Kidnappet og voldtatt av politiet

Den pakistanske kvinnen skal ha prøvd å avsløre korrupte politimenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En 23-årig pakistansk kvinne skal ha blitt kidnappet og voldtatt av politiet, etter at hun prøvde å få hjelp av regjeringen til å bekjempe korrupte politimenn, melder nyhetsbyrået AP.

I går beordret statsminister Shaukat Aziz en undersøkelse av kvinnens anklager - den seneste i en rekke voldtektssaker i Pakistan, og sa at de skyldige ville bli straffet.

Utpressing?

Tobarnsmoren Sonia Naz skal blitt arrestert i april etter å ha tatt seg inn i parlamentet i Islamabad. Hun tok seg forbi en sikkerhetssperring, i sitt forsøk på kontakte parlamentsmedlemmene for hjelp. Ifølge kvinnen var ektefellen hennes blitt falskt anklaget av politiet, som ville presse dem for penger.

Mannen hennes skal ha blitt arrestert i Faisalabad, en industriby øst i Punjabprovinsen, for angivelig å ha forfalsket dokumenter for stjålne kjøretøy. På tross av at politiet ble bestukket med en klekkelig sum, ville de ikke løslate ham. Nå er mannen forsvunnet.

Straffet

I går uttalte Naz til The News daily at væpnede menn senere kidnappet henne og holdt henne fanget i dagesvis. Som straff for at hun forsøkte å offentliggjøre utpressingen, skal hun også ha blitt mishandlet av to politimenn.

Politimesteren i Faisalabad, Khalid Abdullah, avviser alle anklagene.

SONIA NAZ: Dette er det eneste publiserte bildet av henne. Foto: Scanpix
SONIA NAZ: Dette er det eneste publiserte bildet av henne. Foto: Scanpix Vis mer

- Denne kvinnen er en løgnhals...hun har dårlig moral, og folk som kjenner henne er fullstendig klar over dette, sier han til AP.

Sonia Naz forteller en annen historie. Etter en kort peride i fengsel for å ha trengt seg inn i parlamentet, ble hun bortført til Lahore, påført håndjern og bind for øynene, og kjørt i fire dager til et ukjent sted.

- Jeg ble ført til et landsbyhus. De advarte meg om at hvis jeg noensinne forsøkte å skrike, ville jeg bare bli skutt, sier hun.

Der skal hun ha blitt holdt i femten dager og blitt voldtatt av en politibetjent. En annen skal ha urinert i munnen hennes.

- Senere ble jeg satt fri. Jeg ville ta livet mitt, men gråten til de to små barna mine stoppet meg. De har allerede mistet faren sin, forteller 23-åringen.

Ikke uvanlig

Bruk av voldtekt som straff er utbredt på landsbygda i Pakistan, men den sosiale stigmatisering av offeret og dennes slektninger hindrer ofte at saken blir anmeldt.

Enkelte kvinner har stått fram. En av de mest kjente er Mukhtar Mai. Hun ble gjenvoldtatt i 2002 etter ordre fra landsbyrådet, som straff for at broren hennes skulle ha hatt en affære med en annen kvinne.

Tidligere i år nektet president Pervez Musharraf Mai utreisetillatelse til USA. Hun var invitert av en kvinnerettighetsgruppe, men presidenten fryktet den negative publisisteten som ville følge. Etter kritikk fra Washington ble vedtaket omgjort.