Kidnappet 14-åring - kom mørbanket til retten

Ruset og i høy fart kjørte de to vennene i 30-åra rundt i en stjålet bil. Med seg hadde de en kidnappet 14-åring.

DRAMMEN: To menn er siktet for å ha kidnappet en 14 år gammel gutt i flere timer tirsdag. Torsdag møtte de i Drammen tingrett. Reporter: Audun Hageskal. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

DRAMMEN (Dagbladet): Med et ansikt preget av blåmerker og store sår, og med armen i fatle, inntok den siktede mannen rettssal 10 i Drammen tingrett torsdag. Der erkjente 30-åringen å i flere timer ha holdt en 14 år gammel gutt fanget i en bil.

Det var omkring klokka 12 tirsdag at 14-åringen ble meldt savnet av sine foreldre. Mannen og en medsiktet i 30-åra skal da ha stjålet en Volvo stasjonsvogn hvor tenåringen tilfeldigvis befant seg.

Etter å ha kjørt flere mil i ruset tilstand og høy fart, ble de til slutt pågrepet ved Tranby i Lier klokka 16.45 tirsdag, fem timer etter at bilen ble stjålet. Der ble også 14-åringen sluppet fri.

- Han har opplevd situasjonen som svært dramatisk, og forteller blant annet at det tidvis har blitt kjørt svært fort. Han sier også at han har blitt truet med kniv og en våpenlignende gjenstand underveis. Gutten har ikke kommet fysisk til skade, men blir tatt vare på av kommunens kriseteam, forteller politiadvokat Kjell Are Strøm til Dagbladet.

Ranet kvinne med kniv

I tillegg til kidnappingen er 30-åringen siktet for grovt ran av ei kvinne lørdag. Kvinnen skal ha blitt truet med kniv, og presset til å ta ut 4000 kroner fra en minibank. Siktede ble etterlyst som følge av hendelsen, men altså først pågrepet tre døgn seinere.

Mannen erkjente i fengslingsmøtet å ha utført både ranet og kidnappingen.

- Min klient er fryktelig lei seg og skamfull. Han er i en vanskelig livssituasjon, og beklager overfor de fornærmede i denne saken. Han har det veldig tungt, sier mannens forsvarer, advokat Anders Green.

FORSVARER: Advokat Anders Green er forsvarer for den ene av de siktede. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FORSVARER: Advokat Anders Green er forsvarer for den ene av de siktede. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Skadd under pågripelse

Advokaten legger til at hans klient hevder å ha fått en svært hard behandling i forbindelse med pågripelsen tirsdag ettermiddag. 30-åringen ble kjørt rett til legevakt, og skal ifølge sin advokat ha fått både brudd i en skulder og har sydd et titall sting på grunn av påførte skader.

Ifølge politiet fikk den siktede et kutt i hodet og en bruddskade i skulderen under pågripelsen.

- Pågripelsen skjedde raskt, og politiet ønsket å få hurtig kontroll på personene i bilen. En av de siktede fikk dessverre noen fysiske skader under pågripelsen, og ble sett til på sykehus før han ble satt i arrest den kvelden han ble pågrepet, sier politiadvokat Kjell Are Strøm i Sør-Øst politidistrikt i en pressemelding.

Under et kort fengslingsmøte, ba politiadvokat Strøm om at siktede varetektsfengsles i fire uker med media-, brev- og besøksforbud. Det fikk han også medhold i, blant annet på grunn av gjentakelsesfare. En avgjørelse siktede godtok på stedet.

- Han erkjenner straffskyld for samtlige poster i siktelsen. Han ønsker å ta ansvar for det han har gjort, sier Green til Dagbladet.

POLITIADVOKAT: Politiadvokat Kjell Are Strøm fikk medhold i fire ukers varetekt for de siktede. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
POLITIADVOKAT: Politiadvokat Kjell Are Strøm fikk medhold i fire ukers varetekt for de siktede. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Politiet jobber fremdeles aktivt med å kartlegge hva som har skjedd fra de to mennene tok bilen med 14-åringen til pågripelsen tirsdag ettermiddag. Underveis skal de siktede blant annet ha vekslet på å kjøre bilen. Ifølge politiet har de også vært innom en rekke steder, uten at de ble stoppet.

Kidnappingen settes i sammenheng med det som betegnes som flere alvorlige hendelser. Strøm opplyser at siktelsen kan bli ytterligere utvidet i tida framover.

Ber om å bli løslatt

Den andre siktede, en 31 år gammel mann, møtte sammen med sin forsvarer Ketil Magnus Berg. I rød treningsjakke og blå joggebukse inntok mannen, som er siktet for ruskjøring og å ha kidnappet og truet tenåringen med våpen, rettssalen.

FORSVARER: Advokat Ketil Magnus Berg. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FORSVARER: Advokat Ketil Magnus Berg. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

I motsetning til 31-åringen nektet han for å ha kidnappet og truet 14-åringen, men erkjente å ha kjørt bil i ruset tilstand. Han begjærte seg også løslatt.

- Han har forklart at han var hjemme da han ble oppsøkt av den andre siktede med den bortførte 14-åringen. Han erkjenner å ha vært med på bilturen og har kjørt bilen deler av turen, men mener han ikke har skyld i bortføringen. Han har verken planlagt dette, vært til stede da bilen med tenåringen ble stjålet, eller vært klar over hva han ble med på, sier Berg til Dagbladet.

Politiadvokat Strøm ba imidlertid om fire ukers varetektsfengsling med media-, brev- og besøksforbud også for den andre siktede. Retten festet ingen lit til at 31-åringen ikke var klar over hva han var med på, og ga derfor Strøm medhold på grunn av bevisforspillelsesfare.