- Kidnappingen var en tabbe

Bortførte 24 år gammel tobarnsmor, iført politiuniform.

LENKET TIL SENGEN MED HÅNDJERN:  I dette rommet ble kvinnen holdt i de tolv timene hun var fanget. Foto: Geir Bølstad
LENKET TIL SENGEN MED HÅNDJERN: I dette rommet ble kvinnen holdt i de tolv timene hun var fanget. Foto: Geir Bølstad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): 5. februar i fjor ble en 24 år gammel tobarnsmor bortført fra sitt hjem i en bydel sør i Oslo av tre menn kledd i politiuniform.

For føste gang forteller nå en av kidnapperne media om hendelsen som han beskriver som «en skamplett»

- Vi var litt av et syn der vi sto i blått tøy. På forhånd hadde vi hisset oss veldig opp, og kastet alle hemninger. En av oss hadde hatt det moro med å ta bilde av seg selv i politiuniform med en joint i hånda. Men da vi kom hjem til dem, var de ikke der. Dama trodde på at vi var fra politiet, så vi tok henne med oss. Hva skulle vi gjøre, liksom. Det tok ikke lang tid før vi skjønte at vi hadde et kjempeproblem, forteller han til Dagbladet.no.

Han er nå tiltalt for frihetsberøvelse, utpressing og for feilaktig å ha utgitt seg for å være fra politiet.

Det var tobarnsmorens ektemann og hans lillebror som egentlig var målet for kidnappingen, ifølge tiltalte. De tre mente at brødrene hadde lurt dem, og var ute etter hevn og økonomisk gevinst.

Planlagt i måneder
Selv om de hadde planlagt kidnappingen i flere måneder, blant annet drev de omfattende spaning på brødreparet, gikk ingenting som forventet da de slo til.

Ingen av brødrene var nemlig hjemme da de troppet opp på døra deres. Den eldste av dem var sågar på reise i utlandet.

- Kvinnen skulle aldri vært tatt med. Kidnappingen av henne var en tabbe, sier den titalte nå.

Inne i bilen fikk kvinnen en hette trukket over hodet. Deretter tok de henne med til ei falleferdig hytte i nærheten av Åsland pukkverk, hvor hun ble lenket til en seng med et håndjern.

Kidnapperen forsvant så ut og kontaktet familien hennes for å få løsepenger.

Svogeren har forklart politiet at han ble ringt opp med følgende budskap.

«Vi har vært hjemme hos deg og hentet et kvinnfolk. Du må samle inn penger. Vi ringer tilbake». Han tok da umiddelbart kontakt med politiet.

Fikk panikk
I noen timer klarte ikke kidnapperene å få kontakt med ham, og spenningen på hytta ble svært anspent, får Dagbladet opplyst.

- Vi ringte, og ringte, men han tok ikke telefonen. På et tidspunkt fikk en av oss panikk. Han ville at vi skulle kvitte oss med henne. Men det ville jeg aldri tillatt. Det var kaldt og jeg dro for å skaffe klær til henne, og hun fikk også låne våre klær. Hun trodde hele tiden at vi var fra politiet, sier han.

Kvinnen har imidlertid forklart at hun etterhver forsto at de ikke var fra politiet. Hun var svært redd. Hun fryktet for livet sitt og for barna på henholdsvis 2 år og seks måneder som ble igjen alene hjemme da hun ble bortført.

Etter å ha snakket med svogeren på telefon igjen, skjønte kidnapperne at politiet var involvert. Det hadde de ikke regnet med.

-SKULLE IKKE HA SKJEDD:  - At vi tok med oss kvinnen er en skamplett for meg, sier en av de tiltalte. Foto: Bjørn Langsem
-SKULLE IKKE HA SKJEDD: - At vi tok med oss kvinnen er en skamplett for meg, sier en av de tiltalte. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Vi skjønte det på måten han oppførte seg på. Han var litt for selvsikker, forteller tiltalte.

Nå mente de at de så en rekke sivile polititjenestemenn, og de bestemte seg for å stikke.

Nøklene til håndjernene ble lagt like ved henne, før de forsvant. Hun hadde da vært fanget i 12 timer.

Til Dagbladet forteller den tiltalte at de fra en høyde i nærheten fulgte med, og så at kvinnen kom ut og traff de han trodde var sivilpoliti.

I virkeligheten traff hun to sivile, og politiet ble kontaktet. Etter det Dagbladet forstår, var kvinnen på dette tidspunktet fortsatt så skremt av nattens opplevelser, at hun tvilte på at det egentlig var politiet som kom og hentet henne. Kvinnen har i ettertid fått profesjonell hjelp, men hun har fortalt at hun ikke ble utsatt for fysisk vold.

I løpet av noen uker var alle de tre involverte pågrepet. Samtlige vedkjenner seg de faktiske forholdene.

- Jeg trodde de skulle ta meg med en gang, og var overrasket over at det tok flere uker, sier en av dem til Dagbladet.no.

- Hevn
På spørsmål om hvordan han kunne få seg til å være med på noe slikt som dette, svarer han at når man kjører kroppen helt ned med dop, så blir man paranoid. Men han hevder likevel at han selv var nykter.

- Jeg hadde ikke tatt noe dop, og var meg selv. Så jeg må stå for det. Men dette var ikke noe hjemmeran av noen tilfeldige, vi gikk på dem fordi vi mener de har gjort like mye galt mot andre, sier han.

Den tiltalte norskpakistaneren (40) mener seg lurt for 600 000 kroner av kvinnens ektemann da en bil angivelig forsvant i Marokko. En av de tiltalte nordmennene (38) hevder han ble kidnappet og banket opp på oppdrag fra vedkommende i 2000.

Personen Dagbladet har snakket med, er imidlertid ikke så sikker på dette i dag.

- Det jeg angrer mest på nå er at jeg ikke fikk av skylappene. Jeg stolte bare på det miljøet og hentet all informasjonen min der. I ettertid er jeg ikke så sikker på om det var de som var ansvarlig for kidnappinga i 2000, sier han.

ØDE: Hytta hvor kvinnen ble holdt ligger i nærheten av Åsland Pukkverk på Søndre-Nordstrand. Foto: Geir Bølstad
ØDE: Hytta hvor kvinnen ble holdt ligger i nærheten av Åsland Pukkverk på Søndre-Nordstrand. Foto: Geir Bølstad Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer