Statsbudsjettet:

Kilder: Latterliggjør «budsjettseier»

Mens SV-ledelsen feirer gjennomslag i budsjettet, himler kilder tett på regjeringen og i fagbevegelsen med øynene. Påstander om at SV har fått en stor oljeseier møtes med latter.

VANT IKKE LIKEVEL? Ifølge kilder tett på regjeringen og fagbevegelsen er SVs klimaseier mye røyk og lite ild. Foto: Annika Byrde / NTB
VANT IKKE LIKEVEL? Ifølge kilder tett på regjeringen og fagbevegelsen er SVs klimaseier mye røyk og lite ild. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert

Dagbladet har snakket med en rekke kilder med innsikt i både sonderingene i Hurdal mellom Ap, Sp og SV, samt budsjettforhandlingene mellom de samme partiene.

I Hurdal trakk SV seg etter fem dager med sonderinger på grunn av manglende gjennomslag.

Blant annet trakk SV-leder Audun Lysbakken fram manglende gjennomslag i klima- og oljepolitikken.

Ikke tema i Hurdal

Etter det Dagbladet erfarer kom aldri sonderingene i Hurdal inn på detaljene i oljepolitikken. Avstanden var for stor mellom Ap og Sp på den ene siden og SV på den andre.

Hvilke oljeseire SV kunne fått ved å bli sittende ved forhandlingsbordet er altså uvisst for partiledelsen.

I budsjettforhandlingene fikk imidlertid SV tre seire i oljepolitikken:

  • Ingen konsesjonsrunde i 2022. Det er dermed usikkert om det blir en 26. konsesjonsrunde på norsk sokkel.
  • SVs forslag om en omstillingsavgift på olje og gass skal utredes.
  • I tillegg økes CO2-avgiften med 28 prosent.

- Udramatisk

SV-leder Audun Lysbakken slo på stortromma da budsjettenigheten var et faktum:

- De er veldig forpliktende for 2022, og det er jo 2022 dette budsjettet gjelder for. Så blir det opp til SV å sørge for at det forblir sånn, sa Lysbakken da budsjettenigheten ble presentert mandag.

Men kilder Dagbladet har snakket med i regjeringspartiene og LO trekker et lettelsens sukk etter budsjettenigheten.

En kilde beskriver SVs seire i oljepolitikken slik: «Hadde det vært dramatisk for oljenæringen, ville det aldri skjedd».

Ler av «SV-seier»

En annen sentral kilde i regjeringspartiene trekker på skuldrene og ler konfrontert med at SV har fått avlyst 26. konsesjonsrunde og at dette er en stor klimaseier for partiet.

Kilden trekker fram at det var laber interesse i næringen for områdene som kunne vært aktuelle og at aktiviteten uansett nå ligger i såkalte forhåndsdefinerte områder - modne felt som er rimeligere å utvikle.

- Det var uten tvil viktig å få stoppet 26. konsesjonsrunde. Det er en stor seier for SV, særlig når det ses sammen med andre gjennomslag på oljepolitikken, sier SVs Lars Haltbrekken til Dagbladet.

- Kunne dere ikke fått dette i Hurdal?

- Nei.

- Hvordan vet du det?

- Fordi dette er mer enn det vi fikk tilbud om der, svarer Haltbrekken.

«Oppspinn» ble virkelighet

Dagbladet skrev allerede før sommeren at kilder i Arbeiderpartiet skisserte en mulig SV-seier i oljepolitikken akkurat slik den nå har blitt: At man lar være å lyse ut helt nye områder, men at man beskytter aktiviteten i modne områder.

Da rykket begge Ap-nestlederne ut på Facebook og avviste ideen.

Reaksjonen kom fordi partiledelsen var «livredd» for å provosere fagbevegelsen kort tid før valget, forteller kilder til Dagbladet.

- Hele greia er oppspinn og uten rot i virkeligheten. Ingen i ledelsen kjenner til noen slik diskusjon, skrev Hadia Tajik på Facebook.

Den andre nestlederen, Bjørnar Skjæran, publiserte en identisk beskjed.

Klimaseieren som var «oppspinn» ifølge nestlederne ble faktum denne uka.

Venstre forventet mer

Daværende statsminister og Høyre-leder Erna Solberg åpnet i valgkampen for å gjøre samme grep som SV nå har kjempet gjennom overfor Ap og Sp. Hun sa at det var «temaer som sikkert kommer opp» til NTB.

Dagbladet er kjent med at det i Venstre var en klar forventning om å få mer enn utsettelse av neste konsesjonsrunde i eventuelle regjeringsforhandlinger i høst.

- Budsjettet Venstre la fram sammen med Erna Solberg var lagt fram uten Frp. Det hadde garantert blitt seende helt annerledes ut etter forhandlinger med Frp, kommenterer Haltbrekken i SV.

Advarer mot større seire seinere

Roy Steffensen (Frp) fra oljefylket Rogaland advarer likevel om at SV kan kreve større oljeseire ved neste korsvei. Dét bidrar til uro for næringen, hevder han.

- Har man gitt dem lillefingeren vil de ha hele hånda neste gang. Ap/Sp ga seg overraskende lett allerede på første forsøk, og har gitt SV masse påfyll av selvtillit. Kombiner den selvtilliten med høylytte krav fra miljøbevegelsen, Rødt, MDG og Venstre, så vil naturligvis ikke SV si seg fornøyd. Nå har de nok allerede festet blikket på TFO, altså leting i modne områder, og det vil være dramatisk for Norge. Statsministeren bør allerede nå tydelig si at dette er den eneste oljeseieren SV får i denne stortingsperioden, og ikke gi dem håp om noe mer i neste runde, sier Steffensen til Dagbladet i Vandrehallen på Stortinget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer