SIKTET: En 36 år gammel nordmann skal ha vært den som organiserte kidnappingen av en trønder i Litauen.
SIKTET: En 36 år gammel nordmann skal ha vært den som organiserte kidnappingen av en trønder i Litauen.Vis mer

Kidnapperne ringte kona for å kjøpe tid

- De sa at de visste at han var småbarnsfar, forteller bistandsadvokat. Den norske 35-åringen ble voktet av tre bevæpnede menn i Vilnius.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mannen som ble kidnappet på forretningsreise i Litauen søndag, kom i går kveld tilbake til Sør-Trøndelag og er gjenforent med familien etter svært dramatiske døgn.

Etter flere timer i avhør i dag ønsket ikke 35-åringen å snakke direkte med media, men forteller sin historie til Dagbladet gjennom bistandsadvokat Børge Haugseth ved advokatfirmaet Wiig & Co.

- Gikk til angrep Dramaet i Vilnius startet på søndag, da trønderen hadde fått i oppdrag fra arbeidsgiveren å overlevere to brukte bilbergingsbiler til en kjøper i Litauen - en 36 år gammel nordmann.

- Denne norske mottakeren møtte ham som avtalt til overleveringen av disse bilene. Min klient ble etterhvert tatt med av nordmannen til en ukjent leilighet i byen, under påskudd av at det skulle signeres papirer og utbetales penger. Men da kjøperen unnskyldte seg og gikk ut av leiligheten, kom det plutselig inn tre bevæpnede menn. Han ble svært overrasket, sier Haugseth.

En av mennene med skytevåpen sparket 35-åringen i brystet og gjorde det klart at han ikke kunne forlate rommet.

- Da de gikk til fysisk angrep og tapet ham på hender og føtter, skjønte han at dette var alvor og at de hadde til hensikt å holde på ham. Dette var åpenbart en felle.

Etterhvert forsto 35-åringen at det var aktuelt for kidnapperne å presse arbeidsgiveren hans for penger.

Ringte kona Etter det Dagbladet erfarer har offeret forklart til politiet at det var den norske gjerningsmannen som foretok flere telefonsamtaler til Norge.

På et tidspunkt fikk kona telefon fra Litauen. Her skal den 36 år gamle «bilkjøperen» som snakket norsk ha forsøkt å berolige ektefellen hjemme i Trondheim med en forklaring på hvorfor han ikke var å få tak i - trolig for å unngå at hun ringte politiet.

- Jeg har forstått det som at kidnapperne har forsøkt å kjøpe seg tid, også opp mot nær familie, sier Haugseth, som ikke vil kommentere detaljene i kommunikasjonen.

Med dulgte formuleringer blant annet om barna og kona hans fikk gisselet inntrykk av at kidnapperne hadde innhentet informasjon om ham på forhånd og at de nå rettet alvorlige trusler mot hans nærmeste.

- Han aner ikke hvordan de hadde funnet ut at han var småbarnsfar. Presise opplysninger om familien gjorde at han så truslene som troverdige. Det er ikke tvil om at dette var planlagt, sier advokaten.

Døgn i fangenskap Etter det innledende angrepet ble ikke 35-åringen slått mer, men han var under konstant press. Blant annet bekymret det nordmannen ekstra at ingen av kidnapperne var maskerte, og at de åpenbart ikke var redde for å bli gjenkjent.

- Det var følelsesmessig tøft hele veien, og i en periode visste han ikke om noen utenfor visste om situasjonen. Mange spørsmål og følelser raste gjennom ham, men han valgte å forholde seg rolig for å ikke framprovosere noe. Det var fordi han tenkte veldig på barna og kona hjemme, forteller Haugseth.

Den norske gjerningsmannen skal jevnlig ha vært i leiligheten mens de forsøksvise forhandlingene om løsepenger pågikk. Men på mandag gikk en kollega av 35-åringen til trondheimspolitiet etter å ha forstått alvoret i en telefonsamtale med utpresserne.

Etter nesten et døgn i fangenskap, smalt det plutselig i 19-tida på mandag.

- Svartkledde, soldatlignende menn med våpen stormet inn i leiligheten. Han fryktet først at de hadde noe med fangevokterne å gjøre, og ble selvsagt glad da han forsto det var litauisk politi, forteller Haugseth.

35-åringen var i Litauen for første gang, og har aldri tidligere vært i kontakt med kriminelle miljøer. I helga skal han slappe av med familien hjemme i Trondheim.

- Han er ekstremt lettet, men samtidig veldig sliten og føler bekymring for kona og barna, sier bistandsadvokaten.

Seks pågrepet Totalt seks personer er siktet i kidnappingssaken. De tre mennene som voktet offeret ble tatt i leiligheten, mens nordmannen (36) ble tatt et annet sted i Vilnius med et større pengebeløp på seg.

I tillegg skal to andre nordmenn ha vært involvert i Arvika i Sverige, der de trolig ventet på en utbetaling av deler av løspengene, som skulle være nær 250 000 kroner.

- Det er den siktede nordmannen som er organisatoren. Vi vet svært mye om hvordan dette har skjedd, men jobber selvsagt  for fullt med etterforskningen og samler all tilgjengelig informasjon, sier statsadvokat Mindaugas Duda til Dagbladet i kveld.

Alle de fire som er varetektsfengslet i Litauen er ifølge Duda siktet etter den litauiske straffelovens § 181, som omhandler utpressing. Tidligere har politiet uttalt at de regner kidnapperne som en organisert kriminell gruppe, noe som øker strafferammen til ti års fengsel.

Den norske 36-åringen slapp for ett år siden ut av fengsel i Norge etter å ha sonet siden 2003 for omfattende smugling av rohypnol fra Russland, via Litauen, til Skandinavia. Etter løslatelsen ble Vilnius mannens nye base, men han har også drevet forretninger i Hviterussland og i Oslo, får Dagbladet opplyst.

36-åringen har overfor venner kalt seg «Kongen av Litauen» og gitt uttrykk for at han drev svært lukrative forretninger. De siste månedene har han ifølge Dagbladets kilder flere ganger vært i kontakt med personer i de kriminelle miljøene i Norge for å løse gamle konflikter.

- Det er ikke aktuelt å begjære ham utlevert. Dette er en litauisk straffesak, sier politiadvokat Bente Bøklepp ved Sør-Trøndelag politidistrikt til Dagbladet.

ETTERFORSKES: Politioverbetjent Geir Olav Granbo (t.v) og politiadvokat Bente Bøklepp informerte om saken i Trondheim i dag.
Foto: Ned Alley / Scanpix
ETTERFORSKES: Politioverbetjent Geir Olav Granbo (t.v) og politiadvokat Bente Bøklepp informerte om saken i Trondheim i dag. Foto: Ned Alley / Scanpix Vis mer