Kidnappet svenske satt fri etter to år i jungelen

Roland Larsson (69) ble holdt fanget av Farc-geriljaen.

FRI: Etter å ha blitt holdt fanget i nesten to år av den colombianske Farc-geriljaen, ble svenske Roland Larsson i går sluppet fri. Larsson var svært syk og led av lammelser, oppgir myndighetene. Foto: SCANPIX/REUTERS/Reuters TV
FRI: Etter å ha blitt holdt fanget i nesten to år av den colombianske Farc-geriljaen, ble svenske Roland Larsson i går sluppet fri. Larsson var svært syk og led av lammelser, oppgir myndighetene. Foto: SCANPIX/REUTERS/Reuters TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Den kidnappede svensken Roland Larsson (69) er blitt sluppet fri av Colombias Farc-gerilja.

Larsson ble holdt fanget i jungelen i nesten to år, og skal ha vært svært syk da han i går ble overlevert til sikkerhetstjenesten, 790 kilomterer nord for hovedstaden Bogota.

- Han lider av lammelser, sier Felipe Muñoz i den colombianske sikkerhetstjenesten ifølge AP og Expressen.se.

Fikk svensk mat
Svensken ble straks ført til sykehus i regionhovedstaden Monteria hvor han undersøkes og behandles, før han transporteres til Bogota.

- Vi veit at han er i dårlig form. Han kommer derfor ikke til å uttale seg før han har blitt bedre. Men jeg har tatt med litt ting til ham, blant annet svensk mat, opplyser Sveriges ambassadør i landet, Lena Nordström.

Den tidligere Skanska-ingeniøren ble bortført fra gården sin i provinsen Córdoba i Colombia sammen med samboeren Diana Patricia Peña.

Peña greide å rømme fire dager senere, men det skulle altså ta nesten to år før Larsson ble sluppet fri.

Krevde løsepenger
Farc-geriljaen krevde angivelig over 40 millioner kroner for å slippe Larsson, men myndighetene hevder de ikke har betalt løsepenger.

- Ikke en eneste peso, sier sikkerhetstjenesten ifølge Expressen.se. Det spekuleres i om det var Larssons dårlige helse som var bakgrunnen for frislippet.

Før jul mottok sønnen Tommy Larsson i Sikfors en fem minutter lang videofilm fra faren i Colombia, hvor han redegjorde for sykdommen.

Avmagret
- I første halvdel av filmen henvender han seg direkte til meg. Resten av filmen forteller han om sin sykdom, men nøyaktig hva han sier ønsker jeg ikke fortelle om nå. Det var kjempetøft å se, og man føler seg maktesløs, sa sønnen Tommy Larsson til lokalavisa Norbottens-Kuriren.

UNDERSØKELSER: Det var i mai 2007 Larsson ble kidnappet. Foto: Scanpix/REUTERS/Reuters TV
UNDERSØKELSER: Det var i mai 2007 Larsson ble kidnappet. Foto: Scanpix/REUTERS/Reuters TV Vis mer

I videoen var Roland Larsson  tydelig avmagret. Han synes også å ha lammelser i halve ansiktet.

Farc-geriljaen har kjempet mot colombianske myndigheter i 40 år, og er stemplet som en terrororganisasjon av EU og USA, skriver AFP.

Gruppen holder til i landets jungler, og består trolig av rundt 10 000 personer.

SYKEHUS: Etter ett opphold på sykehus i regionhovedstaden Monteria skal Larsson transporteres til Bogota. Foto: SCANPIX/AFP
SYKEHUS: Etter ett opphold på sykehus i regionhovedstaden Monteria skal Larsson transporteres til Bogota. Foto: SCANPIX/AFP Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer