Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kilder: Slo alarm om Trump

For omkring én måned siden skal en etterretningsoffiser ha varslet om et løfte president Donald Trump skal ha gitt i en samtale med lederen av et annet land. Trump omtaler det som «trakassering».

MYSTISK VARSLERSAK: En etteretningsoffiser skal ha varslet om innholdet i en samtale mellom president Trump og en leder av et annet land. Foto: NTB Scanpix
MYSTISK VARSLERSAK: En etteretningsoffiser skal ha varslet om innholdet i en samtale mellom president Trump og en leder av et annet land. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Amerikanske medier har den siste tida brukt stor plass på å dekke en mystisk varslersak, som har sendt etterretningsmiljøet og Kongressen i USA ut i en offentlig og høyst forvirrende krangel.

Det eneste som har vært kjent om saken fram til i dag, er at en etterretningsoffiser har varslet om forhold i form av informasjon som har blitt vurdert som «presserende» og «troverdig».

Fram til i dag har det vært en godt bevart hemmelighet hvem varselet gjelder.

Nå skriver Washington Post, som siterer to myndighetskilder som ikke navngis, at den mystiske varslersaken gjelder president Donald Trump. NBC News og CNN melder begge at de har fått bekreftet de samme opplysningene fra egne kilder.

GLIPP: I et øyeblikk virket det som president Donald Trump glemmer at han har en sønn med førstedamen. Video: CNN. Reporter: Kristoffer Løkås Vis mer

Snakket med statsledere

Ifølge Washington Post gjelder varselet Donald Trumps kommunikasjon med lederen av et annet land. Ifølge avisas kilder skal Trump ha kommet med et løfte til statslederen, som ble sett på som så urovekkende at etterretningsoffiseren sendte et formelt varsel til generalinspektøren for etterretning, Michael Atkinson.

Det er foreløpig uklart hvilken statsleder Trump snakket med, eller hva han har lovet å gi, men det er første gang presidentens direkte involvering i den gryende skandalen blir kjent.

I ukene før varselet ble sendt den 12. august i år, hadde Trump snakket eller kommunisert med minst fem andre statsledere:

  • Russlands president Vladimir Putin
  • Nord-Koreas leder Kim Jong-un
  • Pakistans statsminister
  • Nederlands statsminister
  • Emiren av Qatar

Det er imidlertid ikke bekreftet at den aktuelle samtalen var med en av de fem statslederne.

«Trakassering»

President Trump bestrider anklagene på det sterkeste. På Twitter skriver han at han er oppmerksom på at alle hans samtaler med ledere fra andre land kan være gjenstand for avlytting. Både av amerikansk etterretning og utenlandsk etterretning.

«Null problem!» skriver han og følger opp:

«Når dere vet alt dette, er noen dumme nok til å tro at jeg vil si noe upassende i en samtale med en leder av et annet land, i en så 'tungt befolket' samtale. Jeg vil bare gjøre det rette uansett, og bare gjøre det som gagner USA!»

«Trakassering av presidenten», tordner han.

HUDFARGE: Under en tale i Baltimore natt til fredag kritiserte president Donald Trump strømsparende lyspærer. Vis mer

Konflikt

Varslingssaken har vært gjenstand for en juridisk og politisk konflikt. Til tross for at generalinspektør Atkinson har vært krystallklar på alvorlighetsgraden av denne saken, virker den å ha blitt lagt lokk på.

Fungerende leder av nasjonal etterretning, Joseph Maguire, har nektet å gi innsyn i varselet, noe som har ført til anklager om at Maguire beskytter presidenten. Maguire mener at en slik beslutning ligger utenfor hans mandat.

Verken Maguires rådgivere eller advokaten som representerer varsleren har ønsket å kommentere saken.

Torsdag vil leder av etterretningskomiteen i Representantenes hus, demokraten Adam Schiff, gjøre et forsøk på å presse fram informasjon. Det er nemlig blitt kalt inn til en lukket høring, i et forsøk på å få bevilget innsyn i varselet i sin helhet.

Generalinspektør Atkinson vil vitne torsdag, samt at etterretningsleder Maguire har sagt seg villig til å vitne neste uke, uttaler Schiff.

TÅRN-SØM: Selv om mange satte pris på presidentens markering på sosiale medier, begynte enkelte å bemerke seg én ting spesielt. Video: CNN. Reporter: Kristoffer Løkås Vis mer

Topphemmelig informasjon

President Trumps håndtering av topphemmelig informasjon har vært gjenstand for kritikk tidligere.

Få måneder etter innsettelsen, avslørte Trump hemmeligstemplet informasjon i et møte med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og Russlands ambassadør Sergej Kisljak i Det hvite hus.

Selv mente presidenten at han hadde all rett til å dele fakta med Russland.

- Som president ville jeg dele med Russland (på et planlagt og offentlig kjent møte i Det hvite hus), noe jeg har en absolutt rett til å gjøre, fakta vedrørende terrorisme og luftfartssikkerhet, skrev han på Twitter.

SELVSKRYT: Trump jobber nå for at han og den berømte sveisen skal få fortsatte i presidentstolen også etter 2020. Video: Ap Vis mer

Forrige måned

Seinest i forrige måned delte Trump et bilde av et iransk romsenter, som eksperter antar at er tatt av en amerikansk spionsatellitt. Som følge av dette ble Trump kritisert for å angivelig ha delt gradert informasjon.

Trump selv avfeide all kritikk.

- Vi hadde et bilde, og jeg delte det, som jeg har rett til å gjøre, sa Trump, ifølge The Guardian.

Det er nemlig presidentens privilegium å dele gradert informasjon av denne typen, ifølge New York Times.

I tillegg til Trump har også John F. Kennedy og George W. Bush gjort det samme i henholdsvis 1962 og 2003.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling