Valget i Sverige:

Kilder: Ønsker å kopiere henne

KrF-krefter ønsker å kopiere de kristne svenskene, og frede abortloven en gang for alle. Det lager hodebry for Olaug Bollestad, som ikke besøker Sverige under helgens valg.

SUKSESS: Kristendemokraterna, med den norsk-svenske partilederen Ebba Busch i spissen, gjør det godt på meningsmålingene. Dagbladet er kjent med at sterke krefter i KrF ønsker å se til Busch for inspirasjon. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / NTB
SUKSESS: Kristendemokraterna, med den norsk-svenske partilederen Ebba Busch i spissen, gjør det godt på meningsmålingene. Dagbladet er kjent med at sterke krefter i KrF ønsker å se til Busch for inspirasjon. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Dagbladet kunne nylig fortelle at det brygger mot abortstrid i KrF. Ledet an av KrFU, vokser kristenkreftene som vil frede dagens abortlov.

En rekke personer Dagbladet snakker med peker til Sverige for inspirasjon.

I Sverige går KrFs søsterparti KD til valg på 18 ukers fri abort og en stram innvandringspolitikk.

- Til syvende og sist må det være kvinnen som avgjør om hun vil fullføre en graviditet eller ikke, sier partileder i Kristdemokraterna, Ebba Busch, til avisa Världen i dag.

Taus partiledelse

Partiledelsen i Norge er forsiktige med å knytte seg for tett opp til abortliberale Ebba Busch. Dagbladet har bedt KrF-leder Olaug Bollestad om en kommentar knyttet til abort- og innvandringsståstedet til sitt svenske søsterparti.

Dagbladet får beskjed om at Bollestad er opptatt på reise og at hun ikke har anledning til å besvare Dagbladets henvendelse om en kommentar knyttet til Ebba Busch' suksess i Sverige.

Også nestleder Dag Inge Ulstein (KrF) hopper bukk over Ebba Busch ståsted i sine kommentarer.

- KrF og KD deler tanken om at samfunnet bygges nedenfra og at familien må styrkes, ikke styres. Vi har et felles engasjement for de sårbare gruppene i samfunnet og vi ønsker KD lykke til med valget som kommer fordi det trengs sterke kristendemokratiske partier i Europa i ei tid med mye uro og usikkerhet, sier KrF-nestleder Dag Inge Ulstein til Dagbladet.

- Den politiske situasjonen i Sverige og Norge er svært ulik, derfor vil man også se store forskjeller på KD og KrF i praktisk politikk, legger han til.

- INTERESSANT: Nestleder Dag Inge Ulstein sier til Dagbladet at KDs vekst i Sverige er interessant. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
- INTERESSANT: Nestleder Dag Inge Ulstein sier til Dagbladet at KDs vekst i Sverige er interessant. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Til høyre

I løpet av sine sju år som partileder har Ebba Busch plassert KD et stykke til høyre sammenliknet med norske KrF, og Busch går for å være både friskere og skarpere i utspillene enn sin norske motpart.

Mens KrF aldri direkte har garantert for 12 ukers fri abort i Norge, men tvert imot sett på kampen for det ufødte liv som en berettigelse for KrFs eksistens, er KD langt mer liberale i spørsmålet.

Å skulle åpne for 18 ukers fri abort i Norge, omtales som «en alvorlig svekkelse av samfunnets vern av det ufødte barnet» i KrF's partiprogram.

Men med landsmøtet neste år kan partiet altså snu og med det frede dagens norske abortlov, noe som er en hjertesak for mange KrF-velgere.

Innvandring

Svenske KD er samtidig betydelig mer skeptisk til innvandring enn sitt norske søsterparti, og har i sitt partiprogram at de ønsker en stram migrasjonspolitikk. De åpnet også tidlig opp for å snakke med de kontroversielle Sverigedemokraterna.

I 2019 vakte Busch selv oppsikt da hun skrev en artikkel i Aftonbladet om at unge kvinner i hennes egen hjemby, Uppsala, ikke lenger kan bevege seg fritt.

At kvinner var redde, skyldes i stor grad trakassering fra «ulike grupper med unge menn som beveger seg utendørs - ofte nyankomne fra deler av verden der det ikke forventes at kvinner kan bevege seg fritt», skrev partilederen.

Det møtte hun krass kritikk for.

Besøk til helga

KrF og KD har besøkt hverandre i forbindelse med organisatorisk arbeid og Busch har tidligere besøkt KrFs landskonferanse.

Under søndagens valg vil det også være ansatte i KrF som besøker KDs valgvake, på samme måte som KD besøkte KrFs valgvake under fjorårets stortingsvalg, opplyser KrF til Dagbladet.

På tross av konservative holdninger i verdispørsmål, har Busch blitt sett på som en fornyer av det kristendemokratiske partiet som har økt sin oppslutning under hennes ledelse.

Svensk blåkopi ønskes

Dagbladet er kjent med at Busch er en ledestjerne for mange av de yngre i KrF.

Mange sentrale i KrFU som Dagbladet snakker med, ønsker seg en blåkopi av Ebba Busch sin suksessoppskrift på et moderne kristenparti. Veien dit, inkluderer ikke nødvendigvis navn som Olaug Bollestad og Dag Inge Ulstein.

Under valget i Sverige i 2014 fikk KD 4,6 prosentpoeng. Ved valget tre år etter at Busch ble leder, hadde partiet økt til 6,3 prosentpoeng. På et gjennomsnitt av de siste dagers målinger, ligger partiet omtrent på det samme mindre enn ei uke før valget.

KrF fikk på sin side 3,8 prosent i Dagbladets augustmåling. Det samme fikk de i stortingsvalget. Partiet ligger også på 3-tallet, godt under sperregrensen, på et gjennomsnitt av målingene i hele år.

- Det er interessant å se hvordan et kristendemokratisk parti i vårt naboland har vokst fra under sperregrensa til å bli et av de største partiene i sentrum av svensk politikk de siste åra, sier Dag Inge Ulstein til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer