Kikhoste tidoblet

BERGEN (Dagbladet): Hittil i år er det registrert 602 tilfeller av kikhoste i Norge og det er mer enn en tidobling fra i fjor. Verst stilt er Sogn og Fjordane. I Sogndal er det slått kikhoste-alarm etter at legekontoret har påvist ti nye tilfeller bare den siste uka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kikhoste

Host, host

- Vi ser også liknende utbrudd i flere europeiske land, og både i Norge og internasjonalt undersøkes det om vi står overfor en helt ny type kikhoste som vil kreve en ny type vaksinasjon, sier lege Hans Blystad ved Statens Institutt for Folkehelse til Dagbladet.

Naturlige svingninger

Han påpeker at det i alle år har vært naturlige svingninger i kikhoste-utbrudd, og at det vi ser nå kan være en naturlig topp. Blystad mener flere faktorer kan spille inn, blant annet bedre prøvemetoder og diagnostisering som avdekker flere tilfeller.

- Er det noe som tyder på at foreldre i mindre grad enn tidligere vaksinerer barna mot kikhoste?

- Nei, vaksinasjonsprosenten synes å være stabil. Vi kan heller ikke forklare geografiske forskjeller ut fra lokal uvilje mot vaksinasjon. Vaksinasjonsdekningen for kikhoste ligger på rundt 90 prosent på landsbasis.

Ny vaksine

Lege Hans Blystad sier at fra nyttår kommer det en ny vaksine mot kikhoste som er utprøvd i Sverige.

- Den har vist seg å gi færre og mildere bivirkninger enn dagens kikhoste-vaksine, sier Blystad.

Sogn og Fjordane har flest tilfeller av kikhoste i landet i forhold til innbyggertallet. I hele fjor ble det ikke registrert ett eneste tilfelle av kikhoste i Vestlandsfylket, mens det bare i Sogndal hittil er oppdaget 12 tilfeller av smittsom kikhoste.

- Med 12 tilfeller så langt er det en liten epidemi av kikhoste som herjer, sier kommunelege I, Per Stensland til Sogn Avis.

Det er i hovedsak barn mellom sju og tolv år som er rammet av kikhoste i Sognebygda. Flere kommuner i Sogn og Fjordane opplever liknende epidemier, og i Vågsøy har legene gått aktivt ut og informert kommunens innbyggere.

På kikhostetoppen følger Sør- og Nord-Trøndelag med Hordaland på fjerdeplass.