Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kilder til Dagbladet: Giske trakk seg frivillig i kveld - risikerte å bli avsatt av Støre i morgen

Trond Giske avviser selv at partilederen har bedt ham om å trekke seg.

- KUNNE BLITT AVSATT: Dagbladet får opplyst at Jonas Gahr Støre hadde bestemt seg for å gi sentralstyret beskjed i morgen, mandag, om at Giske var ferdig som nestleder. Ved å frivillig trekke seg i dag, unngår Giske å bli avsatt av partilederen. Giske nekter for at han har blitt bedt om å trekke seg. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
- KUNNE BLITT AVSATT: Dagbladet får opplyst at Jonas Gahr Støre hadde bestemt seg for å gi sentralstyret beskjed i morgen, mandag, om at Giske var ferdig som nestleder. Ved å frivillig trekke seg i dag, unngår Giske å bli avsatt av partilederen. Giske nekter for at han har blitt bedt om å trekke seg. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Trond Giske annonserte seint søndag kveld at han går av som nestleder i Arbeiderpartiet. Han opplyste samtidig at han stiller sin plass som leder av Arbeiderpartiets finansfraksjon til disposisjon.

Det skjer etter uker med voldsom oppmerksomhet rundt de mange varslene som har kommet inn til partiledelsen om upassende oppførsel fra Giske.

- Jeg har i kveld blitt orientert av Trond Giske om at han trekker seg som nestleder i Arbeiderpartiet. Jeg har selv rådet Giske til å trekke seg og støtter derfor beslutningen han har tatt og har respekt for avgjørelsen, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre i en pressemelding søndag kveld.

Risikerte å bli avsatt

Dagbladet vet at partileder Jonas Gahr Støre ga Trond Giske rådet om å trekke seg for flere dager siden.

Dagbladet kjenner til at Jonas Gahr Støre allerede i de interne diskusjonene 1.januar, ga Trond Giske råd om å trekke seg helt ut som nestleder. Det ville ikke Trond Giske. Han ble da midlertidig fritatt fra vervet. Dette forteller sentrale kilder til Dagbladet.

Dagbladet får også opplyst at Støre hadde bestemt seg for å gi sentralstyret beskjed i morgen, mandag, om at Giske var ferdig som nestleder. Ved å frivillig trekke seg i dag, unngår Giske å bli avsatt av partilederen.

Giske nekter for at Ap-leder Jonas Gahr Støre eller andre i partiledelsen har bedt ham om å gå av.

- Jeg har ikke diskutert dette med Jonas siden 1. nyttårsdag, da vi ble enige om min midlertidige fratredelse, sier Giske til NTB.

- Vil konkludere i morgen

Det skal ikke ha vært kontakt mellom de to nå i helgen.

Partikontoret er fortsatt ikke helt ferdig med å behandle alle varslene mot Trond Giske. Håpet er, etter det Dagbladet forstå, å kunne konkludere i morgen. Det handler om at Giske må gi sitt svar til varslene.

Støre varslet i kveld at han mandag vil redegjøre for sentralstyret i Arbeiderpartiet hvorfor han mener dette var en riktig beslutning. Det vil skje under et sentralstyremøte klokka 13.00 i morgen.

- Jeg håper det vil skape ro rundt prosessen videre, sier partilederen.

Enig med familien

Giske skrev følgende på sin egen Facebook-side søndag kveld:

«Første nyttårsdag meddelte jeg at jeg på ubestemt tid ikke kunne fylle oppgavene mine som nestleder i Arbeiderpartiet. Slik situasjonen er blitt, er jeg sammen med min nærmeste familie kommet til at dette må gjelde på varig basis. Jeg stiller også min plass som leder av Arbeiderpartiets finansfraksjon til disposisjon, dersom det er stortingsgruppas ønske. Jeg har orientert partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng om min beslutning».

Arbeiderpartiet ettergår for tiden flere varsler som har kommet mot Ap-nestlederen.

Giske har tidligere beklaget at han «har opptrådt på en måte som enkeltpersoner har opplevd som upassende eller ubehagelig», men kom 1. januar med beskyldninger om falske varsler.

Det ble møtt med sterk kritikk fra flere parter, og partileder Jonas Gahr Støre sa på en pressekonferanse forrige uke at han tar avstand fra Giskes ordbruk.

Giske har erkjent og beklaget upassende oppførsel, men mener selv at han ikke har gjort seg skyldig i seksuell trakassering. Jonas Gahr Støre har sagt at varslene gjelder omgang av seksuell karakter.

Partilederen ga i kveld ingen flere grunner til hvorfor han rådet Giske til å trekke seg.

- Umulig press

Han skriver videre i Facebook-meldingen:

«Hovedgrunnen til at jeg gjør dette, er at det er umulig for meg og familien å fortsette å stå i det presset vi har vært under de siste ukene. Belastningen er blitt for stor, og det rammer aller mest de jeg er mest glad i, og som ikke selv har valgt et liv i politikken. Det er svært tungt for dem å oppleve det bildet som tegnes av meg, dag ut og dag inn.

Den andre grunnen er hensynet til Arbeiderpartiet og det viktige arbeidet vi har foran oss. Jeg er rørt og takknemlig for støtte, omsorg og varme fra enormt mange kjente og ukjente i partiet og fagbevegelsen over hele landet. Samtidig vet jeg hvor fortvilt mange er over at arbeidet vårt er lammet og at man ikke får jobbet med politikk. Jeg håper min beslutning gjør at medlemmer og tillitsvalgte igjen kan bruke kreftene på å skape det samfunnet vi brenner for.

Jeg håper også at min beslutning gir trygghet for en god behandling av varslene som skal behandles i partiet. Jeg ser frem til å gi min versjon av sakene. Min situasjon som sykmeldt har så langt gjort det umulig å bidra til dette. Jeg vil svare på spørsmål som er stilt og imøtegå det jeg mener er uriktig. Jeg ber samtidig igjen om unnskyldning for ting jeg har gjort som har medført ubehag for andre. Jeg har ikke alltid vært bevisst nok på egen rolle i alle situasjoner, særlig uformelle og private. Det er jeg lei meg for.

Det er 35 år siden jeg meldte meg inn i AUF og Arbeiderpartiet. Innsatsen for de sosialdemokratiske verdiene har fylt mitt liv siden den gangen. Mitt dype samfunnsengasjement gjorde at jeg valgte et liv for å slåss mot urettferdighet, for rettferdig fordeling og like muligheter for alle. Det vil jeg fortsette med. Jeg håper at min beslutning vil skape ro rundt det partiet jeg er glad i, og ser frem til at jeg etter endt sykmelding skal fortsette innsatsen for velgerne mine i Trøndelag og for Arbeiderpartiets politikk i årene som kommer.»

Giske-saken har rast i norsk presse siden Dagens Næringsliv i desember publiserte den første artikkelen om at flere medlemmer av Ap hadde varslet partiledelsen om det som skulle være upassende oppførsel fra Giske. Siden har det kommet flere varsler, og flere av episodene skal ha funnet sted i hans tid som statsråd.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!