Kidnapperne kranglet om løsgivelsen

NAIROBI/OSLO (NTB): Det var ikke alle de somaliske vokterne som ønsket å løslate Ola Skuterud og de ni andre gislene i Mogadishu. Det oppsto derfor en spent stemning rett før frigivelsen, uten at gislene skjønte hvorfor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det forteller Røde Kors-utsendingen Jan Haakonsen, som er sendt nedover til Nairobi for å ta seg av Skuterud og de ni andre hjelpearbeiderne. Han står på farten til flyplassen for å ta i mot Skuteruds kone og barn, da NTB ringer.

- Det hadde utviklet seg et personlig forhold mellom gislene og vaktene inne i huset. De inntok en beskytterrolle. Men fangevokterne på utsiden var annerledes. Det var noen av dem som ikke likte at gislene skulle løslates. Det gikk så langt at det ble løsnet skudd, og gislene ante ikke hvorfor, forteller Haakonsen.

Farlig episode

Den mest opprørende episoden under fangeoppholdet sto faktisk et vestlig tv-team for. De bestakk vaktene for å kunne filme. Gislene ble ført inn i en trang passasje, og vaktene opptrådte truende, uten at gislene visste bakgrunnen. - De trodde deres siste time var kommet, forteller Haakonsen.

Det samme tv-teamet var frekke nok til å stille seg midt i veien da bilene med de frigitte var på vei til Røde halvmåne-sykehuset.

- Da var forbitrelsen så stor selv blant de somaliske sjåførene at tv-folkene nesten ble kjørt ned, sier Haakonsen.

Jubel og glede

Det var ikke bare de frigitte gislene som var glade. Langs gatene sto folk og klappet og jublet over løslatelsen. Befolkningen visste godt om at de var fanget, og nyheten om at de var løslatt spredte seg som ild i tørt gress, sier han.

Haakonsen, som har tilbrakt fem år i Somalia, sier somalierne har et sinnrikt system av regler for å løse ulike typer konflikter, små og store, men gisseltaking er et ukjent fenomen. Han tror somaliere flest følte skam over det hjelpearbeiderne ble utsatt for.

Det var typisk at klanlederne, som i mediene omtales som krigsherrer, troppet opp på rekke og rad på sykehuset for å ønske gislene velkommen til friheten.

Ved godt mot

- Ola Skuterud føler selv at han har kommet godt fra fangenskapet, både fysisk og psykisk, sier Haakonsen.

Nå skal han være sammen med familien et par dager, men før de reiser hjem skal de 11 gislene samles for å gjennomleve sine opplevelser. Røde Kors i Geneve har sendt ned en psykiatrisk sykepleier som selv har vært gissel. Han skal bistå, forteller Haakonsen.

Etter planen skulle Skuterud ha reist hjem på ferie til Norge 1. mai, og det blir uansett ikke forandret, avslutter han.