Kilder bekrefter: Blir klimaminister

Tidligere utenriksminister Espen Barth Eide skal forfekte klimapolitikken til en regjering klimabevegelsen æreskjeller som oljevennlig og grå.

KLIMA- OG MILJØMINISTER: Espen Barth Eide skal inn i regjering igjen. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
KLIMA- OG MILJØMINISTER: Espen Barth Eide skal inn i regjering igjen. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet Vis mer
Publisert

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum blir utpekt som finansminister av påtroppende statsminister Jonas Gahr Støre.

Det får Dagbladet opplyst fra kilder tett på prosessen.

Dermed går han ut på slottplassen som ansvarlig for statens inntekter og utgifter torsdag ettermiddag. Han blir også nestkommanderende i den nye regjeringen.

Eide inn

Dagbladet får nå også bekreftet at Ap-topp Espen Barth Eide blir ny klima- og miljøminister. Han har tidligere vært utenriksminister og forsvarsminister.

Barth Eide var også aktuell som utenriksminister i enkelte regjeringskabaler i forkant, men ender nå opp som det viktige bindeleddet mellom klimaengasjerte Ap-velgere og partiets ønske om sterk forankring i industrien.

Eide representerer en mer klimavennlig del av Arbeiderpartiet, og får nå den krevende oppgaven med å holde både grønne velgere og industrien fornøyd.

Fordi Barth Eide går inn i regjering, sammen med Støre - en annen godt voksen Oslo-mann - var det ikke plass til byrådsleder Raymond Johansen.

8 - 11

Etter det Dagbladet erfarer, vil det være 19 statsråder i Støres regjering, hvorav 11 er fra Arbeiderpartiet og 8 er fra Senterpartiet.

Kommende statsminister, Jonas Gahr Støre, sløyfer posten som distrikts- og digitaliseringsminister, som i dag bekles av Linda Helleland (H).

Dagbladet har tidligere meldt Anniken Huitfeldt (Ap) som landets nye utenriksminister, Bjørnar Skjæran (Ap) som ny fiskeriminister, og Anette Trettebergstuen (Ap) som ny kulturminister.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer