Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kilder til CNN: Angrepet var planlagt før protestene

Militssoldatene skal ha brukt folkemengden som avledning.

 SINNE:  Et angrep mot USAs konsulat i Benghazi førte blant annet til at amerikanernes ambassadør til Libya og to andre personer mistet livet. Foto: AFP PHOTO
SINNE: Et angrep mot USAs konsulat i Benghazi førte blant annet til at amerikanernes ambassadør til Libya og to andre personer mistet livet. Foto: AFP PHOTO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst fire ansatte ble drept da militssoldater stormet det amerikanske konsulatet i Benghazi i Libya tisdag kveld. Blant de drepte er USAs ambassadør til Libya, Christopher Stevens.

Fra flere hold har det vært hevdet at angrepet hadde direkte sammenheng med protestene mot en islamkritisk film produsert av forretningsmannen Sam Bacile.

I filmen blir islam omtalt som en kreftsvulst og profeten Muhammed blir framstilt som en flørter og en svindler.

- Var planlagt Nå hevder imidlertid amerikanske myndighetskilder overfor CNN at angrepet var planlagt på forhånd. Angriperne skal ha brukt filmprotestene som en avledning for angrepene mot konsulatet. Også avisa New York Times har fått denne forklaringen.

 OMKALFATRET:  Konsulatet dagen etter angrepet. Foto: AP
OMKALFATRET: Konsulatet dagen etter angrepet. Foto: AP Vis mer

CNN skriver videre at det er uklart om militsen selv tok initiativ til protestene, eller om de bare ble utnyttet.

Myndighetskilder forteller videre at konsulatet ble angrepet med granater som satte fyr på bygningen. Ute ventet angriperne. Ambassadør Stevens skal ha kommet bort fra sine kolleger i kaoset og forsøkte å rømme til taket på bygningen. Han døde av røykforgiftning, hevder kilden.

Angrepet fordømmes av USA og president Barack Obama. I ettermiddag, norsk tid, hadde han en kort redegjørelse ved Det hvite hus sammen med utenriksminister Hillary Clinton.

 SØRGER:  Flagget på toppen av Det hvite hus ble firt på halv stang i dag. Foto: REUTERS
SØRGER: Flagget på toppen av Det hvite hus ble firt på halv stang i dag. Foto: REUTERS Vis mer

- Vi kommer til å samarbeide med Libyske myndigheter for å jakte ned drapsmennene og holde dem ansvarlig, sa Obama.

Tidligere i dag ble det klart at en gruppe amerikanske soldater fra marineinfanteriet er på vei til Libya for å styrke sikkerheten til amerikanske diplomater.

Frykter voldelige protester Presidenten har i tillegg bedt om at det flagges på halv stang etter tapet av amerikanerne.

Samtidig har Washington valgt å sette minst syv ambassader i Midtøsten, Afrika og Kaukasus i beredskap etter at den omstridte filmen har spredt seg raskt på nettet, melder nyhetsbyrået AP.

Frykten er at voldelige anti-amerikanske protestaksjoner skal bre om seg. Ambassadene som det nå har gått ut advarsel for er: Armenia, Burundi, Kuwait, Sudan, Tunisia, Zambia og Egypt.

I ettermiddag kom også meldinga om at Afghanistans president hasteutsetter sitt norgesbesøk. Etter planen skulle han ankommet Norge på fredag. «Utsettelsen er begrunnet med at presidenten i lys av de alvorlige hendelsene i enkelte arabiske land det siste døgnet», skriver Utenriksdepartementet i en pressemelding.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media