Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kidnappingsoffer med hilsen til familien Hagen

Fabian Bengtsson ble kidnappet, tvunget ned i en pappeske og holdt fanget i 17 dager.

HOLDT FANGET: I denne boksen ble Fabian Bengtsson holdt fanget i 17 dager. Foto: Annette Friberg / TT Nyhetsbyrå
HOLDT FANGET: I denne boksen ble Fabian Bengtsson holdt fanget i 17 dager. Foto: Annette Friberg / TT Nyhetsbyrå Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble denne uka kjent at Anne-Elisabeth Hagen (68), gift med investor og milliardær Tom Hagen, har vært forsvunnet siden 31. oktober 2018. Politiet antar at hun er bortført og at motivet er økonomisk vinning.

Saken har fått stor oppmerksomhet, ikke bare i Norge, men også internasjonalt.

Nå forteller offeret i det som er regnet som en av de største kidnappingssakene i Skandinavia, at han sympatiserer med familien Hagen i den vanskelige tiden.

BLE KIDNAPPET: Tre menn ble dømt for bortføringen av Fabian Bengtsson i 2005. Foto: Annette Friberg / Scanpix
BLE KIDNAPPET: Tre menn ble dømt for bortføringen av Fabian Bengtsson i 2005. Foto: Annette Friberg / Scanpix Vis mer

- Sympati til familien

Tidligere denne uka omtalte Dagbladet Fabian Bengtssons historie i forbindelse med kidnappingsdramaet som foregår her til lands. Bengtsson (46) ville egentlig ikke uttale seg om saken. Nå har han derimot snudd:

- Jeg har vært i kontakt med Fabian Bengtsson, som sier at hans tanker og sympati går til familien i en vanskelig tid, sier pressesjef Nora Ay i NetOnNet.

Familien Bengtsson regnes som en av Sveriges rikeste forretningsfamilier. Deres familieselskap Siba var verdsatt til to milliarder svenske kroner og hadde også flere varehus i Norge, inntil de ble overtatt av NetOnNet i 2015.

Ble kidnappet

Det var en januarmorgen i 2005 at den svenske milliardærarvingen dro fra sitt hjem i Göteborg. Bengtsson var da 32 år og skulle på jobb i elektronikkselskapet Siba, hvor han var administrerende direktør.

På vei til bilen hadde han blitt overmannet av to personer, påført håndjern og tvunget ned i en stor pappeske i baksetet på en bil.

Da Bengtsson ble kidnappet var gjerningspersonene ute etter penger, slik som de antatte gjerningspersonene også skal være i Hagen-saken.

Politiet har bekreftet at det ble funnet en skriftlig beskjed i ekteparet Hagens bolig, med trusler og et løsepengekrav. Politiet har ikke ønsket å bekrefte hvor stort dette kravet er, men det skal angivelig være snakk om 85 millioner norske kroner i kryptovaluta.

I RETTEN: Her er Fabian Bengtsson og faren på vei til rettssaken mot kidnapperne. Foto: Bobbo lauhage / Scanpix
I RETTEN: Her er Fabian Bengtsson og faren på vei til rettssaken mot kidnapperne. Foto: Bobbo lauhage / Scanpix Vis mer

- Blir aldri den samme

Fabian Bengtsson ble funnet sittende på en benk i Slottsskogen av en forbipasserende jogger sentralt i Göteborg 3. februar, 17 døgn etter kidnappingen. Både Bengtssons familie og politiet benekter at det er blitt utbetalt løsepenger.

Han har seinere uttalt i et intervju at han aldri kommer til å bli den samme personen som han var før kidnappingen, men at han har det bra.

To menn ble dømt til seks og ti års fengsel for kidnappingen av Siba-direktøren. I tillegg fikk en tredje mann to års fengsel for forsøk på grov utpressing.

Les hele saken om kidnappingsdramaet her.

Siden nyheten om den antatte kidnappingen av Anne-Elisabeth Hagen ble kjent onsdag, har interessen for panikkrom steget betraktelig.

Daglig leder Frode Olafsen i Spy Shop anslår at det er rundt 20 personer som har tatt kontakt de siste dagene.

- Forespørslene renner inn nå, spesielt i forhold til hva det pleier å gjøre, sier han.

VIL HA KONTAKT: Torsdag 10. januar gikk politiet ut med to videoer av personer som ble observert utenfor Tom Hagens arbeidsplass 31. oktober. Politiet antar at hun ble bortført på morgenen eller formiddagen samme dag, og ønsker kontakt med disse personene. Video: Politiet Vis mer

- Mørketall

Som en direkte ringvirkning av hendelsen har Næringslivets Sikkerhetsråd satt opp en konferanse med tema risiko for kidnapping blant næringslivsaktører. Blant foredragsholderne er tidligere sjef for beredskapstroppen, Anders Snortheimsmoen.

- Norge er en honningkrukke for kriminelle når det gjelder rike folk og lav sikkerhet, og det er helt sikkert mørketall når det gjelder trusler og bortføringsaker. Det er nok langt mer utbredt i Norge enn vi tror. Men mange velger å holde det for seg selv. De ønsker ikke oppmerksomhet rundt det, eller å vise at de er sårbare og utsatt, sier Snortheimsmoen.

Han mener svært få er bevisste nok på hva de gir fra seg av informasjon både digitalt og ellers.

Politiet holdt fredag sin tredje pressekonferanse i forbindelse med den antatte bortføringen. Over 250 tips har kommet inn i saken i løpet av de siste 48 timene.

Politiet har i tillegg gått ut og etterlyst tre personer som ble fanget opp på videoovervåkning utenfor Tom Hagens arbeidsplass bare timer før hans kone forsvant fra deres hjem på Fjellhamar.

Etterforsker bredt

Etterforskningsleder Tommy Brøske opplyser fredag til Dagbladet at de også søker etter spor på det såkalte mørke nettet.

Det pågår også aktiv etterforskning i og ved ekteparets bolig på Fjellhamar i Lørenskog. Torsdag ble det søkt med hunder i området.

Politiet tror Hagen kan holdes skjult på ukjent sted enten i Norge eller et annet land, og ba folk være obs på bygg hvor det har blitt dekket til vinduer, utført lydisolerende arbeid eller mistenkelige innkjøp av kvinneklær.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!