HENTET UT BEVISER: Her ransaker politiet boligen til den 36 år gamle mannen fra Lyngdal som ifølge VGs opplysninger skal ha hatt en sentral rolle i drapet på Tina Jørgensen i 2000. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
HENTET UT BEVISER: Her ransaker politiet boligen til den 36 år gamle mannen fra Lyngdal som ifølge VGs opplysninger skal ha hatt en sentral rolle i drapet på Tina Jørgensen i 2000. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Kilder til Dagbladet: - Politiet trappet opp etterforskningen av Tina-drapet i sommer etter nye tips

Hvordan politiet pågrep de som nå er siktet for drapet, var svært nøye planlagt får Dagbladet opplyst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Ifølge opplysninger Dagbladet får fra en kilde tett opp til etterforskningen for drapet på Tina Jørgensen i Stavanger, skal politiet ha startet opp etterforskningen i sommer etter at det kom inn tips som utløste en ny mistanke.

De fire mennene fra Lyngdal som ble pågrepet onsdag og torsdag i forrige uke for drapet på Tina Jørgensen, er alle varetektsfenglset. Ifølge Dagbladets opplysninger skal alle ha tilhørt samme vennegjeng i ungdomstida og de skal videre ofte ha dratt til Stavanger for å feste.

Ifølge Dagbladets opplysninger skal to av mennene ha vært tilstede da Tina ble drept. De to andre som er siktet for drap eller medvirkning til drap på Tina Jørgensen i år 2000, skal etter drapet angivelig ha hjulpet til med å dumpe liket.

Overfor Dagbladet blir det bekreftet at 36-åringen som først ble arrestert skal ha forklart hvem av de to andre som var til stede da Tina ble drept. 

Planlagt nøye Ifølge VGs opplysninger skal den tredje mannen som ble pågrepet og senere siktet for drap, vært målet for en topphemmelig undercover-aksjon. 36-åringen skal ha en sentral rolle i drapet på Tina Jørgensen.

Ifølge avisa skal Rogaland politidistrikt ha bedt om hjelp fra Seksjonen for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt for å gjennomføre operasjonen. Men på et tidspunkt ble Oslo-politiet holdt tilbake.

Mannens forsvarer, Arild Holden, besøkte sin klient på glattcella i Stavanger da han var blitt pågrepet og kjørt til Stavanger fra Lyngdal.

- Det var ikke noe hyggelig syn. Han er veldig syk. Jeg har sagt til domstolen at det er farlig å holde ham isolert. Han er ikke i stand til det, sa advokaten til Dagbladet i forrige uke. Han fortalte at hans klient er uskyldig, og at han vil gjøre alt for å bevise sin uskyld.

KUNNE BLITT GJORT MER: Ordfører i Lyngdal, Jan Kristensen, mener det kunne blitt gjort mer etterforskning i Lyngdal på tidspunktet da drapet skjedde. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
KUNNE BLITT GJORT MER: Ordfører i Lyngdal, Jan Kristensen, mener det kunne blitt gjort mer etterforskning i Lyngdal på tidspunktet da drapet skjedde. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Jeg registrerer hva som står i media om dette, men jeg ønsker ikke å gå nærmere inn på de temaene. Jeg har ikke selv noen kommentar utover det, sier Thomas Randby, som nå forsvarer 36-åringen som var tredjemann til å bli pågrepet.

Pågripelsesteknikk Dagbladet fotograferte da politiet gikk til ransakelse mot huset til mannen klokka 17.55 torsdag i forrige uke og bar ut plastposer med bevismateriale.

I følge Dagbladets kilde har politiet i denne saken vært svært taktiske og planlagt hvordan de skulle pågripe de enkelte medlemmene en lengre stund før de aksjonerte.

Dette får å se hvordan den enkelte av personene ville reagere på en framgangsmåte hvor de en etter en ble pågrepet i løpet av onsdag og torsdag i forrige uke. Videre vil de bruke den informasjonen og reaksjonene de fikk fra de enkelte i videre etterforskning.

Nye tips Ordføreren i Lyngdal visste også at politiets etterforskning startet opp i sommer.

- Det er klart at 15 å er lang tid, og hvis det er kommet inn tips i denne saken, er det kanskje merkelig at den ikke har vært prioritert høyere, sier ordfører i Lyngdal, Jan Kristensen til Dagbladet.

- Saken ble tatt opp igjen i 2013 etter tips, og de nyeste tipsene som kom inn i sommer har vel kanskje løst det meste. Det vil være et stort steg i riktig retning hvis denne saken kunne blitt løst, sier han.

Med tanke på den tilknytninger Tina hadde til Lyngdal og campingplassen på Rosfjord, synes ordføreren det er merkelig at politiet ikke avhørte de fire som nå er pågrepet for mange år siden.

- Kanskje mer arbeid kunne vært gjort rett etter det skjedde, sier ordføreren.

- Folk vil reagere forskjellige - For noen kan det gå helt fint å holde på en slik drapshemmelighet i så mange år, sier rettspsykolog Pål Grøndahl til Dagbladet.

BLE DREPT: Tina Jørgensen ble drept 24. september i 2000. Etter 15 år er fire personer fra Lyngdal, hvor Tina ferierte helle oppveksten, pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap. Foto: Privat / NTB Scanpix / Øistein Norum Monsen / Dagbladet
BLE DREPT: Tina Jørgensen ble drept 24. september i 2000. Etter 15 år er fire personer fra Lyngdal, hvor Tina ferierte helle oppveksten, pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap. Foto: Privat / NTB Scanpix / Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Grøndahl kommenterer saken på generelt grunnlag, og viser til at ingen av de fire hverken er tiltalt eller dømt i saken. Politiet har selv sagt at de står foran en stor oppgave der mye etterforskning gjenstår.

Videre er det en stor påkjenning å bære på en slik hemmelighet.

- Folk vil reagere helt forskjellig på å være innblandet i en slik sak, sier han.

- For noen er det en hendelse man legger bak seg. De går videre. For andre er dét den ene hendelsen man tenker på hele livet, og som gjør at man har det veldig vanskelig, sier Grøndahl.

BEVISER: Her bærer politiet ut bevismateriale fra huset hvor den 36 år gamle personen som er siktet for drapet på Tina Jørgensen ble pågrepet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
BEVISER: Her bærer politiet ut bevismateriale fra huset hvor den 36 år gamle personen som er siktet for drapet på Tina Jørgensen ble pågrepet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer