SPORLØST BORTE: Milliardærkona Anne-Elisabeth Hagen (68) forsvant fra sitt hjem i Lørenskog 31. oktober 2018. Politiet antar at hun ble bortført på morgenen eller formiddagen. Torsdag frigjorde politiet nye videobilder på en pressekonferanse i Lillestrøm. Video. Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Kidnappingsdramaet: Politiet vil komme i kontakt med ukjent person

Politiet holdt sin andre pressekonferanse om kidnappingsdramaet torsdag formiddag.

LILLESTRØM/OSLO (Dagbladet): Det var få utenom den nærmeste familien som visste hva som hadde skjedd med Anne-Elisabeth Hagen (68). Siden 31. oktober 2018 har hun vært sporløst forsvunnet, og politiet jobbet med saken i all hemmelighet - fram til onsdag morgen.

Da meldte Aftenposten at Anne-Elisabeth Hagen, som er gift med investoren Tom Hagen (68), har vært savnet fra sitt hjem i ti uker.

Ingen mistenkte

- Saken står i samme stilling som i går. Det er fortsatt ingen mistenkte, sier politiinspektør ved Øst politidistrikt, Tommy Brøske, under en pressekonferanse torsdag formiddag.

- Vi kan nå bekrefte at forholdet ble varslet til politiet onsdag 31. oktober. Politiet opprettet selv umiddelbart en anmeldelse på forholdet, forteller han videre.

Han bekrefter at det ble funnet et skriftlig dokument i boligen med krav om løsepenger og trusler.

- Politiet har siden i går mottatt over 100 tips, sier han. Politiet vil foreløpig ikke kommentere innholdet i tipsene.

Det er stort presseoppmøte på Skedsmo politistasjon i Lillestrøm. Norsk og utenlandsk presse er til stede for å følge politiets pressekonferanse om kidnappingsdramaet.

Viser overvåkningsbilder

- I dag ber vi også personer som kan ha observasjoner rund Futurum-bygget på Lørenskog, hvor ektemannen har sin arbeidsplass, om å ta kontakt med politiet. Det gjelder både den 31. oktober, men også dagene i forkant, sier politiinspektør Brøske.

Politiet viser fram overvåkningsbilder fra Futurum-bygget, hvor man kan se to personer som beveger seg på utsida av bygget den aktuelle dagen.

Det første klippet er fra klokka 07.36, og viser en person som går på veien utenfor gjerdet, for så å snu seg og gå tilbake. Politiet ønsker kontakt med denne personen. 24 minutter etter kommer det en person gående igjen.

- Vedkommende blir passert av en syklist, og vi ønsker å komme i kontakt med begge disse, sier Brøske.

SPORLØST BORTE: Milliardærkona Anne-Elisabeth Hagen (68) forsvant fra sitt hjem i Lørenskog 31. oktober 2018. Politiet antar at hun ble bortført på morgenen eller formiddagen. Torsdag frigjorde politiet nye videobilder. Reporter: Audun Hageskal. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Betaler ikke løsepenger

I sin første pressekonferanse onsdag formiddag, bekreftet politiet at det var milliardærkona som er savnet. Politiet antar at hun er kidnappet, og at motivet er være økonomisk vinning.

Kidnapperne skal ha framsatt et krav om 85 millioner kroner i løsepenger betalt i kryptovalutaen Monero. Politiet har opplyst at det er framsatt alvorlige trusler om hva som vil skje med kvinnen dersom pengene ikke blir betalt.

Løsepengebeløpet ville ikke politiet bekrefte under pressekonferansen i går. Både politiet og familiens bistandsadvokat, Svein Holden, har imidlertid vært klare på at familien ikke har etterkommet de mistenkte kidnappernes krav om løsepenger.

SAVNET: Anne-Elisabeth Hagen har vært savnet fra sitt hjem i ti uker. I går offentliggjorde politiet saken i håp om tips og informasjon som kan bringe etterforskningen videre. Foto: Privat / Dagbladet
SAVNET: Anne-Elisabeth Hagen har vært savnet fra sitt hjem i ti uker. I går offentliggjorde politiet saken i håp om tips og informasjon som kan bringe etterforskningen videre. Foto: Privat / Dagbladet Vis mer

Holden fortalte samme dag om familiens bønn til gjerningspersonene. Familien håper at offentliggjøringen vil føre til at de kommer i kontakt med motparten, og at de vil gi familien et bevis på at Anne-Elisabeth har det bra i dag.

- Da vil familien være innstilt på å gå i en prosess for å få henne trygt hjem igjen, sa Holden til Dagbladet.

På spørsmål om en slik prosess kan bety løsepenger, verken bekreftet eller utelukket Holden dette.

FALSK TRYGGHET: De angivelige kidnapperne av Anne-Elisabeth Falkevik Hagen skal ha bedt om 9 millioner euro, utbetalt i kryptovalutaen Monero. En falsk trygghet, mener en av Norges største eksperter på kryptovaluta. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Tipsene renner inn

Politiet valgte i går å offentliggjøre saken fordi de er avhengig av tips og opplysninger som kan bringe saken videre. Og etter offentliggjøringen har politiet mottatt en rekke tips.

Det er foreløpig ikke kjent hvor mange tips det er snakk om, og det var i går kveld for tidlig å si noe om innholdet i tipsene eller hvor interessante de er.

Under gårsdagens pressekonferanse kom det også fram at politiet ikke vet hvor Hagen holdes skjult, og det utelukkes ikke at skjulestedet kan være utenfor Norges grenser.

- Det har ikke kommet livstegn fra fornærmede. Det har derimot heller ikke kommet tegn på at hun ikke er i live, sa politiinspektør Tommy Brøske.

Tiger-kidnapping

SAVNET: Politiet mener Anne-Elisabeth Hagen ble bortført fra sitt eget hjem i Lørenskog, 31. oktober i fjor. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer Vis mer

Tidligere assisterende sjef i Økokrim, Erling Grimstad, fortalte til Dagbladet i går at denne antatte kidnappingen har trekk som likner såkalt Tiger-kidnapping.

- Dette er ikke er helt ukjent sør i Europa. Det har heldigvis ikke har vært mange tilfeller i Norden, sa Grimstad.

Ifølge Grimstad kjennetegnes såkalt «Tiger-kidnapping» av at personer i viktige stillinger, eller som forvalter mye penger, presses mot at den kidnappede blir sluppet fri.

Politiet informerte i går om at det hadde vært svært begrenset kommunikasjon med det de kaller «motparten», som de bare har kommunisert med over en digital plattform.

Grimstads erfaringer er at det er ekstremt vanskelig for politiet å forhandle med kidnappere som ikke vil snakke.

Omtalte formuen

PREGET: Rolf Arne Letvik (64) er venn og nabo til bortførte Anne-Elisabeth Hagen. Han skjønte fort at noe var galt og er svært fortvilet over at det har gått så lang tid uten en løsning. Video: Jesper Nordahl Finsveen og Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Ekteparet Hagen fører en tilbaketrukken livsstil på Fjellhamar i Lørenskog, og den mediesky investoren har sjelden uttalt seg til mediene. Som Dagbladet har omtalt tidligere, har Tom Hagen blitt styrtrik på hytter og kraft. Han er eiendomsutvikler og største eier i selskapet Elkraft.

Aftenposten skal kjenne til en av teoriene etterforskerne har arbeidet etter. Avisa skrev i går at dette skal være at en artikkel fra Dagens Næringsliv kan kobles til saken.

27. juli 2018 skrev Dagens Næringsliv en artikkel om Tom Hagens rekordresultat i 2017, hvor han av en omsetning på nesten 2,4 milliarder kroner, satt igjen med 174 millioner kroner etter skatt.

I tillegg kom det fram i artikkelen at Hagen har tjent en milliard kroner de siste 11 åra på strømsalg og eiendomsinvesteringer.

- Vi har ingen kommentar til det Aftenposten skriver. Vi kjenner ikke til at dette har noe med saken å gjøre, sa Harald Vanvik, reportasjeleder for nyhet i Dagens Næringsliv, til Dagbladet i går.

Vanvik bekreftet at det er vanlig praksis for avisa å omtale økonomien til investorer og selskaper, og sier at han ikke kjenner til at dette skal ha vært problematisk tidligere.