Kidnapperne truer med å sprenge Johnston

De militante palestinerne som har bortført BBC-reporteren, advarer Hamas mot å prøve å frigjøre ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De militante palestinerne som har bortført BBC-reporteren Alan Johnston på Gazastripen, truer med å sprenge ham i lufta dersom Hamas forsøker å frigjøre ham.

- Situasjonen er nå svært alvorlig. Som dere kan se, har kidnapperne festet et sprengstoffbelte på meg som de sier vil bli detonert dersom noen forsøker å storme dette området, sier Johnston i en video som ble lagt ut på Internett i går.

Hamas har truet med å storme tilholdsstedet til den palestinske klanlederen Mumtaz Dughmush, som har holdt Johnston fanget på Gazastripen siden 12. mars.
Varslet aksjon
Noe av det første Hamas gjorde etter å ha jaget de Fatah-kontrollerte sikkerhetsstyrkene ut av Gazastripen i midten av juni, var å varsle en snarlig aksjon for å frigjøre Johnston.

Palestinernes avsatte statsminister Ismail Haniya advarte Dughmush-klanen, som under navnet Islams hær har krevd løslatelse av flere muslimske fanger i Storbritannia før de vil gi slipp på BBC-reporteren.

- Det må bli slutt på dette, det kan ikke fortsette. Vi tillater ikke at dette fortsetter, sa Haniya da han fikk se den nye videoen med Johnston.

Hamas anklager Fatah for å ha gjort lite eller ingenting for å frigjøre Johnston og hevder at de også saboterer forsøkene som nå gjøres.

- Det blir gjort forsøk på å torpedere den store bragden Hamas har gjort ved å gjenopprette ro i Gazas gater, og dette har fått følger for forsøkene på å frigjøre Johnston, sier Hamas-talsmannen Sami Abu Zuhri.


Anklagende pekefinger
Zuhri retter en anklagende pekefinger mot ledende personer i kretsen rundt president Mahmoud Abbas.

- Det har vært kontakt med kidnapperne for å hindre løslatelse via spesielle kanaler fra Ramallah, og disse kontaktene har vi lyktes med å snappe opp, sier Zuhri.

Den palestinske presidentens etterretningssjef Tawfiq al-Tirawi benekter dette, og forsikrer at de palestinske selvstyremyndighetene er like interessert i å sikre løslatelse av BBC-reporteren som alle andre.

- Dersom Hamas forteller sannheten, betyr det at de har avlyttet telefonsamtaler. Jeg utfordrer dem til å navngi dem de angivelig har avlyttet, sa Tirawi under en pressekonferanse i Ramallah i går.

(NTB)