Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kidnappings-siktet: - Jeg var redd

Polakk (24) hevder han bare var snekker i kidnappings-villa på Ullensaker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den 24 år gamle polske mannen var en av de fem som i dag ble fengslet for grov frihetsberøvelse. I motsetning til flere av de andre siktede har han forklart seg fyldig til politiet, men mener han har havnet i kidnappingsdramaet ved rene tilfeldigheter.

- Han erkjenner ikke skyld for noe straffbart forhold. Han har forklart at han var håndverker og var på eiendommen for å jobbe, sier advokat Jan Schjatvet til Dagbladet.no.

Arbeidet skal han ha gjort sammen med den andre polske mannen som er siktet.

24-årigen har etter det Dagbladet.no erfarer fortalt at han skjønte at noen satt fanget i kjellerrommet, at andre menn hele tiden holdt vakt og at kidnappingsofrene kan ha blitt mishandlet - men altså at han ikke deltok i forbrytelsene på noen måte. Dette vil ikke advokaten bekrefte.

- Men han har fortalt meg at han var redd. Han var redd for hele situasjonen, sier Schjatvet.

Innrømmer mishandling

Mannen politiet utpeker som hovedmann, 37 år gamle Arshad Mahmood, både disponerte villaen der narkoselgerne ble holdt fanget, og ble arrestert like i nærheten av kidnappingsofrene. Han har derfor sett seg tjent med å innrømme forbrytelsene politiet anklager ham for.

- Han erkjenner straffskyld etter siktelsen, som blant annet dreier seg om grov frihetsberøvelse. Han oppgir at det foreligger et økonomisk motiv. Etter en vurdering av situasjonen valgte han også å samtykke til fengsling, sier advokat Vegard Aaløkken.

DISKUTERTE: Politiadvokat Fredrik Rieber-Mohn (t.v.) fikk fengslet alle de fem mennene som ble framstilt i Nedre Romerike tingrett i dag, også klientene til advokatene Per Sjong Larsen og Jan Schjatvet. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
DISKUTERTE: Politiadvokat Fredrik Rieber-Mohn (t.v.) fikk fengslet alle de fem mennene som ble framstilt i Nedre Romerike tingrett i dag, også klientene til advokatene Per Sjong Larsen og Jan Schjatvet. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer

Dermed kan Mahmood ha innsett at han etter siktelsen vil bli dømt til flere års fengsel for det som skal ha vært et svært brutalt forsøk på å presse de tre mennene med marokkansk bakgrunn for flere millioner kroner.

Torpedodømt

To av de andre siktede, en 25 år gammel nordmann og en 26-åring med libanesisk bakgrunn, erkjenner ikke straffskyld og har sagt svært lite til politiet om hvorfor de var til stede i villaen da en massiv, bevæpnet politistyrke stormet bygningen natt til lørdag.

25-åringen ble så sent som i mai i år dømt til nesten tre års fengsel i tingretten for medvirkning til pengeutpressing i en annen sak.

- Han har gitt en særdeles kort forklaring, der han ikke erkjenner straffskyld, opplyste advokat Per Sjong Larsen til Dagbladet.no etter fengslingsmøtet i Nedre Romerike tingrett i dag.

Mens de to polakkene blir fengslet i to uker, må de tre andre sitte i fire uker. Alle blir ilagt full isolasjon og medieforbud de to første ukene. Dommeren mente imidlertid Mahmood kan få lov til å se tv på cella, men den avgjørelsen har påtalemyndighten påkjært.

- Saken er i en innledende fase, og har internasjonale forgreininger. Fengslingene skjer fordi vi frykter bevisforspillelse, konstaterer aktor Fredrik Rieber-Mohn.De fire andre som ble arrestert og siktet natt til lørdag er løslatt.

Rotterdam-politi slo alarm

image: Kidnappings-siktet: - Jeg var redd

Det var informasjon fra kolleger i Rotterdam i Nederland, der opprullingen av en stor narkotikasak nå pågår, som førte til at politiet i Oslo kunne lokalisere kidnapperne fredag kveld. Før det ble slått alarm fra Oslo hadde Romerike politidistrikt ingen anelse om at Mahmoods villa hadde vært et fengsel med voldelige fangevoktere i nesten to uker.

Etter det Dagbladet.no kjenner til ble det blant annet beslaglagt skytevåpen da politiet gikk til aksjon, men det skal ikke ha blitt funnet store mengder narkotika.

De tre kidnappingsofrene er nå friske nok til å sitte på glattcelle, og er selv siktet for grove narkotikaforbrytelser basert på informasjonen fra nederlandsk politi. Flere bevæpnede politifolk voktet inngangen til tingretten i dag, noe som også vil skje når de tre mennene med marokkansk bakgrunn framstilles for fengsling imorgen.

- Vi tar nødvendige forholdsregler når vi ser alvorlighetsgraden i denne saken, sier etterforskningsleder Geir Bang Danielsen i Romerike politidistrikt, som ennå ikke vil gå ut med noen detaljer om saken.

<B>- GJENGLEDER:</B> Med bakgrunn fra Young Guns og A-gjengen er Arshad Mahmood (37) en av Østlandets mest beryktede kriminelle.
<B>FÅ DOKUMENTER:</B> Forsvarerne hadde i dag tidlig fått tilgang til svært lite av etterforskningsmaterialet og advokat Vegard Aaløkken stilte med utklipp fra Dagbladet, Aftenposten og VG.