STILLE FØR STORMEN?: Pro-russiske opprørere venter i Donetsk. AFP PHOTO/ ALEXEY  KRAVTSOV Scanpix
STILLE FØR STORMEN?: Pro-russiske opprørere venter i Donetsk. AFP PHOTO/ ALEXEY KRAVTSOV ScanpixVis mer

Kiev krever kapitulasjon

Vil ikke forhandle med svekkede ukrainske opprørere, mens opprørsledere skal være dratt til Russland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Forhandlinger er mulig bare etter at opprørerne har lagt ned sine våpen for godt, heter det i en erklæring fra forsvarsminister Valerij Geletej fra idag tidlig. Det betyr at opprøret ser ut til å skulle knuses fysisk, hvis ikke opprørne gir seg frivillig. Det betyr også at regjeringen har fått en ny selvtillit i krigen mot opprørerne.

Større skepsis Det pro-russiske opprørerne fra Øst-Ukraina har nå gravd seg ned og forsterket sine forsvarsverk i millionbyen Donetsk. Flere hundre opprørere kom til regionhovedstaden etter at de flyktet fra sin bastion Slovjansk i helga. De sier de er innstilt på å sloss, men erobringen av Slavjansk var en stor triumf for regjeringsstyrkene, som har fått ordre fra president Petro Porosjenko om å fortsette framrykkingen. Porosjenko kalte seieren i Slavjansk et vendepunkt i krigen.

Og mye tyder på at han har rett. De væpnede mennene som tok kontrollen over store deler av Donetsk og det andre opprørsfylket Lugansk i april, har bragt krig og ulykke der de har slått seg ned. De er ikke valgt av noen, og også lokale myndigheter i de tradisjonelt russisk-vennlige fylkene holder nå armlengs avstand til opprørerne.

- Det er menn i kamuflasjeuniformer og med våpen i gatene. Vi ber innbyggerne om ikke å gi seg ut i diskusjoner med disse menneskene, og være ekstremt forsiktige, heter det i en uttalelse fra de valgte by-myndighetene i Donetsk, ifølge Reuters.

Ledere i Russland? Samtidig rapporterte Novosti Donbassa, det regionale nyhetsbyrået, at direktørene i gruvene Skosjinskij og Kalinin ble tatt som gisler av opprørere i morgentimene idag. De ble tatt mens de var i sine kontorer. Det er ordfører Oleksandr Lukjansjenko i Donetsk som er kilden til nyhetsbyrået.

Dette vitner om en økende desperasjon blant stadig mer desillusjonerte opprørere. Lederen for opprørerne som lenge holdt stand i Slavjansk, Igor Strelkov, en russer fra Moskva som ukrainske myndigheter mener er offiser i den russiske etterretningen GRU, sier at Donetsk er mye lettere å forsvare enn Slavjansk.

Men Reuters skriver at det ikke er klart hvor Strelkov, som etter flukten fra Slavjansk ble utropt til «forsvarsminister» for opprørerne, er. De skriver også at de to andre prominente opprørelederne, Alexander Boroday og Denis Pushilin, ifølge opprørskilder, nå oppholder seg i Russland.

Kaos og lav moral Hvis det er sant, så kan det være en grunn til at moralen blant opprørerne er lav.

- Det er et sant kaos. Vi blir brutalt beskutt av artilleri. Vi ser ikke engang at det kommer, sier en opprører til Reuters.

Regjeringen i Kiev bekrefter selvsagt rapporter om lav moral blant opprørerne i det som også er en propagandakrig.

- Moralen til opprørerne er veldig lav. De føler seg forlatt, forrådt og bedratt, sier Anton Herashsjenko, rådgiver til innenriksminister Arsen Avakov.

Grunnen til det er at de ikke føler at de får den politiske støtten de trodde de hadde fra Moskva.