Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kilder hevder Kim forbereder ny missiltest. Trump: - Min atomknapp er større enn hans

Mens det kommer rapporter som hevder at Kim Jong-un forbereder en ny missiltest, slår Trump tilbake og sier han «har en større og mer kraftfull atomknapp»

TRUMP SLÅR TILBAKE: President Donald Trump slår tilbake mot Kim Jong-un, etter at sistnevnte sa at atomknappen står på skrivebordet. Foto: NTB scanpix
TRUMP SLÅR TILBAKE: President Donald Trump slår tilbake mot Kim Jong-un, etter at sistnevnte sa at atomknappen står på skrivebordet. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det nordkoreanske regimet kan være i ferd med å gjennomføre nok en prøveoppskyting av en ballistisk rakett. Det hevder ikke navngitte amerikanske forsvarskilder ifølge NBC News.

Ikke lenge etter disse meldingene ble kjent, går USAs Donald Trump ut mot Nord-Koreas leder Kim Jong-un på Twitter. Jong-un sa i nyttårstalen at atomknappen «alltid (står) på mitt skrivebord». Nå svarer Trump med samme mynt.

- Kan noen fra hans utsultede og utarmede regime fortelle ham at jeg også har en atomknapp, men den er mye større og kraftigere enn hans, og min knapp virker.

SLÅR TILBAKE: President Donald Trump. Foto: Reuters / NTB scanpix
SLÅR TILBAKE: President Donald Trump. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

Skal skje de nærmeste dagene

NBC News' korrespondent sier følgende til egen kanal om den antatt planlagte oppskytningen:

- Det pågår mye aktivitet i området, akkurat som ved tidligere rakettoppskytinger, sier kanalens USA-korrespondent, Hans Nichols.

Ifølge NBC skal to forsvarskilder ha oppgitt at amerikanske myndigheter har registrert høy aktivitet ved nordkoreanske testbaser. Aktiviteten skal tilsvare den som har blitt observert ved tidligere tester.

Forsvarskilder sier også til Reuters at de har indikasjoner på at Nord-Korea skal utføre en missiltest heller «før enn seinere», men sa at slike indikasjoner har de sett tidligere uten at det har blitt uført en test.

USAs FN-ambassadør Nikki Haley sa på en pressekonferanse tirsdag at hun også har fått med seg rapportene om den angivelige missiltesten, som ifølge informasjonen hun har fått skal skje i løpet av de neste dagene.

På pressekonferansen truet med «enda tøffere tiltak» mot Nord-Korea dersom de utfører testen, skriver Reuters.

- Vi hører rapporter om at Nord-Korea forbereder seg på en ny missiltest. Jeg håper ikke det skjer. Men hvis det skjer, må vi utføre tøffere tiltak mot det nordkoreanske regimet, sa Haley på pressekonferansen.

Brudd på signalene

Dersom missiltesten utføres, vil det i så fall være et tydelig brudd med signalene som har kommet fra Kim Jong-un og det nordkoreanske regimet de siste ukene og dagene.

I sin nyttårstale åpnet nemlig den nordkoreanske lederen Kim Jong-un opp for å sende en delegasjon til vinter-OL i nabolandet i sør.

- Nord-Koreas deltakelse er en god mulighet til å vise et samlet koreansk folk. Representanter for begge landene kan snart møtes for å diskutere mulighetene, sa den nordkoreanske lederen, som la til at han ønsker et fredfylt OL og et håp om at lekene blir en suksess.

FN-ambassadøren Haley sa på pressekonferansen tirsdag at USA ikke tar samtalene mellom Nord- og Sør-Korea alvorlige dersom missiltesten utføres.

TALTE: I den årlige talen til Kim Jong-un, understrekte den nordkoreanske lederen at trusselen mot USA er ekte. Video: CNN Vis mer

Ønsker Kim velkommen

En talsmann for den sørkoreanske regjeringen sier til nyhetsbyrået Yonhap at de ønsker Kim Jong-un velkommen.

- Vi gleder oss over at Kim uttrykte vilje til å sende en delegasjon, sier Cheong Wa Dae i en pressemelding og fortsatte:

- Den vellykkede lanseringen av OL vil bidra til stabilitet, ikke bare på den koreanske halvøy, men også i Øst-Asia og resten av verden.

Ikke bekymret

På tross av Nord-Koreas gjentatte missiltester det siste året er ikke dette første gangen Sør-Korea vært spesielt bekymret for at regimet skal finne på noe under vinterlekene.

- Snarere tvert imot, OL vil være en god mulighet for den nordkoreanske lederen til å sende en melding som sier at «vi vil ikke bare skape angst, vi vil også ha fred», sa Sør-Koreas statsminister Lee Nak-yon tidligere i år.

Det meste har så langt tydet på at Kim har planer om å ta Lee på ordet. Kim Hyun-wook, professor ved Koreas nasjonale diplomatiske akademi. sier Nord-Korea tilsynelatende ønsker å forbedre forholdet til nabolandet.

- Nord-Korea ser ut til å forsøke å bedre relasjonene med Sør, i håp om at det kan normalisere båndene med USA. USA kan ikke legge seg opp i interkoreanske samtaler over OL, sier den mindre kjente Kim til nyhetsbyrået Yonhap.

«HOTLINE»: Direktelinjen på telefon mellom nord og sør blei nedlagt i februar 2016. Nå skal det etter planen etableres direkte kommunikasjonslinje mellom Nord- og Sør-Korea. Video: CNN Vis mer

​Nord-Koreas leder benyttet imidlertid også deler av sin tale til å gjenta sine atomtrusler mot USA.

- Hele USA er innen rekkevidde for våre kjernefysiske våpen og knappen for å utløse dem er alltid på mitt skrivebord. Det er ingen trussel, sånn er virkeligheten, sa Kim i talen. Dermed kan USA aldri starte en krig mot Nord-Korea, sa lederen. ​

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!