BEREDSKAPSANSVARLIG: Statssekretær Laila Bokhari fikk ansvaret for det nye beredskapselementet ved Statsministerens kontor, men dialogen med Justisdepartementet skal ikke ha fungert som forventet. Foto: NTB Scanpix
BEREDSKAPSANSVARLIG: Statssekretær Laila Bokhari fikk ansvaret for det nye beredskapselementet ved Statsministerens kontor, men dialogen med Justisdepartementet skal ikke ha fungert som forventet. Foto: NTB ScanpixVis mer

Kilder til Dagbladet om beredskapen: - Kommunikasjonen mellom statssekretærene sviktet

Erna Solberg ville bedre beredskapen. Men den interne kommunikasjonen i regjeringen fungerte ikke slik statsministeren hadde forventet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Erna Solberg slipper å møte selv når kontrollkomiteen holder høring om Riksrevisjonens totalslakt av beredskapsarbeidet etter 22. juli 2011 på lørdag. Hun må imidlertid svare på åtte skriftlige spørsmål om det såkalte beredskaps- og sikkerhetselementet ved Statsministerens kontor (SMK) i forkant av høringen.

Her har ikke alt fungert som det skulle, får Dagbladet opplyst.

- Dårlig kommunikasjon Flere kilder i embetsverket bekrefter overfor Dagbladet at de har undret seg over kommunikasjonen mellom statssekretær i Hans J. Røsjorde (Frp) i Justis- og beredskapsdepartementet og statssekretær Laila Bokhari (H) ved Statsministerens kontor. Kommunikasjonen skal ikke ha vært tilfredsstillende.

Da regjeringen tiltrådte, meldte Laila Bokhari seg ut av Arbeiderpartiet, og kort tid etter var hun ansatt i en nyopprettet stilling med ansvar for et eget sikkerhets- og beredskapselement ved SMK.  Den nye regjeringen ville sikre seg, slik at statsministeren til enhver tid var oppdatert på sikkerhets- og beredskapsspørsmål.

- DÅRLIG DIALOG: Det var statssekretær i justisdepartementet Hans J. Røsjorde som skulle holde dialogen med statssekretær Laila Bokhari ved SMK.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
- DÅRLIG DIALOG: Det var statssekretær i justisdepartementet Hans J. Røsjorde som skulle holde dialogen med statssekretær Laila Bokhari ved SMK. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Justisminister Anders Anundsens nærmeste og betrodde medarbeider, Hans J. Røsjorde, skulle holde Bokhari løpende orientert om sikkerhetssituasjonen, slik at statsminister Erna Solberg hele tida var oppdatert.

Men kort tid etter at regjeringen tiltrådte, skal det fra Justisdepartementet blitt gitt beskjed om at den påtenkte dialogen mellom Bokhari og Røsjorde ikke fungerte slik det var ønsket, får Dagbladet bekreftet.

Det skal ha blitt sagt rett ut at løsningen med et beredskapselement ved SMK ikke virket etter hensikten.

- Ingen kommentar Røsjorde er rangert som nummer to i Justisdepartementet. Verken han eller justisminister Anders Anundsen ønsker å kommentere Dagbladets opplysninger.

NY HØRING: Justisminister Anders Anundsen må lørdag møte i ny kontrollhøring, denne gang om Riksrevisjonens slakt av beredskapsarbeidet siden 2011. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
NY HØRING: Justisminister Anders Anundsen må lørdag møte i ny kontrollhøring, denne gang om Riksrevisjonens slakt av beredskapsarbeidet siden 2011. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Dette ønsker jeg ikke å kommentere. Det skal være en høring i Stortinget. Jeg kan ikke si noe, er det eneste Røsjorde vil si til Dagbladet.

Statssekretær Laila Bokhari vil ikke svare på spørsmål, og henviser til kommunikasjonsenheten ved SMK. Hennes sjef, Erna Solberg, sier i en uttalelse til Dagbladet at Bokhari «er en av dem som gjør en utrolig viktig jobb på beredskap og særlig med arbeidet mot radikalisering».

- God dialog - Det er en tett og god dialog mellom politisk ledelse på SMK og i Justisdepartementet, sier statsministeren.

Hun påpeker at den sikkerhetspolitiske situasjonen har endret seg betydelig siden regjeringsskiftet, med Russlands annektering av Krim, økt radikalisering og situasjonen med fremmedkrigere.

ANSATT I FJOR: Marit Berger Røsland ble i fjor høst utnevnt til statssekretær ved SMK med ansvar for spørsmål knyttet til forsvar og justis. 
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
ANSATT I FJOR: Marit Berger Røsland ble i fjor høst utnevnt til statssekretær ved SMK med ansvar for spørsmål knyttet til forsvar og justis. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

- Derfor har vi styrket den politiske ledelsen på SMK både knyttet til det langsiktige og det mer løpende arbeidet på sikkerhet og beredskap.

- Fratatt ansvar Ett år etter de første henvendelsene fra Justisdepartementet, gjorde regjeringen omrokkeringer i sikkerhetsstaben ved SMK.

Marit Berger Røsland (H) ble utnevnt til statssekretær ved SMK med ansvar for spørsmål knyttet til forsvar og justis. Hun er gift med Oslos byrådsleder, Stian Berger Røsland (H). Dette satte ingen stopper for utnevnelsen som statssekretær, selv om Oslo-ordfører Fabian Stangs kone sluttet som rådgiver for kulturminister Thorhild Widvey blant annet på grunn av habilitetsproblemer, fordi hun er gift med ordføreren.

I tillegg ble Kim Tråvik hentet inn til SMK som spesialrådgiver, mens Bokhari angivelig skulle vie mer tid på å bekjempe radikalisering og ekstremisme.

ØNSKET BEDRE BEREDSKAP: Da Erna Solbergs regjering tiltrådte i 2013, ble det opprettet et eget beredskapselement ved Statsministerens kontor. Dette har ikke fungert som forventet, ifølge Dagbladets kilder. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
ØNSKET BEDRE BEREDSKAP: Da Erna Solbergs regjering tiltrådte i 2013, ble det opprettet et eget beredskapselement ved Statsministerens kontor. Dette har ikke fungert som forventet, ifølge Dagbladets kilder. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

I praksis ble hun vingeklippet, og Berger Røsland overtok ansvaret, ifølge Dagbladets kilder. Røsland skal ha fått orden på kommunikasjonen. Men flere undrer seg over hvor lenge Røsjorde blir sittende i stillingen som statssekretær.

- Uklar ansvarsfordeling Opposisjonen har lenge vært kritiske til beredskapselementet ved SMK. Leder i Stortingets justiskomité Hadia Tajik (Ap) har stilt flere skriftlige spørsmål til regjeringen om det nye beredskapselementet.

Hun har tidligere uttalt at hun er urolig over ansvarsfordelingen mellom Justis - og beredskapsdepartementet og beredskapselementet ved SMK.

- I en krisesituasjon er klare ansvarslinjer helt essensielt, og jeg synes ikke Bokhari forklarer hvordan arbeidsdelingen skal skje uten at man går i beina på justisministeren, sa Tajik i mars i fjor.