Kidnappet, voldtatt og solgt

STOCKHOLM/OSLO (Dagbladet): Noen ble kidnappet og solgt til ligaen for rundt 10000 kroner. Andre trodde de skulle jobbe som servitrise. I stedet ble de tvunget til å ha sex med rundt ti horekunder i døgnet. Så ble de voldtatt av halliken før de kunne avslutte dagen og sove, innelåst på et hotell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I januar i fjor bodde det ei ung tsjekkisk jente på City Hotell i Oslo som het Darena. Resepsjonisten syntes hun virket så ung, redd og usikker. Hun var borte hele dagen og store deler av natta. Flere ganger hadde hun spurt i resepsjonen om legehjelp. Hun fortalte at hun hadde store blødninger og smerter fra underlivet. Hun trodde hun kanskje var blitt gravid. Legevakta i Oslo hadde ringt resepsjonen og spurt hva slags dame Darena var. På hotellet forsto de fleste at den unge jenta prostituerte seg.

Jobbet i Oslo

Mannen som hadde levert henne på hotellet er Sanel Hadsovic, en 24 år gammel bosnier. Nå tiltalt, blant annet sammen med to onkler og en tante, for hallikvirksomhet over hele Nord-Europa. Da norsk politi kom til City Hotell i Oslo i mars, hadde jenta reist. Det er uvisst hvor hun er i dag. Hun var sannsynligvis ett av de store antall ofre for ligaen. Politiet vet med sikkerhet at to av de tiltalte har operert i Oslo, sammen med minst fem prostituerte i 1998 og 1999. Svensk politi er overbevist om at omfanget er mye, mye større enn det som er avdekket.

Mareritt

Politidokumenter viser at tre kvinner, Jirina, Hana og Miluse fra Tsjekkia, jobbet på Strøket i Oslo i mars i fjor. De ble pågrepet ved Akershusstranda sammen med halliken, tiltalte Zivota Zivanovic, og utvist fra landet. Medlemmene i hallikligaen skal ha bodd på Anker Hotel og Fønix Hotell i Oslo sammen med de prostituerte. Zivanovic ble dømt i Oslo byrett 25. mars til fem måneders fengsel for hallikvirksomhet. To kvinner, «Eva» og «Monika», skal også ha prostituert seg i Oslo sammen med hallikene. «Eva» er i dag forsvunnet.

Presses

I august i fjor snakket en av de tiltalte i hallikligaen, Milan Stosic (47), med en person på telefonen. Mannen i den andre enden er mistenkt for å være en bakmann i ligaen. Politiet avlyttet samtalen. - Jeg planlegger jo en reise, men jeg må presse (navnet på en horemamma i Tsjekkia red.anm) så hun betaler for den fitta som hun skylder oss, sier Milan. Det er slik de unge kvinnene omtales: kjøp og salg, priser og yteevne. Hvor mange horekunder hver av kvinnene makter i løpet av en natt. De middelaldrende mennene, hallikene, sukker og irriterer seg over at de unge kvinnene har menstruasjon. Men likefullt må de betjene horekundene med oralsex.

Penger til halliken

Ofrenes utgangspunkt er forskjellig. Noen sier de ble kidnappet, voldtatt, dopet ned og smuglet over landegrensene. Andre ble lovet gode jobber i nordiske land, men endte opp som horer - og torde ikke gjøre motstand. Andre visste, og samtykket til, at målet for reisene var gateprostitusjon. Noen fikk beholde fra 30 til 50 prosent av de pengene de tjente. Andre måtte gi fra seg hvert øre til halliken. 19 år gamle «Margit» sier hun ble kidnappet på et diskotek i hjembyen Sluknov i Tsjekkia i 1997, og deretter solgt til hallikligaen. Det var «Margit» som til slutt klarte å stikke av og ringe til sin mor, hvorpå politiet ble varslet og opprullingen av ligaen startet.

Voldtatt

«Margit» forteller i politiavhør om hva som en dag skjedde da hun nektet å reise ut på strøket. Hun sier at Milan tvang henne med ut i bilen og truet henne til å spise to tabletter. - I begynnelsen kjente jeg ingenting, men i bilen da han hadde kjørt av gårde med meg, begynte jeg å kjenne meg veldig rar. Jeg kunne ikke løfte hånda, jeg kunne ikke bevege meg, kroppen fungerte ikke, sier hun. Hun ble kjørt til en bygning. - Så kledde han av seg og kledde deretter av meg. Jeg forsøkte å forsvare meg, men jeg lyktes ikke, jeg kunne ikke engang snakke. Så ble det samleie. Jeg var helt borte. For Milan var det nok å holde fast hendene mine, sier «Margit». «Marcela» (19) er også blant de kvinnene som sier hun er blitt voldtatt av ligamedlemmer. Hun forklarer at hun ble tatt med til hallikligaens faste kro i Teplice i Tsjekkia.

Truet med pistol

Til politiet forteller «Marcela» at en mann truet henne med en pistol og deretter solgte henne til hallikligaen for 12700 kroner. To andre kvinner som ble tatt med til Norden samtidig med henne, ble solgt for 10600 kroner hver. På kroa i Teplice møtte hun tiltalte Milan Stosic (47) som skal ha voldtatt henne på kroa for å «prøve henne». «Marcela» forteller at hun flere ganger også ble voldtatt av Zivota Zivanovic (54).

Ble tvunget

- Jeg var redd for dem. Marco (kallenavnet til Zivanovic red.anm.) ville ha samleie med meg, men det gikk jeg ikke med på. Men til slutt var jeg tvunget, forteller hun. 19-åringen sier 54-åringen voldtok henne i bilen da han kjørte henne til eller fra horestrøkene. Flere av de unge kvinnene som har forklart seg i politiavhør viser til en rekke andre østeuropeiske kvinner som de har sett på horestrøkene. De hevder at også disse ble voldtatt, og til og med at en av jentene hadde blitt gravid med en av hallikene sine. Siden midten av 1990-tallet skal hallikligaen ha kjørt i skytteltrafikk fra Øst-Europa til Nord-Europa. Utnyttet unge jenter i noen uker, eller måneder. Sendt dem hjem igjen, mange av dem like blakke som når de kom. - Telefonavlyttingene viser at langt flere jenter har vært solgt på gata, men vi har ikke klart å identifisere dem, sier statsadvokat Nils-Eric Schultz i Sverige.

SENTRAL: Denne puben i Teplice i Tsjekkia skal ha fungert som en slags sentral i hallikligaens kjøp og salg av kvinner.
HOREMAMMA: Denne kvinnen er mistenkt for å organisere kjøp og salg av kvinner fra Øst-Europa. Hun er ikke tiltalt i hallikligasaken i Stockholm.