Kidnappet av Mugabes menn

Ben Freeth skrev en artikkel om forholdene i Zimbabwe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Like før Robert Mugabe ble tatt i ed som Zimbabwes president i går, ble småbarnsfaren Ben Freeth banket opp og fraktet vekk fra gården sin av en rasende mobb.

Noen dager før hadde han publisert en kritisk artikkel i Times som fortalte om de umenneskelige forholdene i landet.

Her rettet den hvite bonden særlig fokus på Pungwe - politiske indoktrineringsmøter der den svarte befolknignen blir tvunget til å delta.

«Omtrent alle Mugabes valgkampmøter foregår etter mørkets frembrudd. Pungwe har spredd seg som kreft i byen vår», skrev han, og skildret hvordan de som ikke hadde møtt fram ble hentet med makt og deretter banket opp. De som hadde deltatt i MDCs valgkamparbeid ble tvunget til å slå hverandre med kjepper. «Diktatorer som Mugabe fratrer ikke. Som Hitler holder de på til landet ligger i ruiner og folket knekt av fattigdom», konkluderer Freeth, som også har skrevet et åpent brev som flere internasjonale medier har satt på trykk. Brevet kan du blant annet lese her.

Skudd og stein

Det var 14 væpnede personer som angrep Freet, samt ekteparet Michael and Angela Campbell, i går.

Ekteparets sønn prøvde å følge etter mobben, men måtte gi opp på grunn av steinkasting og skuddsalver. Like før midnatt ble de tre dumpet på en annen gård i nærheten, da hadde Angela (70) blant annet brukket armen, skriver Times i dag.

En talsmann for organisasjonen Justice for Agriculture mener angrepene mot de tre ikke var tilfeldige.

GIR SEG IKKE: Småbarnsfaren og bonden Ben Freeth har bestemt seg for å ikke gi etter presset fra Mugabes milits. Det koster dyrt. Foto: AFP/SCANPIX
GIR SEG IKKE: Småbarnsfaren og bonden Ben Freeth har bestemt seg for å ikke gi etter presset fra Mugabes milits. Det koster dyrt. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

Mens Freet har fortalt hele verden om den politiske volden som foregår i landet, har Michael Campbell frontet en gruppe hvite bønder i en større sak om Mugabes omstridte jordforelingsprogram i Samarbeidsorganisasjonen for det sørlige Afrika (SADC).

- De er blitt pekt ut, instruksjonene må ha kommet fra toppen, sier John Worsely-Worswick, JAGs talsperson, til den britiske avisa.

Frykter represalier

Flere internasjonale medier som rapporterer om den spente situasjonen i Zimbabwe velger å ikke oppgi journalistenes navn, i frykt for deres sikkerhet. Personer som blir intervjuet står heller ikke fram med sine fulle navn, i frykt for represalier fra den hard pressende diktatoren og hans "hær" av såkalte krigsveteraner.

Freeth er en av mange hvite storbønder som har fått merke Mugabes jordfordelingsprogram på kroppen.

Programmet ble satt i verk i år 2000 - da ble 4500 bønder fratatt sine områder på brutalt vis. Siden har det blitt flere, og mange av dem har sett seg nødt til å flykte fra landet. 

Freeth derimot nekter å gi opp, og i et åpent brev til sin fire år gamle sønn Joshua forklarer han hvordan kjærligheten til landet er større enn frykten for Mugabes menn. 

«Min sønn, vi gjør det for din skyld», skriver han.

Kidnappet av Mugabes menn
<B>BRUTALT</B>: Bonden William Rogers ble tidligere i år angrepet og banket opp i samme område som Freeth ble kidnappet fra i går.
<B>LENGE SIDEN</B>: Zimbabwe var en gang et svært så fruktbart jordbruksland. Nå er flere millioner innbyggere avhengig av mat fra hjelpeorganisasjonene for å overleve.