Kidnappet og solgt

TEPLICE i Tsjekkia (Dagbladet): Unge jenter ble kidnappet og solgt til ligaen for rundt 10000 kroner. Andre trodde de skulle jobbe som servitører. I stedet ble de tvunget til å selge kroppen på gata i Oslo, København og Stockholm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av de største og mest groteske prostitusjonsligaene som er avslørt i Norden, er blitt behandlet i rettsapparatet.

Svea Hovrätt i Sverige har dømt en russer, en albaner og to eksjugoslaver til lange fengselsstraffer.

Mennene fikk seks, fem og fem år, mens kvinnen ble dømt til to års fengsel.

I tett samarbeid med kriminelle i den tsjekkiske grensebyen Teplice - bare noen kilometer fra grensa til Tyskland - startet ligaen tidlig på nittitallet med å kidnappe unge jenter.

Internasjonal

Chefsåklagare (statsadvokat) Nils-Eric Schultz i Stockholm bekrefter overfor Dagbladet at hallikligaen opererte over hele Skandinavia.

- Våre telefonavlyttinger viser at langt flere jenter har vært solgt på gata, men vi har ikke klart å identifisere dem. Derfor kunne vi ikke tiltale de fire for flere kriminelle forhold, sier Nils-Eric Schultz.

De endelige dommene i Svea Hovrätt var for politiet et gjennombrudd. De fire som var tiltalt, ble dømt til lange fengselsstraffer. Kvinnene som var misbrukt av ligaen, fikk fra 45000 til 85000 kroner i oppreisning.

Tatt i Oslo

Politidokumenter bekrefter at minst tre kvinner, «Jirina», «Hana» og «Miluse» fra Tsjekkia, jobbet på Strøket i Oslo i mars 1999. De ble pågrepet av norsk politi, som samarbeidet med svenske og danske kolleger.

Politiet slo til ved Akershus festning og pågrep kvinnene og en hallik - en eksjugoslav.

Han ble seinere dømt til fem måneders fengsel i Oslo byrett.

Avslørt

Ligaen kunne i flere år operere helt fritt, uten at politiet i Norden fattet mistanke til dem. Først etter at ei tsjekkisk jente, som ble kidnappet på et diskotek i byen Sluknov i 1997 og deretter kjøpt av ligaen, klarte å ringe hjem til sin mor, startet opprullingen.

Politiet i Stockholm fant den unge jenta.

Hun fortalte at hun var blitt dopet ned og tatt med til ligaens hovedkvarter i Teplice. Flere menn skal ha voldtatt henne.

Forsvunnet

I politidokumentene, som Svea Hovrätt la til grunn for dommene, fastslås det at en av de kidnappede kvinnene - «Eva» fra Tsjekkia - er sporløst forsvunnet etter at hun reiste fra Oslo.

Til tross for at svensk og tsjekkisk politi har brukt store ressurser på å finne «Eva», er hun forsvunnet.

Kilder i etterforskningsledelsen i Stockholm bekrefter overfor Dagbladet at politiet tror «Eva» ble likvidert av ligaen.