Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kidnappet 150 forskere, staben og besøkende

Sperret av et helt kvartal, og sa de var fra antikorrupsjons-enheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bevæpnede menn ikledd det irakiske politiets kommandouniformer har kidnappet mellom 100 og 15o forskere, stab og besøkende fra et forskningsinstitutt i Bagdad sentrum i dag tildlig, opplyser lederen for utdanningskomiteen i det irakske parlamentet, Alaa Makki, melder nyhetsbyrået AP.

Makki brøt inn i parlamentet og fortalte om dendelsen og kaller det hele en nasjonal katastrofe.

Kidnapperne hadde med seg en navneliste da de møtte opp i forskningsinstituttet, og fortalte at de var fra det irakske anti-korrupsjonsenhet.

Kidnapperne skal ha stengt av hele området rundt instituttet under aksjonen.

Både politi og øyenvitner sier til nyhetsbyrået AP at de falske politimennene sperret av et større område i sentrum av byen under raidet klokka 07.30 norsk tid, altså 09.30 lokal tid i Bagdad i dag.

En kvinnelig professor som var på besøk på instituttet under raidet, sier at menn og kvinner ble stuet sammen i separate rom.

Mennene ble påsatt håndjern og kjørt bort i seks pickup-er. Hun forteller at kidnapperne hadde på seg blå uniformer, som det irakiske kommando-politiet bruker.

- Hele operasjonen tok 20 minutter, opplyser politiets talsmann, Mahir Hamad, til nyhetsbyrået AP.

MASSEKIDNAPPING: En politimann holder vakt etter at en gruppe bevæpnede menn utkledd som soldater bortførte opp mot 150 personer fra Departementet for høyere utdanning i Bagdad. Foto: SCANPIX/REUTERS
MASSEKIDNAPPING: En politimann holder vakt etter at en gruppe bevæpnede menn utkledd som soldater bortførte opp mot 150 personer fra Departementet for høyere utdanning i Bagdad. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

Vaktene ved insituttet la ned våpnene under aksjonen.

Den storstilte kidnappingen skjer etter en periode med flere drap og angrep på irakiske professorer og forskere som har ført til at landet har mistet en rekke viktige vitenskapsfolk. Terroren har også ført til at mange av deres kolleger har flyktet fra Irak.

Minst 155 personer som skulle undervist ved skoler og universiteteter har blitt drept siden krigen startet.

Dagbladet.no kommer med mer

<B>BAGDAD I DAG: Den lille gutten ser på blodpølen utenfor familiens hus i Bagdad i dag tidlig. Seks personer ble drept under et nattraid gjennomført av de amerikanske styrkene i Irak.
Hele Norges coronakart