Kidnappet sammen med James Foley - Kan ha utviklet stockholmssyndrom

Nå lager han propagandavideoer for IS.

SIER HAN BLIR BEHANDLET BRA: I videoene sier den erfarne krigsreporteren at gisseltakerne behandler ham og de andre gislene godt.   Rapporter fra menn som er blitt frigitt etter å ha vært holdt som gisler, mener det ikke stemmer. De forteller at gislene fikk masker over hodet, at de ble sultet, torturert med elektriske støt, at de har blitt truet på livet, utsatt for forhørsteknikken waterboarding - og at de ble truet til å sloss med hverandre. Foto: AFP / Scanpix
SIER HAN BLIR BEHANDLET BRA: I videoene sier den erfarne krigsreporteren at gisseltakerne behandler ham og de andre gislene godt. Rapporter fra menn som er blitt frigitt etter å ha vært holdt som gisler, mener det ikke stemmer. De forteller at gislene fikk masker over hodet, at de ble sultet, torturert med elektriske støt, at de har blitt truet på livet, utsatt for forhørsteknikken waterboarding - og at de ble truet til å sloss med hverandre. Foto: AFP / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Britiske John Cantlie (43) har blitt kidnappet to ganger mens han har arbeidet som krigsreporter. Den første gangen var i juli 2012, i Syria. Cantlie slapp fri etter ei uke, med livet i behold.

Bare fire måneder seinere ble han kidnappet på nytt - også i Syria. Det skjedde den 22. november 2012, da han satt i en taxi på vei mot den tyrkiske grensa sammen med den nå henrettede journalisten James Foley.

Fram til høsten i fjor har ingen sett eller hørt noe fra Cantlie. Men den 18. september 2014 dukket han plutselig opp, i en film med logoen for Alhayat Media Center, Islamisk Stats mediestasjon.

- Vet hva du tenker «Lend Me Your Ears» er overskriften på videoen. Her sitter Cantlie ved et skrivebord ikledd en oransje drakt. Han ser utmagret ut, og det kan virke som han leser fra et manuskript.

- Jeg vet hva du tenker, starter 43-åringen.

- Han gjør dette bare fordi han er en fange. Han har en pistol rettet mot hodet, og blir tvunget til å gjøre det. Vel, det er korrekt. Jeg er en fange, det kan jeg ikke løpe fra. Men siden jeg er blitt etterlatt her av min regjering, og fordi skjebnen min ligger i Islamsk Stats hender har jeg ingenting å tape, fortsetter han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.