Kilder om E-tjenesten: - Bak denne døra har de skjult hemmelig arkiv med 400 samfunnstopper

Styrt fra kontorbygning i Oslo sentrum, ifølge kilder som forteller at de selv har sett etterretningstjenestens arkivering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Debatt klokka 10: Journalist Kjetil Stormark, advokat Jon Wessel-Aas og Dagbladet-redaktør John Arne Markussen diskuterer E-avsløringen i Valgboden

(Dagbladet): Kilder som NRK og Dagbladet har snakket med forteller at Etterretningstjenesten i et system kalt «Fagarkivet» har lagret store mengder personopplysninger om flere enn 400 nordmenn som E-tjenesten ønsker å rekruttere eller beholde som kilder.

Arkivet skal også inneholde sensitive opplysninger om de aktuelle personenes nærmeste familiemedlemmer.

Innførslene i arkivet, som har eksistert i en årrekke, framstår som psykologiske profiler over norske samfunnstopper som reiser mye i utlandet - blant andre forretningsfolk, byråkrater og forskere, ifølge kildene. 

- Holdt unna granskere Kildene som har kjennskap til mappene forteller at arkivet i årevis har blitt holdt unna Stortingets kontrollorgan for de hemmelige tjenesten, det såkalte EOS-utvalget. 

I sommer tok imidlertid, etter det NRK og Dagbladet erfarer, bekymrede personer i miljøet kontakt med EOS-utvalget med beskrivelser av «Fagarkivet». Nå bekrefter E-tjenesten at EOS-utvalget gjør undersøkelser rundt den aktuelle avdelingen, etter at utvalget tirsdag kveld aksjonerte mot lokalene i Havnelageret i Oslo.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer