Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB ScanpixVis mer

Kilder: Trump skroter ikke atomavtalen med Iran

President Donald Trump erkjenner at Iran etterlever sin del av atomavtalen og kommer likevel ikke til å trekke USA fra avtalen, ifølge kilder i Det hvite hus. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trump har varslet en kunngjøring fredag kveld, der han vil ta for seg atomavtalen og USAs forhold til Iran.

Selv om han kommer til å lange ut mot Iran, kommer han ikke til å trekke USA fra avtalen, opplyser fire tjenestemenn og Trump-rådgivere AP har snakket med.

Trump kommer heller ikke til å kreve avtalen reforhandlet, vel vitende om at de øvrige landene som inngikk avtalen har satt ned foten for dette.

Uaktuelt å reforhandle

Atomavtalen med iranerne ble framforhandlet av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike og Tyskland og trådte i kraft i januar 2016.

Britene og tyskerne har i likhet med Iran gjort det klart at det ikke er aktuelt å reforhandle, og Kina sluttet seg fredag til dette og ba Trump holde fast ved avtalen.

Trump har også truet med å terrorstemple den iranske nasjonalgarden, men også dette kommer han ifølge kildene i Det hvite hus til å gå tilbake på.

Harde anklager

Ifølge kildene kommer Trump i sin tale fredag derimot til å slå fast at atomavtalen ikke tjener USAs sikkerhet, og han kommer videre til å rette harde anklager mot regimet i Teheran.

Blant det Trump vil trekke fram, er det iranske rakettprogrammet, landets støtte til Syrias president Bashar al-Assad, samt til Hizbollah i Libanon og andre grupper som ifølge Trump destabiliserer Midtøsten.

Det er uklart om Trump kommer til å be Kongressen vurdere sanksjoner mot den iranske revolusjonsgarden og om han vil ta til orde for å skjerpe de eksisterende sanksjonene mot landet.

Etterlever

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) slo senest i september fast at Iran etterlever sin del av atomavtalen.

- Iran følger opp forpliktelsene som landet i henhold til avtalen er underlagt, sa IAEA-sjef Yukiya Amano.

Kongressen i USA har vedtatt at atomavtalen skal evalueres hver tredje måned, og Trump-administrasjonen har to ganger tidligere i år motvillig innrømmet at iranerne overholder avtalen.

(NTB)