Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kidnappet i Russland

TROMSØ (Dagbladet): - Vi har din datter. Send oss 50 000 kroner nå, ellers kommer hun hjem i en likkiste. Slik lød trusselen den 42 år gamle Tromsø-kvinnen mottok. Norsk og russisk politi leiter nå etter kvinnens 16 år gamle datter i Murmansk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Historien kunne vært hentet fra en hvilken som helst kriminalroman: Den 42 år gamle russiske helsearbeideren bor sammen med sin datter i Tromsø. Her har de bodd i fem år. Den 28. desember i fjor reiste hennes datter hjem til venner i Murmansk. Samtidig skulle 16-åringen fornye sitt russiske pass. Men siden 17. februar har moren ikke fått livstegn fra henne.

Trusler

- Jeg er livredd, dette er forferdelig, jeg frykter at min datter kan være drept av de kriminelle, forteller den russiske kvinnen til Dagbladet.

23. februar mottok hun den første trusseltelefonen fra de russiske pengeutpresserne.

De neste dagene fulgte flere andre telefonsamtaler. En av dem lød slik:

- Vi har bortført din datter og har henne i forvaring. Send oss 50 000 norske kroner ellers får du aldri se henne igjen.

Aksjonerte

- Utpresserne bad om å få pengene sendt i en konvolutt med flyet fra Tromsø til Murmansk. Jeg ba om å få høre min datters stemme. Det fikk jeg ikke, forteller moren.

1. mars valgte hun å gå til politiet i Tromsø, som umiddelbart tok kontakt med russisk politi.

En pengesending ble arrangert, utpresserne ble lokket i en felle.

- Fredag for en uke siden ble to mannspersoner pågrepet i Murmansk. Den ene av de to har tilstått å ha stått bak utpressingen. Men vi vet foreløpig ikke hvor datteren befinner seg eller hva som har skjedd med henne. Dette er en sak vi ser meget alvorlig på, sier politiførstebetjent Inge Marthinussen ved Troms politidistrikt.

Forsvunnnet

Politiet i Tromsø venter nå på å få oversendt avhørene fra kollegaene i Murmansk.

En norsk tjenestemann reiste denne uka til storbyen på Kola-halvøya for å delta i den videre etterforskningen.

- Mange i mitt hjemland er villige til å gjøre alt for penger. Trolig har noen desperate personer forsøkt å utnytte meg og min datter fordi vi bor i Norge og tjener bra. Dette er avskyelig og en grusom opplevelse, sier moren til Dagbladet.