Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kilder til NRK: Frp kan støtte en Høyre-regjering hvis Listhaug vrakes

Regjeringens framtid besegles i Stortinget i morgen. Jan Tore Sanner håper KrF ikke kaster regjeringen.

KAN BLI OFRET: Det er flertall i Stortinget for mistillit mot justisminister Sylvi Listhaug (Frp). Erna Solberg har allerede varslet at hun kan stille kabinettspørsmål om det vedtas mistillit, noe som vil felle regjeringen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KAN BLI OFRET: Det er flertall i Stortinget for mistillit mot justisminister Sylvi Listhaug (Frp). Erna Solberg har allerede varslet at hun kan stille kabinettspørsmål om det vedtas mistillit, noe som vil felle regjeringen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge kilder i Frp som NRK har snakket med, kan partiet være åpne for å støtte en ren Høyre-regjering, dersom dagens koalisjonsregjering med Frp og Venstre vil måtte gå av som følge av mistillitsforslaget mot Sylvi Listhaug, som voteres over i Stortinget i morgen.

- Det eneste som vel er bombesikkert er at Frp ikke kan bli noe støtteparti for en Høyre-KrF-Venstre-regjering, sier en regjeringskilde til NRK.

VIL BEHOLDE REGJERINGEN: Høyre-nestleder Jan Tore Sanner gjorde det i kveld klart at han håper KrF ikke kaster regjeringen da han møtte pressen utenfor statsministerboligen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VIL BEHOLDE REGJERINGEN: Høyre-nestleder Jan Tore Sanner gjorde det i kveld klart at han håper KrF ikke kaster regjeringen da han møtte pressen utenfor statsministerboligen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Høyre-nestleder Jan Tore Sanner møtte pressen utenfor statsministerboligen i kveld. Han uttaler at han håper KrF ikke vil bidra til å kaste statsminister Erna Solberg og den blågrønne regjeringen.

- Det vi hører fra opposisjonspartiene, er at de ikke har tillit til Sylvi Listhaug som justisminister, men kan ha tillit til henne i en annen posisjon. Det er det spesielle. Det rokker ved maktfordelingen hvis opposisjonen skal avgjøre fordelingen av statsrådsposter, sier Sanner i et intervju med TV 2 utenfor statsministerboligen.

Vil ikke ha Støre

Årsaken til at Frp kan støtte en Høyre regjering, er at de heller ønsker det enn om alternativet er en regjering med Jonas Gahr Støre som statsminister.

- Det sier seg egentlig selv at KrF ikke kan kaste ut oss bare for å innsette seg selv, og håpe vi backer opp. Det vil ikke bli godtatt i partiorganisasjonen, sier kilden.

Frp har ved regjeringsdannelsen i 2009 og 2013 utelukket å støtte en regjering de selv ikke er en del av, men ifølge NRKs kilder er dette altså aktuelt nå.

En slik regjering vil måtte ha støtte både av KrF, Venstre og Frp for å få gjennom saker i Stortinget.

- Dersom vi kommer i en slik situasjon, vil det bli en heftig og vanskelig runde internt gitt det vi har sagt før og det som har skjedd. Men jeg vil tro de fleste også hos oss foretrekker Erna og Høyre i regjering over Støre som statsminister hvis det kommer til det, sier en stortingskilde.

Frp-leder Siv Jensen ønsker ikke å kommentere opplysningene.

KrF med mistillit

I ettermiddag ble det klart at KrFs landsstyre ikke har tillit til Sylvi Listhaug som justisminister.

Dersom partileder Knut Arild Hareide lytter til landsstyret, har Rødts mistillitsforslag mot justisministeren flertall når det skal voteres over i Stortinget i morgen.

Dersom ikke Erna Solberg «tar grep», som Hareide ba henne om i ettermiddag, kommer hun til å stille kabinettsspørsmål i Stortinget i morgen. Da spiller hun høyt og legger regjeringens framtid i Stortingets hender. ​

Kilder i Høyre og Frp beskriver det som helt usannsynlig at Erna Solberg sparker Sylvi Listhaug før Stortinget samles tirsdag, selv om det hadde stanset mistillitsforslaget og med sikkerhet berget regjeringen.

Statsministeren har på forhånd varslet at hele regjeringen vil gå av dersom KrF stiller seg bak forslaget sammen med resten av opposisjonen.

​Ifølge Dagbladets kilder tror verken Høyre eller Arbeiderpartiet at KrF og Knut Arild Hareide kaster regjeringen i morgen.

- KRF KOMMER TIL Å BØYE AV: Vebjørn Selbekk, redaktør i Dagen, tror ikke KrF kommer til å felle regjeringen, selv om han mener det borgerlige samarbeidet allerede er skadet. Video/reporter: Emilie Rydning / Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

- Alvorlig

Høyre-nestleder Jan Tore Sanner betegner situasjonen som alvorlig og håper KrF ikke vil drive landet ut i en regjeringskrise.

Sanner møtte pressen utenfor statsministerboligen mandag kveld.

- Det er en alvorlig situasjon når også KrF har varslet at de støtter mistillitsforslaget fra Rødt, og det etter at Erna Solberg og Sylvi Listhaug har gitt en uforbeholden unnskyldning for den uakseptable Facebook-meldingen, sier Sanner.

- IKKE TILLIT: Ap-leder Jonas Gahr Støre møter pressen etter KrFs uttalelse om mistillit til Listhaug. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!