Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kidnappet 14 journalister og truer presidenten med krig

Den nigerianske krigsherren som har kjøpt norske marinefartøy viser muskler.

MILITANTE: Bildet viser mannskaper fra MEND-geriljaen i Nigerdeltaet da krigsherren Government Ekpemupolo var kommandant. Han har fremdeles en rekke militante støttespillere i regionen også etter at han inngikk amnesti med regjeringen i 2009. Det skal være krigsherren som stod bak kidnappingen av 14 journalister søndag. Disse skal ha blitt fraktet til hans tidligere geriljahovedkvarter, den beryktede Camp 5. Foto: 
 AFP  / PIUS UTOMI EKPEI / NTB Scanpix
MILITANTE: Bildet viser mannskaper fra MEND-geriljaen i Nigerdeltaet da krigsherren Government Ekpemupolo var kommandant. Han har fremdeles en rekke militante støttespillere i regionen også etter at han inngikk amnesti med regjeringen i 2009. Det skal være krigsherren som stod bak kidnappingen av 14 journalister søndag. Disse skal ha blitt fraktet til hans tidligere geriljahovedkvarter, den beryktede Camp 5. Foto: AFP / PIUS UTOMI EKPEI / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den nigerianske ekspiraten og krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo, som blant annet er utstyrt med tidligere norske missiltorpedobåter, skal stå bak kidnappingen og mishandlingen av 14 journalister og redaktører i Nigerdeltaet søndag.

Det melder en lang rekke nigerianske nyhetsmedier.

Samtidig skal den mektige krigsherrens og hans tilhengere ha truet landets president Goodluck Jonathan med full krig mot en rivaliserende stamme og Nigerias nasjonale oljeselskap, Nigerian National Petroleum Corporation (NNPC).

Tompolos sikkerhetsselskap Global West Vessel Specialists drifter blant annet Nigerias kystvaktflåte NIMASA, som driver piratjakt og pengeinnkreving langs den nigerianske kysten. I denne flåten inngår de seks marinefartøyene han skaffet seg fra Norge. I tillegg er det trolig Tompolo som har kjøpt det store støttefartøyet KNM «Horten», som fortsatt holdes igjen i England.

Kontrakten han har med den nigerianske stat skal nå være verd over to milliarder kroner.

Truer med krig Bakgrunnen for den svært dramatiske situasjonen i helga er det planlagte olje- og gassanlegget «Gas Revolution Industrial Park» som skal bygges i Koko i Nigerdeltaet. Det enorme industrianlegget har et prosjektbudsjett på svimlende 16 milliarder dollar, og skal ifølge president Goodluck Jonathan bidra til sysselsettingen av tre millioner nigerianere i ulike sektorer.

Men krigsherren Tompolos ijaw-stamme mener de ikke får en stor nok del av kaka, og mobiliserte stort for å stanse spade-seremonien som presidenten skulle stå for fredag.

NORSK UTSTYR: Krigsherren Tompolos sikkerhetsselskap er blant annet utstyrt med seks tidligere norske missiltorpedobåter som nå er påsatt nye kanoner og driver piratjakt og skatteinnkreving for den nigerianske kystvaktstyrken NIMASA. Bildet viser den tidligere norske KNM Terne. I en artikkelserie har Dagbladet avslørt hvordan minst ti norske marinefartøy har havnet i paramilitære hender. Foto: Privat.
NORSK UTSTYR: Krigsherren Tompolos sikkerhetsselskap er blant annet utstyrt med seks tidligere norske missiltorpedobåter som nå er påsatt nye kanoner og driver piratjakt og skatteinnkreving for den nigerianske kystvaktstyrken NIMASA. Bildet viser den tidligere norske KNM Terne. I en artikkelserie har Dagbladet avslørt hvordan minst ti norske marinefartøy har havnet i paramilitære hender. Foto: Privat. Vis mer

Ifølge nigerianske medier ble over 20 kanonbåter satt på vannet for å hindre gjennomføringen av seremonien, mens demonstranter fra ijaw-stammen tok til gatene med slagord mot den rivaliserende itsekiri-stammen, oljeselskapet, og den regionale regjeringen i Delta-staten.

Presidenten måtte avlyse På grunn av truslene måtte president Goodluck Jonathan å avlyse seremonien, og har nå utsatt oppstarten av prosjektet på ubestemt tid. Jonathan, som selv tilhører ijaw-stammen, kritiseres nå av sine motstandere for å la seg presse av Tompolo.

Krigsherren Tompolo var en av Nigerias mektigste opprørsledere og pirater da han fram til 2009 ledet den beryktede MEND-geriljaen. I 2009 inngikk han en amnestiavtale med myndighetene, og har gjennom sikkerhetskontrakter med den Nigerianske stat blitt en av landets rikeste menn.

De oppgraderte og moderniserte marinefartøyene han fikk fra Norge danner nå spydspissen i hans sikkerhetsflåte. De er påmontert nye kanoner og våpensystemer. Flåten, stammeinnflytelsen og kontraktene med myndighetene har gjort ham til en betydelig maktfigur i Sør-Nigeria.

Kidnappet journalister Etter at presidenten avlyste spade-seremonien og utsatte byggestarten, oppsto det nye demonstrasjoner. Denne gangen ledet av itsekiri-stammen og tilhengerne av prosjektet. Det var i denne forbindelsen journalistene som kom for å dekke demonstrasjonene ble kidnappet av bevæpnede medlemmer av Tompolos militante ungdomsfraksjon.

Journalistene skal ha vært i en båt på vei tilbake fra demonstrasjonene søndag ettermiddag, da de ble kapret. Blant journalistene var regionsredaktørene av de store nigerianske avisene Vanguard, Nation og Leadership.

De skal ha blitt brakt til den beryktede «Camp 5», som var krigsherren Tompolos fryktede hovedkvarter da han var opprørskommandant i MEND-geriljaen. Der ble fratatt kameraer, minnekort, klokker, telefoner og notater, og flere skal ha blitt hardt mishandlet. Spesielt redaktøren Vanguard.

- Vi ble svært hardt mishandlet. Spesielt en av våre kolleger, herr Emma Arubi, fordi han er fra itsekiri-stammen. Fordi han tilfeldigvis er itsekiri, ble han tvunget til å holde et gevær for at det skulle se ut som om vi var bevæpnede. De tok bilder og sa de skulle sende dem til myndighetene og legge dem ut på sosiale medier. Deretter utleverte de oss til hæren og anklaget oss for å ha vært bevæpnet, sier en av de kidnappede til SaharaReports.

Holdes fortsatt? Hæren leverte journalistene videre til den nigerianske marinen, som fraktet dem til Warri i går. Men det er fremdeles uklart om de er sluppet fri eller holdes av marinen.

TRUET MED BÅTER: President Goodluck Jonathan avlyste seremonien da Tompolos menn satte 20 kanonbåter på sjøen og truet med å gripe inn. To dager senere kidnappet de 14 journalister som hadde dekket en demonstrasjon mot det som hadde skjedd. Foto: NTB Scanpix
TRUET MED BÅTER: President Goodluck Jonathan avlyste seremonien da Tompolos menn satte 20 kanonbåter på sjøen og truet med å gripe inn. To dager senere kidnappet de 14 journalister som hadde dekket en demonstrasjon mot det som hadde skjedd. Foto: NTB Scanpix Vis mer

De nigerianske journalistforbundene krever at samtlige slippes fri umiddelbart, og reagerer kraftig på at journalister brukes i den politiske maktkampen mellom stammene.

- De var ikke bevæpnede, slik noen hevder i sosiale medier. Og det stemmer at deres journalistiske arbeidsverktøy ble tatt fra dem. Vi vil kategorisk fastslå at journalister ikke bærer våpen eller allierer seg med tvilsomme grupperinger. Derfor stadfester vi at ethvert forsøk fra enkeltpersoner eller grupperinger på å sverte vår journalistiske poffesjon med ynkelige og falske anklager vil bli møtt med pennens makt, skriver forbundene i en pressemelding.

Trenger støtte Makten blant annet de norske marinefartøyene gir krigsherren Tompolo, bidrar til den ustabile situasjonen i Nigeria, fastslår seniorforsker på Sentral- og Vest-Afrika i Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi), Morten Bøås.

I et intervju med Dagbladet i går sa Bøås at Nigerias president Goodluck Jonathan nå er helt avhengig av støtten til krigsherrer som Tompolo, og derfor vil gi etter for kravene han stiller.

- Det går mot valg i Nigeria, og president Jonathan vil prøve å samle rekkene i Nigerdeltaet. Det pågår en ekstrem politisk kamp, der han er klar over at han kommer til å tape stemmene i nord. Derfor kan han for enhver pris ikke tape en eneste stemme i sør. Derfor kommer Tompolo, Boyloaf og de andre krigsherrene til å få pengene de krever, og de kommer til å få dominere gatene totalt fram til valget, sier Bøås.

Samtidig får Tompolo og andre private sikkerhetsaktører en stadig større andel av sikkerhetssektoren i landet.

- Man har bidratt til en utvikling der den nigerianske statens suverenitet uthules når det gjelder egen sikkerhet. Vi har bidratt til å forsyne en fyr - som i beste fall kan kalles en løs kanon - med en svært effektiv marineflåte som kan gå imot sine egne hvis han ikke er fornøyd, sier Bøås til Dagbladet.

MEKTIG: Dette den nigerianske krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo. Han var kommandant i opprørsgeriljaen MEND før han fikk amnesti av presidenten og ble tildelt milliardkontrakter for drive piratjakt og skatteinnkreving med sin privatdrevne kystvaktflåte. Nå skal han stå bak kidnappingen av 14 journalister og redaktører. Foto: Privat
MEKTIG: Dette den nigerianske krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo. Han var kommandant i opprørsgeriljaen MEND før han fikk amnesti av presidenten og ble tildelt milliardkontrakter for drive piratjakt og skatteinnkreving med sin privatdrevne kystvaktflåte. Nå skal han stå bak kidnappingen av 14 journalister og redaktører. Foto: Privat Vis mer

I ettermiddag vil Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite formelt åpne full kontrollsak med høringer mot Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet på grunn av Forsvarets båtsalg til paramilitære i Vest-Afrika.

• Har du tips til denne saken, send mail eller ring 24000000!

Les alle sakene om Nigeria-båtene

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling