AKSJONERTE: Etter at det mannlige kidnappingsofferet hadde rømt, ble politiet varslet. Her aksjonerer de mot boligen i Tromsø sentrum i april i fjor. Foto: Torgrim Rath Olsen
AKSJONERTE: Etter at det mannlige kidnappingsofferet hadde rømt, ble politiet varslet. Her aksjonerer de mot boligen i Tromsø sentrum i april i fjor. Foto: Torgrim Rath OlsenVis mer

Kidnappet ofre, viftet med skrumaskin og surret dem inn i plast

Fire personer tiltalt for å kidnappe mann og kvinne i Tromsø i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(NORDLYS): Fire personer - en kvinne og tre menn - er nå tiltalt i den rystende kidnappingsepisoden fra i april i fjor, skriver avisa Nordlys. Ifølge tiltalen hadde de fire personene planlagt kidnappingen av de to ofrene.

Rundt klokken 22, kvelden 17. april 2012, slo de til. Mannen, som er i midten av 20-årene, ble ifølge tiltalen overrumplet på en adresse i Tromsø, slått gjentatte ganger med en pistol i hodet og sparket mens han lå nede.

Deretter ble han fraktet til en bolig i Tromsø sentrum, der to av de tiltalte har hjemmeadresse. 40 minutter etter ble kvinnen, som er i begynnelsen av 20-årene, lurt med til den samme bopelen.

- Kutte i biter I boligen startet marerittet for alvor. Ifølge tiltalen ble mannen fratatt mobiltelefonen mens en eller flere av de tiltalte viftet med en skrumaskin og sa at det lå våpen rundt omkring i huset.

Kvinnen opplevde at en av de tiltalte rettet en pistol mot henne da hun var innenfor døren og sa til henne at hun var å regne som kidnappet.

Kvinnen ble også slått i panna, fratatt mobiltelefonen, og det ble lagt en hammer inntil ansiktet hennes.

I tiltalen er det tatt høyde for at hun også kan ha blitt truet med kniv og skrumaskin.

Under kidnappingsdramaet skal en av kidnapperne ha truet de to kidnappingsofrene på det groveste.

Ifølge tiltalen uttalte den 36-årige mannen, som er den eldste av de tiltalte, at han skulle drepe de to kidnappingsofrene. Enten ved å slå dem ihjel, eller ved å hive dem inn på et fryselager der de skulle fryse ihjel, for senere å skjære dem opp.

Til den ene av kidnappingsofrene har mannen fortalt at han skulle legge kroppsdelene i fryseren slik at ingen skulle finne dem, mens den andre fikk høre at likene deres skulle dumpes på havet.

Hoppet fra tak Etter et par timer, klokken 00.30 på natta, ble de to tatt med inn på hvert sitt soverom i andre etasje i boligen. Her ble bena og overkroppen deres surret inn i plast, før de ble liggende alene til neste dag.

Først klokken 16.30 greide det mannlige kidnappingsofferet å rømme ved å hoppe fra taket og løpe fra stedet. Da han følte at han var i sikkerhet varslet han politiet, som kom til stedet etter ti minutter.

- Spesiell sak Foruten 36-åringen er to av de tiltalte i 20-årene, mens en er i starten av 30-årene. Etter det Nordlys erfarer, er de fornærmede bekjente av flere av de tiltalte fra før av.

- Hendelsesforløpet beskrevet i tiltalen har jeg sjeldent sett maken til tidligere. Frihetsberøvelse av en slik art vil jeg karakterisere som sjelden, sier Lars Fause, førstestatsadvokat i Troms og Finnmark.

Han har tatt ut tiltalen mot de fire personene.

Samtlige er tiltalt for straffelovens paragraf 223 og 227, som gjelder henholdsvis frihetsberøvelse og trusler. Fause vil ikke kommentere alvorligheten i saken utover det som fremkommer av tiltalen.

- Min oppgave er å presentere saken best mulig for retten, men det er klart at alvoret i truslene og hvor lenge denne frihetsberøvelsen varte, vil være elementer som spiller inn, sier han.
Uklart motiv Foruten frihetsberøvelse og trusler, er også 36-åringen tiltalt for å ha bruk og oppbevaring av amfetamin, metamfetamin, diazepam og hasj.

Han skal også ha brutt forbudet han hadde mot å ta kontakt med de fornærmede, etter at han ringte til det mannlige offeret i fjor sommer.

Fause bekrefter videre at det er gjort en del beslag i saken, uten at han ønsker å gå nærmere inn på det.

Etter det Nordlys kjenner til, er både motiv for handlingen og rollefordeling mellom de tiltalte, uklar. Heller ikke det ønsker Fause å kommentere.

- Det er et spørsmål som retten må ta stilling til, sier han.

Saken skal opp for Nord-Troms tingrett i løpet av våren, men er så langt ikke berammet.

Det har ikke lyktes for Nordlys å få en kommentar fra aktor, politiadvokat Henriette Birkelund.