Kidnappet av pappa

DRAMMEN (Dagbladet): - Jeg ba til Gud om at eksmannen min ikke skulle få uføretrygd. Jeg visste at han da ville kidnappe barna og ta dem med til Pakistan for å bo der sammen med dem, sier Attia Parveen (36).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I påskeferien forsvant eksmannen og barna fra Norge. Antakelig gikk utreisen med fly fra Norge eller Danmark direkte til Islamabad i Pakistan.

Tilbake sitter en sønderknust mor.

- Målet hans var uføretrygd, fortsetter Attia, mor til guttene Hannan (7) og Khaqan (6). Det målet oppnådde eksmannen Naseem Mumtaz (40) i januar i år. Naseem Mumtaz og sønnene er norske statsborgere. Mumtaz skal flere ganger ha truet hustruen med å kidnappe barna.

- Han trodde at guttene skulle bli som norske barn som ikke har respekt for eldre, og som drikker alkohol og lever et fritt liv. Norge var ikke bra for dem, mente han, forteller Attia. Hun kom til Norge i 1994 etter å ha inngått arrangert ekteskap med Mumtaz.

Advarte

Attia har i klare ordelag advart norske myndigheter mot å tro på den fraseparerte eksmannens løfter om å ikke bortføre de to sønnene.

Seinest under barnefordelingssaken i Drammen tingrett 16. januar i år fortalte Attia om eksmannens trusler om at han ville bortføre barna til Pakistan når han fikk uføretrygd. Hennes frykt var også begrunnet i at barnas pass var «mistet». Hennes advokat, Arild Moen, ba forgjeves om at Mumtaz skulle ha samvær med sønnen under tilsyn.

- Det ble utstedt nye pass til barna etter dommen i barnefordelingssaken. Men jeg var jo sikker på at han hadde de gamle passene hos seg. Påskeferien var hans første gode mulighet til å kidnappe dem, fordi han skulle ha barna hos seg i fem dager i strekk, sier Attia og gråter.

Drapstrusler

Naseem Mumtaz ble norsk statsborger i 1992. Han er fra byen Gujrat i hjertet av provinsen Punjab, et område som også kalles «Little Norway».

- Jeg er sikker på at barna mine holdes i farfarens hus i Gujrat, sier Attia.

Dagbladet treffer den fortvilte moren på Betzy krisesenter i Drammen. Der har hun bodd i seks perioder siden 1995. Ved en rekke anledninger skal eksmannen ha framsatt drapstrusler mot henne.

- Hans familie har fortalt mine foreldre at de skal drepe meg hvis jeg reiser til Pakistan, sier Attia.

Stans i uføretrygden

Advokat Arild Moen sendte allerede 2. april en begjæring om tvangsbot til Drammen namsrett.

- Vi kommer nok til å få medhold i at mannen trekkes i uføretrygden som et pressmiddel for å få barna tilbake til Norge. Spørsmålet er om namsretten vil stoppe utbetalingen av hele, eller deler av trygden, sier Moen.

UFØRETRYGD: Hannan (7) og Khaqan (6) er borte, sannsynligvis med faren i Pakistan. Faren livnærer seg på uføretrygd fra Norge.