Lærerstreiken

Kilder: Rettslig forberedt streikestopp

Lærerstreiken trappes ytterligere opp. Ifølge Dagbladets opplysninger har regjeringen nå gjort de rettslige vurderingene for å kunne avbryte streiken og kreve tvungen lønnsnemd.

KLAR FOR Å GRIPE INN: Regjeringen har gjort de rettslige vurderingene for å kunne gripe inn i den betente lærerstreiken. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
KLAR FOR Å GRIPE INN: Regjeringen har gjort de rettslige vurderingene for å kunne gripe inn i den betente lærerstreiken. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert

Onsdag denne uka blir lærerstreiken trappet opp. Utdanningsforbundet tar ut ytterligere drøyt 100 nye medlemmer i streik.

Med det er 8600 lærere i Utdanningsforbundet tatt ut i en streik som har vært fastlåst fra dag én.

Rettslig grunnlag klart

Men streiken kan bli kortvarig for de hittil siste streikende.

Dagbladet er kjent med at regjeringen har brukt de siste dagene på å vurdere det rettslige grunnlaget for å gripe inn. Dermed er regjeringen i ferd med å være juridisk forberedt på å kreve tvungen lønnsnemd.

Det er arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap) og kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) som er mest aktive i den betente striden. Det er Mjøs Persen som eventuelt må ta beslutningen om å avbryte streiken.

Tvungen lønnsnemnd kan finne sted dersom det er fare for liv og helse som følge av streiken. Det betyr at regjeringen i så fall griper inn og stopper lærerenes streik.

- Det er fortsatt partenes ansvar å finne en løsning, sa Persen til Dagbladet fredag.

Regjeringen forbereder seg nå altså rettslig på å kunne gripe inn, men ifølge Dagbladets kilder er denne beslutningen ikke tatt.

Støre-innblanding

Tonje Brenna sa til pressen i helga at hun håpte på en snarlig løsning på konflikten.

Tvungen lønnsnemnd er når lovgiver nedlegger forbud mot arbeidskamp og samtidig henviser tvisten til avgjørelse i Rikslønnsnemnda.

NRK skriver mandag ettermiddag at det var statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) selv som ønsket at lærerorganisasjonene og KS skulle gå nye meklingsrunder i helga. Initiativet førte ikke fram og streiken fortsetter.

Ifølge NRKs kilder ble Støres initiativ oppfattet som utilbørlig innblanding av flere involverte.

Oppgjøret i kommunesektoren, som ble akseptert av alle andre grupper som var omfattet, har en ramme på 3,84 prosent.

Kronekamp

Det vil gi alle ansatte et sentralt tillegg på mellom 12 000 og 16 800 kroner, avhengig av utdanningsnivå og ansiennitet, ifølge NTB.

Lærerne framholder at de nok en gang har fått en mindre del av denne kaka. Utdanningsforbundets leder, Steffen Handal, sier lærerne vil bli lønnstapere i flere år dersom årets streik ikke gir resultater.

Utdanningsforbundet, som representerer 190 000 lærere, ønsker også å prioritere de lærerne som har lengst utdanning og ansiennitet, og høyest lønn.

Lærerstreiken har vart siden 8. juni.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer