Kidnappet ett døgn gammel baby

ÅLBORG/OSLO (Dagbladet): Mormoren og farfaren slo til mot barneavdelingen på sykehuset i Ålborg og kidnappet sitt nyfødte barnebarn. Etter en dramatisk politijakt ble det norske barnet oppsporet på Jylland i Danmark i går morges.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den 19 år gamle norske kvinnen som fødte barnet skal være i sterk psykisk ubalanse.

Myndighetene i hennes hjemkommune i Norge gjorde det klart at barnet ville bli tatt hånd om av barnevernet, hvis det ble satt til verden.

19-åringen reagerte med å melde flytting til Frederikshavn i Nord-Jylland, sammen med den 28 år gamle blivende barnefaren.

Også han skal være psykisk ustabil.

De to regnet med å få beholde babyen sin fordi de mente at danske regler er mer liberale enn norske.

Stakk av i bil

Men norske myndigheter slo alarm overfor sosialforvaltningen i Frederikshavn.

Etter at jenta ble født på Aalborg Sygehus Nord fredag, ble hun lagt inn på barneavdelingen uten å ha blitt formelt tvangsfjernet fra foreldrene.

- Overlegen på barneavdelingen hadde flere samtaler med de to nybakte foreldrene, og mente at det ikke forelå fare for at de ville foreta seg noe dramatisk. Han var informert om den sosiale bakgrunnen. Imidlertid hadde barnet problemer med å suge og svelge, så det ble beholdt på avdelingen og matet intravenøst med hjelp av sonder, opplyser sjeflege Peter Østergaard Jensen til Dagbladet.

- Seint lørdag kveld kom to familiemedlemmer til avdelingen og ba om å få se den nyfødte. Personalet hadde ingen innvendinger, og det var heller ikke nedlagt forbud mot slike besøk. Da de to nordmennene et øyeblikk ble etterlatt alene, så de sitt snitt til å stikke av med ungen, sier sjeflegen.

- Våre folk ble straks klar over hva som hadde skjedd og prøvde å løpe etter. Men bortførerne rakk å komme seg inn i en bil og kjøre vekk fra området, sier sjeflege Østergaard Jensen.

Det skulle vise seg at det var den nyfødtes mormor og farfar fra Norge som sammen hadde gjennomført den dramatiske kidnappingen.

Barnefaren ventet etter det Dagbladet erfarer utenfor med fluktbilen.

Moren var fremdeles pasient på sykehuset, men også hun sluttet seg til resten av familien kort tid etter bortføringen.

Alarmen gikk hos politiet i Ålborg klokka 00.33.

- Jenta var i fare

- Vi sendte melding til politidistriktene i naboområdene og fikk sperret alle grenseoverganger ved ferjene i Hirtshals, Frederikshavn, Grenå og Skagen. Deretter ble fluktbilen med norsk registreringsnummer etterlyst gjennom våre interne kanaler og over lokalradio i Nord-Jylland, sier vicekommissær Ole Schmidt ved Ålborg politi til Dagbladet.

- Sykehuset opplyste at barnet kunne være i fare på grunn av spisevanskelighetene, og vi fikk vite om bakgrunnen for det som hadde skjedd. De sosiale myndighetene understreket overfor oss at det hastet med å finne den lille jenta, sier Schmidt.

Barnets problemer med å ta til seg næring, og foreldrenes påståtte ubalanse, gjorde at alarmen gikk i hele Nord-Jylland.

Eieren av en campingplass i Øster Hurup meldte seg ved 08.00-tida søndag morgen.

En nordmann som sjekket inn på et værelse ved 03.00-tida samme natt, var i besittelse av den etterlyste bilen.

Tilbake i ambulanse

Politiet rykket ut til campingplassen som ligger på Jyllands østkyst, ute ved Skagerrak - 45 kilometer sør for Ålborg, og fant foreldre, besteforeldre og barnet.

Den lille jenta ble umiddelbart sendt i ambulanse til sykehuset i Ålborg.

- En undersøkelse viste at barnet ikke hadde lidd overlast og at hun tilsynelatende hadde fått mat og greid å ta til seg næringen, sier sjeflege Østergaard Jensen.

- De sosiale myndighetene i Ålborg og Frederikshavn vil sammen med folk fra sykehuset gjennomføre et møte om saken i dag. Vi er nødt til å vurdere hva som skal skje med barnet, fordi de norske foreldrene nå er formelt bosatt i Danmark og fordi våre regler tilsynelatende er annerledes her enn i Norge, sier sjeflege Østergaard Jensen.

Han er lettet over at babyen er tilbake i sykehusets varetekt, og lover at jenta vil bli godt passet på til det er avgjort hva som skal skje med henne.

Vicekommissær Ole Schmidt i Ålborg sier at ingen av de involverte i saken er anholdt eller siktet.

- Dette ser vi på som et forhold som de sosiale myndighetene nå må ordne opp i, sier han.

<B>RINGTE POLITIET:</B> Jens Christian Bendixen på Øster Hurup camping i Øst-Jylland hørte etterlysningen på radio og alarmerte politiet om at den norske familien med den bortførte babyen befant seg på hans område.<br>

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer