Maktspill i Oslo Høyre

Kilder: Hestehandel skulle unngå full krig

I et forsøk på å redde stumpene ble Nicolai Langfeldt ny nestleder bystyregruppa til Oslo Høyre. Likevel fikk han sju motstemmer. Kilder avviser at mistilliten mot Øystein Sundelin handlet om motstand mot et grønnere Høyre.

TRAKK SEG: Øystein Sundelin tok ikke kampen mot mistillitsforslaget han fikk mot seg. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
TRAKK SEG: Øystein Sundelin tok ikke kampen mot mistillitsforslaget han fikk mot seg. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter mistillitsforslaget mot daværende gruppeleder Øystein Sundelin, er Oslo Høyre delt i to.

Dagbladet kunne i går melde at Sundelin trakk seg, etter først å ha varslet kampvilje mot mistillitsforslaget.

På gruppemøtet mandag kveld, var frontene i Oslo Høyre likevel steile. Sundelin har i gjentatte intervjuer sagt at mistilliten mot ham handlet om en politisk uenighet knyttet til den grønne kursen han ønsket seg for Oslo Høyre.

Dagbladets kilder i bystyregruppa avviser dette kategorisk og peker på Sundelins lederstil som årsak til mistilliten.

To leire

Anne Haabeth Rygg (H) ble valgt til ny gruppeleder, men hun fikk også 11 blanke stemmer. Det var også 11 i Høyres bystyregruppe som ikke skrev under på mistillitserklæringen mot Sundelin.

Denne Sundelin-fløyen er sterkt kritisk til både påstandene mot ham, og måten flertallet i gruppa gikk fram for å felle ham. Flere Dagbladet snakker med i dag forteller om et splittet Oslo Høyre.

Før det dramatiske møtet var Ola Kvisgaard (H) innstilt som ny nestleder. Kvisgaard var svært kritisk til Sundelin, blant annet i Dagbladet.

- Vi har kalt det et mistillitsforslag. Det går på manglende tillit til hans ledelse og ledelsesatferd. Han har ikke vært samlende, og ikke etterrettelig med informasjon, men driver med usannheter, sa Kvisgaard.

En avtalt hestehandel

Dagbladets kilder forteller at gruppemøtet ble vitne til et avtalt spill som var ment til å forene bystyregruppa.

Nicolay Langfeldt (H) regnes som en av Sundelins allierte. Gjennom et benkeforslag ble han foreslått som ny nestleder. Haabeth Rygg var selv nestleder i Høyre-gruppa fram til i går kveld, og hennes opprykk frigjorde også nestlederplassen.

Kilder på møtet sier Kvisgaard trakk seg sporenstreks da benkeforslaget ble fremmet.

Kildene tolker dette som et forsonende ønske fra den vinnende fløyen i Oslo Høyre. Man ville ikke risikere at Sundelins støttespillere følte seg helt marginalisert dersom Sundelin-kritikeren Kvisgaard fikk nestledervervet.

Sju motstemmer

Også gruppeleder Haabeth Rygg ga under møtet uttrykk for at hun ønsket Langfeldt som nestleder, ifølge kilder.

Dermed fikk Sundelin-fløyen også en mann i den nye ledelsen.

At Langfeldt likevel fikk sju blanke stemmer, viser hvor splittet gruppa er, ifølge kilder.

Det er flere politikere i Oslo Høyre som har følt seg motarbeidet og fryst ut av Øystein Sundelin. Disse kreftene ønsket ikke at Langfeldt skulle overta som nestleder.

- Det var et møte preget av det alvoret som ligger over saken, men jeg er glad for at vi klarte å gjennomføre det i en respektfull tone. Dette har vært tøft for mange, sa Anne Haabeth Rygg i en uttalelse mandag kveld.

- I tiden som kommer vil jeg tilrettelegge for best mulig samarbeid i gruppen og at vi kan legge denne prosessen bak oss så fort som mulig. Det håper jeg vi skal klare, jeg skal i hvert fall gjøre mitt, sa den nyvalgt gruppelederen.

Avviser kritikken

Øystein Sundelin ble også beskyldt for regelrett å ha løyet for de andre høyrepolitikerne i Oslos bystyre.

«Gruppeleder løy om at han ut fra e-postutvekslingen med denne personen følte seg temmelig sikker på at hun ønsket stillingen hvis den ble avlønnet tilsvarende heltid. Dette stemte ikke, da hun hadde vært tydelig på at hun ikke ønsket å bli fraksjonsleder», heter det mistillitserklæringen.

Sundelin har avvist alle påstander fra flertallet i gruppa om egen lederstil.

- Jeg tar full avstand fra det som er sagt om meg i media. Det er utrolig leit at de som har vært mine interne motstandere i partiet har brukt så skarpe ord om meg som de har. Personangrepene har vært fryktelig sårende, sa han i et mye omtalt intervju med Dagbladet i går.

Fylkesleder Heidi Nordby Lunde kalte i går Sundelins beslutning «voksen».

- Jeg har stor respekt for den beslutningen han har fattet. Det gir partiet mulighet til å finne en annen løsning, bygge laget og vinne valget 2023, sa hun til Dagbladet.

- Behandlingen Øystein har fått har vært lei. Han Har vært et talent vi har satset på i ti år, og jeg ser fortsatt på ham som et politisk talent. Han er flink og grundig. Man kan være uenig om ledelse, og mistillit kan være helt legitimt i visse situasjoner, men det er det siste verktøyet i verktøykassa. Dette kunne blitt håndtert på en annen måte, ikke minst av respekt for innsatsen Øystein har lagt ned, fortsetter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer