Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kidnapping ledet til funn som kan endre kryptovaluta-bruk for alltid

Da britisk politi ble tilkalt til en kidnapping i april i fjor, visste de ikke at de skulle bli banebrytende.

KRYPTO-FUNN:Da britisk politi ble tilkalt til en kidnapping i april i fjor, visste de ikke at de skulle bli banebrytende. Nå har de for første gang konfiskert og inndratt kryptovaluta. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
KRYPTO-FUNN:Da britisk politi ble tilkalt til en kidnapping i april i fjor, visste de ikke at de skulle bli banebrytende. Nå har de for første gang konfiskert og inndratt kryptovaluta. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I april i fjor fikk politiet i Surrey i Storbritannia en nødtelefon. Flere vitner hadde sett en mann bli kastet inn i en bil, som deretter forlot stedet i høy fart.

Politiet rykket ut, og behandlet saken som en kidnapping.

De ble pekt i retning av mannens bolig, og tok seg inn i huset for å søke etter spor.

Der gjorde politiet flere overraskende funn.

Bolig var cannabis-farm

Etter å ha tatt seg inn i mannens bolig, identifiserte politiet den kidnappede mannen som 31 år gamle Sergejs Teresko fra Latvia.

De oppdaget samtidig at huset Teresko leide, ikke bare fungerte som mannens bolig.

Huset var i realiteten en cannabis-farm, melder politiet i Surrey selv på sine nettsider.

CANNABIS: Inne i huset til Teresko fant politiet en cannabis-farm. Foto: Politiet i Surrey
CANNABIS: Inne i huset til Teresko fant politiet en cannabis-farm. Foto: Politiet i Surrey Vis mer

Inne i huset fant de også litt over 222 575 britiske pund, 30 075 euro og 14 040 thailandske baht. Til sammen hadde valutaen en verdi på omtrent 2,6 millioner norske kroner.

Politiet antok at kidnappingen var narko-relatert. De mente 31 år gamle Teresko var medlem av en kriminell gjeng.

Meldte seg selv

Dagen etter meldte Teresko seg selv for politiet. Han ga beskjed om at han hadde det bra, men ønsket ikke å forklare seg til politiet om hva som hadde hendt.

Som følge av politiets funn i Tereskos hus dagen før, ble 31-åringen arrestert og siktet for blant annet hvitvasking av penger og hasj-dyrking. I oktober 2017 erkjente Teresko straffskyld i siktelsen mot ham, og ble dømt til en ni år tre måneder lang fengselsstraff.

Som følge av arrestasjonen utførte politiet i Surrey en mer omfattende ransakelse av Tereskos hjem. Da fant de flere kredittkort i flere navn, falske ID-papirer, dyre klær, klokker og smykker.

Funn i Tereskos bolig ledet dem også til en bankboks i byen, hvor det var ytterligere 20 000 pund i kontanter, flere dyre smykker og gullbarrer.

Det største funnet kom imidlertid i form av en liten svart boks.

13,3 millioner kroner

Den lille svarte boksen var en såkalt KeepKey, i praksis en digital lommebok for kryptovalutaen Bitcoin. Hva boksen inneholdt var, da den ble konfiskert, ukjent.

STORE VERDIER: I tillegg til kontantene Teresko hadde i boligen, fant de også en bankboks. I bankboksen lå det smykker, gullbarrer og klokker. Foto: Politiet i Surrey
STORE VERDIER: I tillegg til kontantene Teresko hadde i boligen, fant de også en bankboks. I bankboksen lå det smykker, gullbarrer og klokker. Foto: Politiet i Surrey Vis mer

Men med hjelp av politiets regionale gjenggruppe og teknisk assistanse, fikk de tilgang til den digitale lommeboka.

Der fant de 295 såkalte Bitcoins.

Til sammen hadde den digitale kryptovalutaen en verdi på 1 246 279,33 britiske pund, altså over 13,3 millioner norske kroner.

Får beholde penger

Surrey-politiet fikk rettslig tillatelse til å overføre verdiene til sin egen digitale lommebok.

Deretter søkte britiske påtalemyndigheter, på politiets vegne, domstolen om å la Surrey-politiet få endelig kontroll over pengene og konvertere dem til pund.

Dette fikk de også tillatelse til. Og deretter ble den digitale kryptovalutaen konvertert til britisk valuta.

Og etter britisk lov får Surrey-politidistrikt lov til å beholde 18,8 prosent av beslaglagte verdier, ifølge Financial Times.

Disse pengene blir sprøytet rett inn i Surrey-politiets budsjett.

- I stand til å spore deg

Surrey-politiet skriver selv at dette er første gang i Storbritannia at politiet har konfiskert, og så konvertert, verdier tilegnet gjennom kriminalitet som var lagret i kryptovaluta.

Bitcoin og andre former for kryptovaluta har blitt populære hos blant andre kriminelle, fordi det er vanskelig - noen ganger tilnærmet umulig - å spore, skriver Financial Times.

Nettopp derfor er politiet i Storbritannia så opptatt av å gå ut med denne saken.

- Dette er banebrytende og innovativt, og vi er svært fornøyd med at vi er de første i Storbritannia som har oppnådd dette, sier Matthew Durkin i Surrey-politiets økonomiske krimgruppe i en uttalelse på politiets nettsider.

Han legger til:

- Jeg håper at dette sender en klar beskjed til kriminelle om at bruken av Bitcoin til å finansiere ulovlige aktiviteter, ikke er så anonymt som de tror. Vi er i stand til å spore deg og vi vil straffeforfølge deg.

BITCOIN: Verdien av bitcoin har økt med over 1500 prosent det siste året. Men hvordan fungerer verdens første kryptovaluta med desentralisert kontroll? Video: Filter Nyheter Tegninger: Pål Nordseth Klipp: Tora Lind Berg Musikk: Kevin MacLeod Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media