i går.

Forretningsmannen, som ikke er kjent for politiet fra før, er ennå ikke avhørt.

- Han er ikke fysisk skadd, men hva han har blitt utsatt for i denne perioden vet vi foreløpig ikke, sier politiadvokaten.

«Kongen av Litauen» Den antatte hovedmannen slapp for ett år siden ut av fengsel i Norge etter å ha sonet siden 2003 for omfattende smugling av rohypnol fra Russland, via Litauen, til Skandinavia.

Etter løslatelsen ble Vilnius mannens nye base, men skal også drive forretninger i Hviterussland og i Oslo. Den nå kidnappingssiktede nordmannen, som kaller seg «Kongen av Litauen», har så seint som i sommer vært i åpent konflikt med personer de kriminelle miljøene i Oslo om millionbeløp, etter det Dagbladet erfarer.

- Ukjent kidnapping I etterforskningen av kidnappingssaken kom litauisk politi over informasjon om en lignende episode som skal ha skjedd for rundt ei uke siden. Offeret i denne hendelsen har ikke vært i kontakt med politiet i Norge.

- En norsk statsborger skal ha blitt kidnappet og senere løslatt. Vi ber om at personer som har kjennskap til denne saken tar kontakt med oss, sier politioverbetjent Geir Olav Granbo til NTB.

Både trondheimspolitiet, seksjon for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt, Kripos, Utenriksdepartementet, litauisk politi, svensk politi og Europol var involvert i den dramatiske operasjonen på mandag.

- Jeg vil berømme samarbeidet mellom politi i tre land i denne saken. Vi brukte alle tilgjengelige ressurser vi hadde behov for, sier Granbo.

Litauisk politi har startet en omfattende etterforskning, der politiet i Sør-Trøndelag skal bistå framover. Den norske 36-åringen, som i likhet med de litauiske siktede er besluttet varetektsfengslet i tre måneder, vil ikke bli begjært utlevert til Norge.

- HOVEDMANN: Politiet i Vilnius i Litauen viste i går fram fram bilde av en nordmann som ble arrestert i en politiaksjon mandag mistenkt for å ha å ha kidnappet en norsk foretningsmann. Foto: SCANPIX

Foto: Scanpix Baltics / SCANPIX
- HOVEDMANN: Politiet i Vilnius i Litauen viste i går fram fram bilde av en nordmann som ble arrestert i en politiaksjon mandag mistenkt for å ha å ha kidnappet en norsk foretningsmann. Foto: SCANPIX Foto: Scanpix Baltics / SCANPIX Vis mer