Kidnappet vaktens 8 år gamle sønn

Salam Hirmiz Gorgis står vakt for dommer i Saddam-saken. Tirsdag forsvant sønnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ifølge faren Salam Hirmiz Gorgis ble 8-årige Karim Salam kidnappet på tirsdag da han lekte utenfor hjemmet i bydelen Kamsarah, som ligger i den østre delen av Bagdad.

- Klokken halv seks om ettermiddagen kom det en bil her. De tok sønnen min, fikk ham inn i bilen og kjørte av sted, fortalte Gorgis til AP Television News.

Gorgis jobber for en av de fem dommerne i Saddam-rettsaken. Dommerens identitet kunne ikke offentliggjøres på grunn av sikkerhetstiltak. To advokater som representerte medforsvarerne er blitt drept siden rettssaken startet 19.oktober.

I rettssaken står Saddam sammen med syv andre tiltalt for drap 148 mennesker i den sjiamuslimske bydelen Dujail etter et mislykket drapsforsøket på den tidligere diktatoren i 1982. Befolkningen i Dujail ble utsatt for harde reprsesalier i etterkant av attentatet mot Saddam.

Saddam boikottet

Onsdagens rettsforhandlinger foregikk som ventet uten at hovedpersonen var til stede. Saddam hadde på forhånd varslet at han ville "boikotte" rettsmøtet.

En talsmann for retten, Raid Juhi, understreket imidlertid at Saddam ikke hadde boikottet, men at retten hadde bestemt at han skulle fjernes. Juhi opplyste om at Saddam ville være tilbake i retten 21.desember.

Fortalte om tortur

SADDAM-"BOIKOTT": "Dra til helvete" sa Saddam til dommerne i rettsaken på tirsdag. Onsdag var han ikke til stede i rettssalen, angivelig fordi han boikottet rettssaken, ifølge Saddam. Fordi han ble sparket ut, ifølge talsmannen for retten. Foto: Scanpix
SADDAM-"BOIKOTT": "Dra til helvete" sa Saddam til dommerne i rettsaken på tirsdag. Onsdag var han ikke til stede i rettssalen, angivelig fordi han boikottet rettssaken, ifølge Saddam. Fordi han ble sparket ut, ifølge talsmannen for retten. Foto: Scanpix Vis mer

Under gårsdagens rettsmøte fortalte vitner om grov mishandling og tortur. Ett av vitnene avla vitnemål bak en gardin for å skjule identiteten. Vitnet fortalte om hva som skjedde da han og flere andre ble brakt til Baath-partiets hovedkvarter etter Dujail-hendelsen.

- Vi ble bedt om å stå på én fot og vi måtte holde den posisjonen i to timer før vi ble satt i celler.

- Etter noen dager ble vi flyttet til "Hall 63". Der pleide de å hente ut personer. Da de kom tilbake var de nakne, og tegnene etter tortur var synlige på kroppen, sa det anonyme vitnet ifølge nyhetsbyrået AP.

<B>TOM STOL:</B> Saddams stol stod tom, mens de syv andre medtiltalte møtte i retten i går.