Kidnappet, drept og dumpet

Advokaten Sadoun Nasouf al-Janavi fikk én dag i retten med Saddam Hussein. Så ble han kidnappet og drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Advokaten Sadoun Nasouf al-Janavi ble funnet drept i Bagdad i går kveld, melder nyhetsbyrået Ap.

- Han ble drept. Det er bekreftet, sier politi-talsmann Diaa al-Saadi ifølge BBC.

Maskert og bevæpnet

Sadoun ble kidnappet av ti maskerte og bevæpnede menn. Disse stormet inn på kontoret til Sadoun i går kveld, én dag etter at han deltok i rettssaken mot Saddam Hussein og sju av hans medsammensvorne.

Liket av advokaten ble funnet noen timer seinere, på fortauet ved Fardous-moskéen, melder irakisk politi. Advokaten var skutt minst to ganger i hodet.

- Dette vil ha alvorlige følger.Dette vil kunne hindre advokater i å forsvare folk som er tiltalt av politiske årsaker, advarer al-Saadi.


Tilbakeslag

Drapet er det første tilbakeslaget for den historiske rettssaken mot Saddam Hussein og hans menn.

Det er blitt iverksatt ekstremt strenge sikkerhetstiltak i denne saken, nettopp av frykt for at forsvarere og meddommere kunne risikere å bli drept av Saddam-tilhengere. Av samme årsak har navn og bilder av forsvarere og meddommere blitt holdt skjult for omverdenen. Men dette var altså ikke nok.

Avdøde al-Janavi var advokaten til en av Saddam Husseins medtiltate, Awad Hamed al-Bandar.

Hagler med trusler

Saddam Husseins sjefadvokat, Khalil al-Dulaimi, bekrefter at han og de andre forsvarsadvokatene har mottatt en rekke trusler de siste ukene. Både via e-mail, sms og telefon. Han sier ikke noe mer konkret om hvem truslene kommer fra.

- Vi fordømmer dette drapet. Dette vil ikke tjene noen parter i rettssaken eller i den politiske prosessen, sier irakiske myndigheters talsmann, Laith Kubba til Ap.

Han fortsetter:

- Vi vet ikke hvem som står bak denne operasjonen. Er det for å hindre den pågående rettssaken eller er det en vendetta? Vi vet ikke, sier Kubba.

Saddam Hussein og hans medtilalte erklærte seg ikke skyldige under rettens åpningsdag, onsdag. Rettssaken er nå utsatt, men fortsetter den 28. november.

Grunnen til at rettssaken er utsatt, er at en rekke vitner ikke tør å vitne i retten fordi de frykter for at de kan bli drept. Drapet på advokat al-Janavi viser at de har god grunn til å være redde.

<B>FUNNET DØD:</B> Den irakiske advokaten Sadoun Nasouf al-Janavi var i retten i går. En dag etter er han død, etter å ha blitt kidnappet, skutt og drept.