Kidnappet 14 journalister og truer presidenten med krig

Den nigerianske krigsherren som har kjøpt norske marinefartøy viser muskler.

MILITANTE: Bildet viser mannskaper fra MEND-geriljaen i Nigerdeltaet da krigsherren Government Ekpemupolo var kommandant. Han har fremdeles en rekke militante støttespillere i regionen også etter at han inngikk amnesti med regjeringen i 2009. Det skal være krigsherren som stod bak kidnappingen av 14 journalister søndag. Disse skal ha blitt fraktet til hans tidligere geriljahovedkvarter, den beryktede Camp 5. Foto: 
 AFP  / PIUS UTOMI EKPEI / NTB Scanpix
MILITANTE: Bildet viser mannskaper fra MEND-geriljaen i Nigerdeltaet da krigsherren Government Ekpemupolo var kommandant. Han har fremdeles en rekke militante støttespillere i regionen også etter at han inngikk amnesti med regjeringen i 2009. Det skal være krigsherren som stod bak kidnappingen av 14 journalister søndag. Disse skal ha blitt fraktet til hans tidligere geriljahovedkvarter, den beryktede Camp 5. Foto: AFP / PIUS UTOMI EKPEI / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den nigerianske ekspiraten og krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo, som blant annet er utstyrt med tidligere norske missiltorpedobåter, skal stå bak kidnappingen og mishandlingen av 14 journalister og redaktører i Nigerdeltaet søndag.

Det melder en lang rekke nigerianske nyhetsmedier.

Samtidig skal den mektige krigsherrens og hans tilhengere ha truet landets president Goodluck Jonathan med full krig mot en rivaliserende stamme og Nigerias nasjonale oljeselskap, Nigerian National Petroleum Corporation (NNPC).

Tompolos sikkerhetsselskap Global West Vessel Specialists drifter blant annet Nigerias kystvaktflåte NIMASA, som driver piratjakt og pengeinnkreving langs den nigerianske kysten. I denne flåten inngår de seks marinefartøyene han skaffet seg fra Norge. I tillegg er det trolig Tompolo som har kjøpt det store støttefartøyet KNM «Horten», som fortsatt holdes igjen i England.

Kontrakten han har med den nigerianske stat skal nå være verd over to milliarder kroner.

Truer med krig Bakgrunnen for den svært dramatiske situasjonen i helga er det planlagte olje- og gassanlegget «Gas Revolution Industrial Park» som skal bygges i Koko i Nigerdeltaet. Det enorme industrianlegget har et prosjektbudsjett på svimlende 16 milliarder dollar, og skal ifølge president Goodluck Jonathan bidra til sysselsettingen av tre millioner nigerianere i ulike sektorer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.