Kilder om Rajas maktkamp: - Det er nok nå, Abid

Etter uker med presseoppslag og lederdiskusjon, er sentrale Venstre-folk lei Abid Rajas sololøp. - Av og til kan det bikke litt over, sier Unge Venstre-lederen. Raja forstår ikke kritikken.

LEDERKANDIDAT: Abid Raja er lansert som lederkandidat av Trine Skei Grande, men de to har et betent forhold. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
LEDERKANDIDAT: Abid Raja er lansert som lederkandidat av Trine Skei Grande, men de to har et betent forhold. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

HELL (Dagbladet): Abid Raja er den store snakkisen på Venstres landsmøte i Trøndelag.

Blant Venstre-delegatene er det mange som uttrykker stor frustrasjon over Raja. De mener han stadig skaper uro og bevisst uttaler seg tvetydig i media for å opprettholde presset på Trine Skei Grande.

- Jeg tror veldig mange tenker «det er nok nå, Abid». Han bedriver en dobbeltkommunikasjon som er i ferd med å ganske tydelig for mange, sier én sentral partikilde.

- Alle ser det

Fra talerstolen i går holdt Raja et flammende forsvar av Grandes rolle som partileder. «Hun er min partileder», sa Raja til applaus. Dagbladet er likevel kjent med at Raja ved andre anledninger oppfattes av deler av partiet som å være bevisst ute etter å rakke ned på Grande.

- Sånn har Abid alltid vært. Mange ser det, samtidig som han også er populær blant mange. Jeg opplever at han har svært liten støtte i partiet når det gjelder en eventuell lederkamp. Nesten null, sier en annen kilde.

- Synes det så ut som skuespill

Enkelte i Venstre reagerte spesielt på Rajas intervju med NRK torsdag kveld, hvor han ukarakteristisk famlende ikke ville svare på når han sist snakket med Grande.

- Jeg er ikke helt sikker, men jeg synes det så ut som skuespill fra hans side, sier en sentralt plassert kilde om den opptredenen.

Partileder Grande forstår på sin side ikke hvorfor spørsmål om når hun møter Raja skulle være så vanskelig å besvare.

- Abid og jeg har fire faste møtepunkter hver uke, sier hun til Dagbladet.

Se video-intervju med Grande nedenfor!

LANDSSTYREMØTE: Trine Skei Grande sier hun ikke har fått meg seg Raja-videoen «alle» snakker om, og at videoen ikke var grunnen til at Abid Raja ikke ble nevnt under landsmøtetalen. Reporter/video: Steinar Suvatne / Dagbladet Vis mer

- Null ledersjanser

Flere Dagbladet snakker med på Venstre-landsmøtet har ingen tro på at Raja kan bli partileder i Venstre.

- At han skal bli Venstre-leder etter Trine er det så godt som null sjanse for. Det jeg er redd for er at han skal ødelegge for partiet mens han forsøker, sier en Venstre-kilde.

Flere peker på Venstres liberale partikultur som årsak til Rajas høye profil. Partiet har ingen eklusjonsparagraf i vedtektene, og generelt en stor takhøyde for interne uenigheter og posisjonering.

Atter andre trekker på skuldrene over Raja.

- Det er slik Abid er. Og hva kan vi egentlig gjøre med det, sier to sentralt plasserte kilder uavhengig av hverandre.

Problemet for mange er at begeret nå er i ferd med å renne over. Venstre sliter tungt på meningsmålingene, og de fleste presseoppslagene fra landsmøtet har så langt dreid seg om Raja og hans forhold til Grande. Det betyr at partiet går glipp av en kjærkomne muligheter til å profilere egen politikk.

- Bikke litt over

Dagbladet er kjent med at sentrale hold i partiet mener partileder Grande bare taper på å ta et oppgjør med Raja, og at hun derfor «lar han holde på» og «håper det går over av seg selv».

- Det er en del av oss som er lei av at man snakker om personer, ikke politikk. Selv har jeg kanskje bidratt til det, sier Unge Venstre-leder Sondre Hansmark til Dagbladet.

- Hvem andre har bidratt?

- Både Abid og meg er frittalende politikere som av og til kan bikke litt over. Venstre trenger politikere som fronter primærpolitikk og som sier ifra når noe er galt, men av og til kan man komme med uheldige uttalelser.

Hansmark mener utydelige statsråder er en viktig forklaring på Venstres problemer. Unge Venstre har Sveinung Rotevatn som sin favoritt til å overta etter Grande - men lederen understreker at det ikke er et tema nå.

- Dere må spørre, Abid

Også Rajas intervju med TV 2 torsdag kveld vekker oppsikt på Venstres landsmøte. På spørsmål om han synes Grande var en god partileder, svarte Raja at hun var en god kulturminister.

- Jeg har ikke sett det intervjuet. Han har slått ring om Trine i talen sin og i landsstyremøtet. I alle interne møter jeg har vært på så har han slått ring om Trine som partileder.

- Er det en form for dobbeltkommunikasjon fra Raja, da?

- Det vet jeg ikke. Det må dere spørre han om, svarer Hansmark.

- Unge Venstre har ingen behov for å framskynde lederdebatten i Venstre. Snakk om lederposisjonen tar oppmerksomheten bort fra det som skjer inne i landsmøtesalen, legger han til.

Velgertekke

Andre i partiet trekker fram Rajas entusiasme, velgertekke og evne til å kommunisere med grasrota i partiet.

- Mitt inntrykk er at han er godt likt på grasrota. Og det til tross for at han jo er en jurist fra Oslo. Men han blir ikke oppfattet som noen bygutt av den grunn, men en politiker som engasjerer seg i stort og smått over hele landet. Han er en politiker partiet trenger, sier den profilerte Venstre-ordføreren Alfred Bjørlo.

KATASTROFETALL: Venstre har allerede vært nede å snust på en-tallet på målingene. Forklaringen kan finnes blant annet i personkonflikter, løftebrudd og en åker. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

- De sier jeg «må roe meg ned»

Abid Raja forstår ikke hvordan kritikerne mener han driver dobbeltkommunikasjon.

- Jeg har talt til hele landsmøtet åpent om hvor jeg står. Trine er min partileder, hun har min fulle tillit. Jeg håper hun fortsetter lenge som partileder. Det er mange anonyme kilder som forsøker å spre ulike rykter om meg. De går i gangene og sier jeg må «roe meg ned». Jeg oppfordrer kildene til å ta en åpen debatt, sier Raja.

- Du er aldri anonym kilde?

- Folk kaller meg jo «løs kanon på dekk» nettopp fordi jeg sier ting rett ut. Jeg tråkker kanskje i salaten av og til, men sånn er det, svarer Raja.

- Forstår du at enkelte intervju med deg framstår som om du sier to ting på én gang?

- Nei, egentlig ikke. Folk vet ikke hvordan de intervjuene ble gjort. I NRK-intervjuet ble jeg stilt ti spørsmål, og jeg husket ikke på stedet når jeg møtte henne sist. Det er klipping og liming sånn at jeg framstår på en viss måte.

- Svarte litt for kort

På direkte spørsmål fra TV 2 om Raja mener Grande gjør en god jobb som partileder, svarte Raja at Grande er en god kulturminister.

Til Dagbladet sier Raja at han bare var uheldig med formuleringene.

- Den dagen startet klokka seks på morgenen for meg. Jeg hadde vært på Værnes, Ørland og Melhus, mye fram og tilbake. Klokka ti på kvelden kommer en masse spørsmål fra TV 2, blant annet om Trines jobb som partileder, og jeg svarer litt for kort på det.

- Du uttalte deg bare uheldig?

- Trine er jo kulturminister også, hvor hun gjør en fantastisk jobb. Jeg synes hun gjør en fantastisk jobb både som kulturminister og som partileder, sier han.