Kidnappet, solgt og torturert

Først etter ni dager ble Djamil Orah Eesa (52) sluppet fri. Mot 25 000 dollar og bilen hans i løsepenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BAGDAD (Dagbladet): - Irak er helt ødelagt. Saddam var en kriminell som undertrykte en hel befolkning. Men Saddam ga oss sikkerhet. Nettopp sikkerhet er det viktigste for oss mennesker, sier butikkeieren Djamil Orah Eesa.

Livet hans ble totalt endret for to måneder siden. Djamil er på vei til jobb. Utenfor hjemmet sitt blir han stoppet av to menn i politiuniform. «Stopp,» sier de.

- Den ene mannen setter pistolmunningen mot hodet mitt. De sier jeg må bli med til politistasjonen. Jeg sier at jeg ikke har gjort noe galt, men da kommer enda en pistol mot tinningen min, forteller Djamil Orah Eesa.

Pistol mot hodet

Tårene renner nedover 52-åringens kinn. Minnene om kidnappingen strømmer på.

- De dytter meg inn i bilen og slår meg i nakken med pistolen. Jeg besvimer, sier Djamil Orah Eesa.

Etter tre- fire timer i bil kjører de inn i en garasje. Der får han bomull i øyne og ører, slik at han ikke kan se eller høre. Munnen blir tapet.

- I løpet av natta selger de meg til noen andre kriminelle. De binder meg på hender og føtter. Dagen etter kommer sjefen og krever 25000 dollar. Men det hadde jeg ikke, sier Eesa.

Sjefkidnapperen blir sint over svaret og sier at Eesas håndledd og føtter skal brennmerkes. Eesa viser oss arrene på håndleddene. Fra øynene hans strømmer tårene. Kontinuerlig.

- Så filmer de meg. På filmen forteller jeg kona hvor jeg hadde gjemt pengene våre. «Hvis ikke du finner dem, dreper de meg,» er meldingen til hans kjære.

Aldri alene

Etter sju dager klarer Djamil Eesas kone å spa opp 25000 dollar. I tillegg gir hun kidnapperne familiens bil. Tre timer etter settes mannen fri.

- 25 års hardt arbeid forsvant på få minutter. De har tatt hele livsverket mitt. Absolutt alt er borte, forteller Djamil Eesa.

Ved hans side sitter hans 13-årige sønn Samir. Også han har tårer i øynene. Det er hardt å se faren sin gråte uavbrutt. Djamil Orah Eesa har ikke vært den samme siden, blir vi fortalt.

- 10- 12 dager etter kommer et par menn til kona mi. De sier at de 25000 dollarene vi ga dem, var for lite. De ville ha 250000, forteller Djamil Eesa.

Siden den dagen har ikke Djamil, kona og sønnen Samir vært fra hverandre et øyeblikk. De har væpnede vakter utenfor huset sitt. De sover dårlig om natta og har sluttet å være ute etter mørkets frambrudd. Sønnen Samir går heller ikke på skolen lenger.

- Da kan de komme og kidnappe ham der, sukker Djamil Eesa.

Familien har tre sønner til. De bor i Hellas.

- Jeg elsker Irak. Det er et fantastisk land. Men det er ikke trygt her, så jeg vil flytte herfra så fort jeg kan. Det er jeg ikke alene om. Elleve av mine kristne kamerater er blitt kidnappet på samme måte som meg de siste månedene. Vi orker ikke mer, sier Djamil Eesa.

Anarki

Antall kidnappinger i Irak har skutt i været siden Irak-krigen offisielt var over i vår. Ifølge politikilder ble 20 barn og voksne kidnappet - hver eneste dag - inntil for en måned siden. Det er medlemmer av velholdne familier som kidnappes.

- Nå har vi arrestert en del av kidnapperne, men det er fremdeles bander der ute. I går ble minst to barn kidnappet i Bagdad, forteller politiløytnant Haidar Ayad.

Ayad og andre politimenn Dagbladet har snakket med, tror ikke kidnappingstrenden vil stoppe.

- Mange av de kriminelle vi arresterer, blir sluppet ut igjen på gata av amerikanerne etter få måneder i fengsel. Det er et problem. Vi klarer ikke å gi sikkerhet til irakerne. Vi er for få. Vi har dårligere våpen enn de kriminelle. Det er totalt anarki her i byen, sier en politisjef.

Politimennene bekrefter at det daglig drepes, stjeles og voldtas. - Under Saddam hadde vi kontroll. Men så lenge amerikanerne betaler oss så lite, er det for få som vil jobbe som politi, forteller Haidar Ayad.

LIVSVERK I RUINER: I 25 år har butikkeier Djamil Orah Eesa spart penger til seg og familien. Men framtidsforsikringen forsvant da den kristne irakeren ble kidnappet på vei til jobben.
LOVLØST: Det er våpnenes lov som hersker i Irak. Her er borgermesteren i Saddam Husseins hjemby Tikrit, Hussein al-Jaburi, avbildet i går, omgitt av tungt bevæpnede amerikanske livvakter. Likevel har borgermesteren sin egen pistol i hånda. Men andre enn myndighetspersoner blir lettere ofre for våpnenes lov, slik Djamol Orah Eesa ble.