Mortensrud-drapet

Kilder: Ankom Norge kort tid før drapet

De etterlyste Bærum-brødrene Valon og Visar Avdyli skal ha kommet til Norge ei drøy uke før drapet på Hamse Hashi Adan (20).

FORLOT NORGE: De terrordømte brødrene Valon og Visar Avdyli forlot landet to dager etter at Hamse Hashi Adan (20) ble skutt og drept. Politiet valgte å gå ut med navn på de to etterlyst brødrene og bildet viser at de forlot landet med et fly fra Gardermoen til Pristina i Kosovo. Foto: Politiet.
FORLOT NORGE: De terrordømte brødrene Valon og Visar Avdyli forlot landet to dager etter at Hamse Hashi Adan (20) ble skutt og drept. Politiet valgte å gå ut med navn på de to etterlyst brødrene og bildet viser at de forlot landet med et fly fra Gardermoen til Pristina i Kosovo. Foto: Politiet. Vis mer
Publisert

De etterlyste brødrene Valon (35) og Visar (32) Avdyli skal ha ankommet Norge relativt kort tid før drapet på 20 år gamle Hamse Hashi Adan, forteller flere kilder til Dagbladet. Ifølge kildeopplysninger, skal de ha kommet til landet mellom en og to uker før den 20 år gamle gutten ble drept 7. oktober i år. Adan ble skutt utenfor Lofsrud skole på Mortensrud.

Avdyli-brødrene er internasjonalt etterlyst og politiet har gått ut med navn og bilde på de to drapssiktede brødrene.

To dager etter at Hamse Hashi Adan ble skutt og drept, satte brødrene seg på et fly fra Gardermoen til Pristina i Kosovo. De to drapssiktede brødrene kom til Norge fra Kosovo med familien i 1991.

Politiadvokat Børge Enoksen ønsker ikke å kommentere opplysningene som Dagbladet har fått kjennskap til.

Flere kilder i politiet bekrefter at brødrene Avdyli har reist fram og tilbake mellom Norge og Kosovo en rekke ganger etter at de kom ut av fengsel etter dommen for deltakelse i terrororganisasjonen IS fra 2015.

Det er ikke kjent om tidspunktet for ankomsten er viktig for politiet, men Enoksen sier til Dagbladet at de ønsker å avhøre brødrene Avdyli, uten at de på forhånd skal vite hva politiet har etterforsket seg fram til.

Mange teorier

Både i Oslos kriminelle miljøer, i politiet og i advokatstanden er teoriene om hva som har skjedd mange og forskjellige.

Dette er hovedtrekkene i de mange teoriene som har nådd Dagbladet gjennom ulike kilder.

  • Drapet var et bestillingsdrap
  • Drapet skyldes en konflikt mellom kriminelle miljøer om oppgjør for et større parti narkotika.
  • Drapet er motivert av gamle konfliktlinjer mellom gjengene Young Bloods og Kurder-fraksjonen, som har tilhørighet på henholdsvis Holmlia og Mortensrud.
  • Det var miljøet på Mortensrud som skulle rammes, ikke Hamse Hashi Adan.
  • Feil person ble rammet.

Dagbladet har lagt fram teoriene for politiet, men Børge Enoksen holder kortene tett til brystet.

- Det jobbes fremdeles godt med denne saken, både i Norge og i utlandet, sier Børge Enoksen. Han ønsker ikke å kommentere hvilke politimyndigheter i utlandet som norsk politi samarbeider med.

John Christian Elden, som er bistandsadvokat for familien til den avdøde 20-åringen, kommenterer teoriene på følgende måte:

- Det fremstår som helt usannsynlig at det skal ha vært noe bestillingsdrap rettet mot den 20 år gamle barnehageansatte gutten, og familien ser ikke for seg annet enn at han på en eller annen måte ble tilfeldig rammet, sier John Christian Elden til Dagbladet.

Nekter straffskyld

Dagbladet har vært i kontakt med Svein Holden som er brødrenes advokat. Han forsvarte den ene av brødrene da de begge ble dømt i 2015.

Holden ønsker ikke å si noe mer enn det som allerede er sagt i media.

- Avdyli-brødrene nekter for å ha noe å gjøre med drapet på Mortensrud, sier advokat Svein Holden til Dagbladet.

Politiet har tidligere uttalt overfor Dagbladet at det er en relasjon mellom brødrene og den siktede og varetektsfengslede mannen i 40-åra, men at brødrene skal ha en mer sentral rolle i drapet enn mannen i 40-åra har hatt.

Mannen som ble pågrepet og siktet for medvirkning til drapet sitter fremdeles varetektsfengslet i full isolasjon.

- Min klient nekter å ha noen befatning med dette å gjøre, og han er sikker på at politiets etterforsking vil sjekke ham ut av saken, sier Arve Ringsbye, som er mannens forsvarer.

Brødrene Valon og Visar Avdyli er ennå ikke pågrepet i saken. Norge har ingen stående utleveringsavtale med Kosovo, men politiet i Kosovo har fortalt NRK at de er i kontinuerlig kommunikasjon og samarbeid med norsk politi.

- 15. oktober mottok politiet i Kosovo informasjon fra norske myndigheter vedrørende den aktuelle saken, opplyser politiet i Kosovo til NRK og sier at de samarbeider med norsk politi.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer